Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Ele veriri talkını, kendi yutar salkımı

Ele veriri talkını, kendi yutar salkımı

Birikimlerini altın alarak değerlendiren pek çok kişinin alım satım davranışlarını yönlendiren haberler çıkıyor medyada. Bu çıkan haberler çok ciddi çok büyük şirketlerin açıklamalarına öngörülerine dayanıyor. Citibank altın fiyatlarının düşeceğini tahmin ediyor, Goldman Sachs altın fiyatlarının yakın zamanda 2000 doların üzerine çıkacağına dair rapor yayınladı vs. gibi.

Bu açıklamalar hakkında söylemek istediğim şeyi lafı hiç dolandırmadan söyleyeyim. Birçoğuna kesinlikle itibar etmeyiniz. Bu şirketlerin bu piyasalardan para kazanabilmeleri için bilinçli olarak piyasaları insanları yanılttığı açık bir gerçektir. Fiyatlar düşecek deyip insanların ve küçük yatırım şirketlerinin altınları satmasını teşvik ediyorlar, yoğun altın satışında fiyatlar haliyle düşüyor, belli bir noktaya geldiğinde fiyatlar, düşük fiyattan bu şirketler alım yapıp ucuz fiyattan altınları topluyorlar.

Bu basit çarkın en güzel ve en güncel örneğini Goldman Sachs şirketi verdi. Bu yılın ikinci çeyreğinde altınlarınızı satın satın diyen yatırım bankası, ons’u 1200 küsür dolardan altınlarını sattırdı insanlara. Peki kendisi ne yaptı? Sonradan açıklanan verilerde görüldü ki bankanın kendisi 10 tonun üzerinde altın almış…

Goldman Sachs çok sık açıklamalar yapıyor. Bu açıklamalar bizim medyada da sürekli yer bulduğu için bunu örnek verdim, diğer pek çok yatırım bankasının durumu da bundan pek farklı değil. Önemli olan karar vermeden önce doğru kaynaklardan elde edilmiş bilgileri baz almak, yönlendirici yanlış beyanatları dikkate almamak.. Bu açıdan bakıldığında yatırım bankalarının açıklamalarına temkinli yaklaşmakta her zaman fayda var..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi