Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Ailevî problemleri asgariye indiren unsurlar

Ailevî problemleri asgariye indiren unsurlar

Aile kavgaları ve huzursuzluğunu engellemek, asgariye indirmek elimizde. Hepimiz para-pul, masraf istemeyen şu prensipleri ihya edebiliriz:

* Aile içi eğitim ve okuma programlarının günlük olarak gerçekleştirilmesi.
* Evlilik ve aile eğitim merkezlerinin, kurslarının kurulması.
* Aile içi eğitim, son derece önemlidir. Zira, en etkili eğitim merkezi, ailedir. Ne yazık ki, televizyonun, internetin olumsuzlukları, iş hayatının olumsuzlukları, olumlu duygu ve hasletleri aşındırıyor; negatif duyguları palazlandırıyor. Bir anlamda hem duygusal, hem de dış etkenlerin top ateşi altında aile değerlerinde gedikler açılıyor. Bunlar da aile bağlarını gevşeterek tar ü mar ediyor. Aile içi eğitimle, yani, haftalık okuma programlarıyla bu tahribatlar engellenebilir. Burada aile bireyleri bir araya gelerek, başta insanın dünyaya gönderilmesinin asıl gayesi, ulvî duyguların geliştirilmesi, süflî-menfi duyguların kanalize edilmesi gibi konulara eğilebilirler.
* Hayat tek-düze değildir. İnsan olan her yerde problemler de vardır. Bu problemler, kitaplara, araştırmalara müracaat edilerek çözüm yolları araştırılmalıdır. Bu problemlerin çözümünde aile fertlerinin tamamının katkısı sağlanmalıdır.
* Gerektiğinde uzmanları çağrılarak aile içi iletişim ve diyaloğun yolları öğrenilebilir.
Mutlu aile hayatının sürdürülmesi, boşanmaların engellenmesi için şu hususlara da dikkat edilmesi gerekir:
* Evlilik ve aile hayatının, çocuklar, aile ve toplum nazarında hayatî önemi kavratılmalı.
* Hayali değil, gerçek dünyaya dayalı evliliklerin yapılması sağlanmalı.
* Evliliği mutluluğu bulmak için değil, mutluluğu üretmek ve paylaşmak için yapılması gerektiği işlenmeli.
* “İnsanın, hususan Müslümanın tahassungâhı ve bir nevî cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatı” (Lem’alar) olduğunun şuuruna varılması.
* Aile hayatının devamı ve mutluluğunun eşler, yani koca ve karı arasında “karşılıklı güven ve samimî bir hürmet ve muhabbete” (Age) dayalı olduğu işlenmeli.
* Aile hayatının “dünyevî ve uhrevî saadetinin Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye dairesinde” olduğu, “ulvî seciyelerin inkişafının sebebi, yalnız daire-i şeriattaki âdâb-ı İslâmiyetle olabileceği” (Age) anlatılmalıdır.
* Bağımlılık yapan kötü alışkanlıkları teşvik eden, yaygınlaştıran ve boşanmalara sebep olan programlar engellenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi