Bilal Şahan

Bilal Şahan

Doktor bu ne? “Puan buharlaştırma formülü”

Doktor bu ne? “Puan buharlaştırma formülü”

Bir yıl önceydi…

Bankaların akaryakıt firmalarıyla beraber yaptığı kampanyaya katılmıştım. Şartları yerine getirmeme rağmen banka, vaadini kart ekstresine yansıtmamıştı. Durumu bankaya ilettiğimde de problem çözülmüştü.

Yaşadığım bu olayı ve bazı şüphelerimi “Kart kampanyaları ekstrede buharlaşır mı?” başlıklı yazımda da değinmiştim.

“Peki, şimdi ne değişti?” diye soracak olursanız…

Baştan “bu köşe babamın malı, derdim de derdiniz değil” notunu düşerek anlatayım…

Ramazan Bayramı ziyaretlerini ve yaz tatilini birleştirince uzayan yollara katkısı olsun istedik.

Dört yüz liralık yakıt alımına karşılık 40 lira kazanmak, benzinin litresinin 5 liraya dayandığı bir ortamda iyi kazançtı. Ayrıca, EPDK’nın o dönemde “kuruş pazarlığı” yaptığını da not düşelim.

Petrol Ofisi ile Akbank’ın geçtiğimiz ağustos ayında düzenlediği akaryakıt kampanyasına hem eşimin hem benim kredi kartımızla, iki ayrı kart, katıldık. Yakıtlarımızı aldık. Her şey tamam yani.

Kampanyanın süresi bitti, kazanılan puanla yakıt alma süresi de bitmek üzereyken bankaya “bizim puanlar yüklenmedi, niye?” başvurusunu telefonla yapabilmek için ciddi bir vakit harcadık, emek verdik.  Ayrıca, bir telefonla iki kart  işlemi yapamıyorsunuz, ayrı ayrı aramak zorundasınız,  uğraşılarımız da iki katına çıktı.

Yaptığımız müracaatı inceleyen banka bize “olumlu yanıt” veremedi fakat yol gösterdi: “Talebinizin devam etmesi durumunda, bankamız yanıt tarihini izleyen altmış gün içinde Türkiye Bankalar Birliği nezdindeki Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.”

Başvurmadan önce Birliğin internet sayfasındaki bilgilendirmesini okumanızı tavsiye ederim. Altı aşamayı aşarsanız çözüm heyetine ancak ulaşıyorsunuz.

Bankanın olumsuz yanıt vermesinin gerekçesi bir hayli ilginç: “Yapılan inceleme sonucunda ……. Petrol harcamanızın Petrol Ofisi istasyonu olarak tanımlı olmaması nedeniyle talebinize olumlu yanıt verilememektedir…”

Verdiğin telefon parasına mı acırsın yoksa vaktine mi, yoksa verilen cevaba mı bilemedim.

Banka, bize cevap verirken kampanya şartlarını da hatırlatmış. Tüketicinin istasyona gidip “banka kayıtlarında PO bayisi olarak kayıtlı mısınız?” şeklinde bir soru sorma yükümlülüğü yok.

Benzer kampanya reklamlarında da  “istasyona git, yakıt al” denmiyor mu? Reklamla şartlar örtüşmüyor anlaşılan, Reklam Kurulu bu işe ne diyor acaba?

Bankanın, prestijli kart (Platinum) sahibine yukarıdaki cevabı gönderen her kimse, kampanya ortağı şirketin internet sitesine girip böyle bir bayi olup olmadığını kontrol etmemesi de tuhaf.

Aynı türdeki şikayetlere matbu bir cevap veriliyor izlenimi de oluştu bende. Bayi ismini değiştir, gönder olayı yani.

Petrol Ofis yetkilileri dikkat! Sizin tabelalarınızı kullanan kaçak istasyonlar mı var ki banka böyle diyor. Böyle kaçak istasyonlar varsa (bana göre yok) bu durum EPDK’nın da alanına girer.

Önümüz bayram, yine bankaların yakıt kampanyaları var. Yakıt alırken, istasyon sahibine veya muhasebecisine ulaşın, “bankaya kayıtlı mısınız, üye işyeri misiniz, kampanyaya katıldınız mı?” şeklinde uzayabilecek sorularınıza yazılı cevap alın, Bankalar Birliği’ne müracaatınızda elinizde belgeniz hazır olur.

Bu yazıdan ders almazsanız “doktor bu ne?” diye sorarsınız… BDDK’dan ses gelmez.

İyi bayramlar, hayırlı yolculuklar…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33