Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Altın atakta

Altın atakta

Meşhur sözdür her inişin bir çıkışı, her çıkışın da bir inişi vardır. Altın fiyatlarında tam olarak bunu yaşıyoruz.

Sürekli bir düşüş yahut sürekli bir yükseliş beklemek zaten abesti. Ama varlığı olan ve çok da bilinçli olmayan kesim iniş çıkışlarda panik olarak alım satım işlemleri yapıyorlar ve bu panik alım satımları genelde hüsranla sonuçlanıyor. Çoğu güzel şeyde olduğu gibi yatırımda da tasarrufta da en güvenli yol az da olsa sürekli yapılandır. Hem alışkanlık kazanma anlamında hem de çeşitli fiyat seviyelerinden alımlarla sepettekilerin ortalama alım fiyatının dengelenmesi anlamında güzel bir davranıştır.

Altın fiyatları kısa sürede dolar bazında yüzde 5 arttı. Teknik analizlerine güvendiğim Bank of America zaten yüzde 7 seviyesinde bir artış öngörmüştü, çok büyük bir sürpriz değildi işin içindekiler için. Doların Türk Lirası karşısında artmasının da etkisiyle TL cinsinden altın fiyatları yüzde 15 artmış oldu kısa sürede. Altın için kısa süre öncesine kadar güvenli liman özelliğini yitirdi yorumları yapanlar oluyordu ama bunun böyle olmayacağı çok açık. Altın kargaşadan ve belirsizliklerden beslenen, bu tür şartlarda değeri artan bir metal. Özellikle bizim bölgemizde, Ortadoğu’da, daha uzunca bir süre dünyanın müdahil olmadan duramayacağı önemli gelişmeler beklendiğinden ve bu gelişmeleri önceden tam olarak kimsenin kestirememesi yüzünden altının tahtını hiçbir yatırım enstrümanı sarsamaz. Bölgedeki kaos ve belirsizlik petrol ve altının daha uzunca bir süre herkesin gözlerinin üzerinde olduğu iki önemli enstrüman olarak durmasını sağlayacak.

Altına yatırım için de fiziki altın alımlarında çeyrek yarım vb gibi ziynet altınlarından uzak durmanızı tekrar tavsiye ediyorum.

Yatırım için fiziki altın alacaksanız 24 ayar külçe altın alın. Ziynet altınlarında aşırı bir işçilik fiyatı var, altının gerçek değerinin çok üzerinde satılıyor. Piyasada darphanenin üretmediği, gerçek altın ama düşük ayarlı, orijinalinden kolay kolay ayırt edilemeyen cumhuriyet altını benzeri ürünler çok var.

Altın yatırımında tasarrufunda benim tavsiyem altın hesapların karşılığı altınları fiziken muhafaza eden, istenildiğinde altınları (1 gram dahi olsa) külçe olarak teslim edebilen ve altın hesaplar için herhangi bir ücret almayan bankalardır. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi