Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Herkes kuyumcu...

Herkes kuyumcu...

Kuyumcularla bankalar altın işinde sık sık karşı karşıya geldiler. Aslında birbirlerine rakip değil ayrı kulvarlarda idi projeler ama oda başkanlarının yanlış yönlendirmesiyle galeyana gelip POS makinaları parçaladılar, BDDK önüne siyah çelenk bıraktılar ve daha birçok manasız eylemlerde bulundular. Böyle yapmakla dikkatleri kuyumculuk sektörüne çekeceklerinin farkına varamamaları büyük gaflet idi.

Dikkatleri kuyumculuk sektörüne çekmek neden gaflet olsun? Oda başkanları “Saydırdık, 35 bine yakın kuyumcu var” derken maliyenin veri tabanında kurumlar vergisi-gelir vergisi mükellefi toplam 25 bin vergi mükellefi kuyumcu varsa burada düzeltilmesi gereken bir yanlışlık var demektir.  Mevcut mükelleflerin vergi boyutu da içler acısı. Gelir İdaresi Başkanlığı en son 2011 verilerini yayınladı ve bu verilere göre gelir vergisi vermiş 18 bin kuyumcunun yıllık vergisi 1500 TL (Aynı yıl bir asgari ücretlinin maaşından yıllık 1300 TL vergi kesildi)

Kuyumculuk sektörü incelendiğinde, en başta bu işi namusuyla ahlakıyla yapan insanları rahatsız eden, birçok enteresan şey döküldü ortaya. En başta geleni, herkesin, geçmişi ne olursa olsun kuyumcu dükkânı açabileceği mesela. Sahte altın yapıp satarken yakalansanız dahi 8-10 ay yatıp çıktığınızda başka bir muhitte yine bir kuyumcu dükkânı açıp kaldığınız yerden devam edebilirsiniz “işinize”…  Bu konuda en ufak bir düzenlemenin olmayışı, hala, inanılmaz bir ihmal. Piyasadaki sahte-düşük ayarlı altın miktarı önemli bir miktara ulaştı. Peki bu altınları kim satıyor, hangi dükkanlardan satılıyor bunlar, insanlar bunları kasaptan manavdan mı alıyor? Maalesef bunları satanlar da kuyumcular.. POS’larla tefecilik yapan, çevreden para toplayıp yüksek faiz dağıtmaya çalışanlar ve bunlardan canı yanan insanların haberleri gazetelerde boy boy…  Bu işi layıkıyla yapan namuslu insanların arasından önemli miktardaki çürükler ayıklanıp temiz olan kişilerin bu işi yapması sağlanmalı. İyi ile kötüyü ayırt etmeden genellemelerle hareket edilirse başarısız olunacağı ve bu çarpık yapının devam edeceği muhakkak…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi