Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Kâğıt Kokulu Yıllar

Kâğıt Kokulu Yıllar

Bu haftaki eserimiz; dini ve milli sahada yayınlanan, “kitapların ve kitapçıların” dünyasını anlatan bir kitap.

Beyan Yayınları’ndan çıkan kitabın anlatıcısı Hasan Başpehlivan, anlattırıcısı da Asım Öz.
“Kâğıt Kokulu Yıllar” ismini taşıyan eser, Beyazsaray kitapçılığının geçmişini irdeliyor.
İstanbul’da dini ve milli eserler denilince, daha doğrusu “Türkiye’de dini milli eserler” denilince, akla ilk gelen yerlerden birisi, Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı olurdu.
Tabi şimdi “Beyaz Saray Kitapçılar Çarşısı” uzun yıllardır yok. Hatırladığım kadarıyla en son kitapçı 20 yıl önce taşınmıştı.
Türkiye’de en zor yayıncılık, dini ve milli yayıncılık alanında olmuştur. Aklı eren ve yakın tarihi doğru okuyan herkes bilir.
Rahmetli Osman Yüksel Serdengeçti, Rahmetli Necip Fazıl ve daha niceleri, dergi ve kitap yayıncılığı konusunda baskıları en çok yaşayan isimlerdir.
Esasında bu konu, üniversitelerde doktora tezi olarak her yönüyle ele alınması gereken bir meseledir.
………………….
Memleketimizin enine de baksanız, sonuna da baksanız, Erzurum gibi Diyarbakır gibi kimi şehirlerimiz başta olmak üzere ülkemiz bir İslam toprağıdır.
Bütünüyle İslam toprağı oluşunun tarihi ise bin yılı aşkındır. Bin yılı geçkindir Müslüman halkın üzerinde oturduğu bir coğrafyada, dinin yasaklanması, dini ve milli eserlerin yasaklanması nasıl bir şeydir?
Eğer dünya üniversiteleri bu rezaleti derinlemesine bilseler, bırakın doktora tezlerini, her üniversitede sırf bu mevzuların anlaşılması ve yasakları koyanların zihin yapılarının çözülmesi için kürsüler kurarlar, milyonlarca para harcayarak araştırmalar yaptırırlar.
Çünkü dünyanın hiçbir toplumunda, böyle gariplikler yaşanmaz. Halkının yüzde doksanı Müslüman olan bir ülkede yaşayacaksınız ve din ve dini eserler yasaklanacak.
………………….
İşte Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı ve o dönemdeki yayıncılar, yasaklı yılların önemli şahitlerindendir.
Eserde de bu konu karınca kaderince anlatılmış. Beyan Yayınları, diğer Beyazsaray şahitlerini de kitaplaştırarak tarihe not düşmeli.
Eserin sunuş kısmında Ahmet Örs’ten aktarılan sözler, Beyazsaray’ı şöyle anlatıyor:
“Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı” İstanbul’un önemli kültür ve düşünce merkezlerinden biriydi. Daha sonraları yıkılarak, yerine başka bir bina yükseltildi.
Kitabın, derginin, hararetli tartışmaların kalbi orada atardı. Aslında gariban bir görüntüsü yok değildi ama bu hali orayı daha da önemli kılıyordu.
    Derme çatma dükkânlardan oluşmuş bir kitapçılar çarşısıydı fakat kendisine bizleri çeken bir dinamizmi, tadı ve havası vardı.”
………………..
Bu arada sistemin uygulayıcılarının din ve dini eserler üzerine baskılarından söz ettik ama bizim sağ yayıncılar da ne yazık ki, kendilerini yenileme hususunda pek gayret etmediler.
Bu husus üzerine yazarsam, bizimkilerin de hiç masum olmadıklarını söyleyebilirim. Neyse başka bir güne.
Bilgi için Beyan Yayınları 0212- 512 76 97 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi