Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

İşyerinde stres ve çalışma motivasyonu

İşyerinde stres ve çalışma motivasyonu

Değerli okuyucularım, modern hayatın kaçınılmaz bir parçası haline gelen stres, yoğun iş temposu, trafikte geçen uzun saatler, aile yaşamındaki gerginlik yaşamımızı neredeyse esir alıyor. Özellikle iş hayatında yaşanan, kontrol altına alamadığımız stres, üstesinden gelinemez bir hal olarak depresyon, sinir, panik atak gibi birçok olumsuz duruma yol açabiliyor. Fazla sorumluluk altında olmak, mesleki ilerleme ile ilgili endişe duymak, iş tatminsizliği, görev dağılımında yaşanan sıkıntılar, çalışılan ekiple ilgili uyumsuzluk, özel hayatla ilgili düzensizlikler ya da sağlık problemleri… Bunlar ve bu gibi sıkıntılar rekabetin hızla arttığı, ekonomik koşulların ağırlaştığı günümüzde stres oluşturan belli başlı faktörlerden olma özelliğine sahip...
Aşırı stresli kişiler aynı zamanda diğer insanlara karşı huzursuz davranan, öfke ve sabırsızlık gösteren kişilerdir. Bu tip kişilerin birçoğu ne kendilerinin ne de başkalarının duygularıyla temas halindedir.

Bir şeyler yapmak için, o kadar kan ter içindedirler ki, durmaya düşünmeye zaman ayıramazlar.

Stresli ve öfke duygularını denetleyemeyen bu kişiler; yoğun dürtüleri olan, saldırgan, ihtiraslı, rekabetçi, yapılması gereken birçok işin baskısını üzerinde hisseden ve zamana karşı yarışan insanlardır. Ayrıca bu kimseler kendilerinden çok şey beklerler ve bu beklentilerinin gerçekleşmemesi durumunda şiddetli bir rahatsızlık duyarlar.

Mert Bey 36 yaşında ve 8 yıllık evli bir beydi. Bir tekstil firmasında Endüstri Mühendisi olarak çalışıyordu, işine çok düşkün birisiydi. İşyerinde her işin mükemmel yürümesini istiyordu, kendine verilen görevlerde hata olmasın diye kendini aşırı strese sokuyordu. Hatta bazen eve iş getiriyordu. Çoğu zaman işyerinde müdürüyle tartışıp eve geldiğinde, kızının en küçük bir yaramazlığına aşırı tepkiler veriyordu. Çocuğuna çoğu zaman şiddet uyguluyordu.

Bir gün iş yerinde, bir başka mühendisle tartışmaları, yumruk yumruğa kavgaya dönüştü. Bu öfkesine hakim olamayışı, müdürü ile arasının açılmasına sebep oldu. Son zamanlarda Mert bey’de baş ağrısı ve mide ağrıları baş göstermeye başladı. Artık rahat ve huzurlu uyku da uyuyamıyordu. Sinirlendiğinde sol kolu uyuşuyordu.

Şu an Mert bey kendisine uygulanan ilaç tedavisi ve psikoterapiler sayesinde baş ve mide ağrıları azaldı. Öfkesine hakim olmayı, insanlarla iyi iletişim tekniklerini öğrendi. Ailesine ve özellikle de kendisine daha çok zaman ayırmaya başladı.

Değerli okuyucularım, işteki stresinizi başarıya dönüştürmek elinizde. Bunun için sizlere bazı önerilerim olacak;

- Öncelikle eve mümkün olduğunca iş götürmeyin.

- Stresi yenmek için önce gevşemeyi öğrenin ve egzersiz ve açık havada yürüyüşleri yaşamınızın bir parçası haline getirin.

- Yapacağınız işleri önem sırasına göre derecelendirin ve en önemli işten başlangıç yapın.

- Randevularınız arasında zaman bırakın, iki randevu arasında mutlaka olabilecek ekstra bir iş için bir zaman dilimi ayırın. Bu uygulama sayesinde bir randevunuz umduğunuzdan uzun sürerse, stres altına girmeyeceksiniz.

- Stresli işlerin organizasyonunu bir araya sıkıştırmayın. Örneğin, işte yoğunsanız o gün arkadaşlarınızı evinize davet etmeyin.

- Yapabileceğinizden daha fazlasını söz vermeyin, hayır demeyi öğrenin.

-Ayrıca, kendimizden ne beklediğimize değil, kapasitemize bakmalıyız. Başka bir çalışan kişi, bir işi 5 dakikada yapabilir ama siz ancak 10 dakikada yapabiliyorsunuzdur. Kapasitenizi arttırmak için yöntem değiştirebilirsiniz ama yöntemi değiştirmeden boşuna stres çekmek size zarar verir.
- Masa başında çalışan kişiler, sevdikleri kişilerin resimlerinden ve çiçek gibi objelerden masaya yerleştirerek, kendilerini daha iyi hissedebilir, motivasyonunu arttırabilir.

- Yoğun iş temposunda verilecek kısa süreli molalar, hava almak, sevdiğiniz kişiyle az da olsa telefonda konuşmak size çok iyi gelecektir, iş motivasyonunuzu arttıracaktır.

- Evinize gelince iş konuşmamalı ve işle ilgili telefonlara belli bir saatten sonra bakmamalısınız.

- İşyerinde iyi ve güvenli ilişkiler kurmak stresle başa çıkmada birebirdir.

- İşinizde çok bunaldığınızda ve artık dikkatinizi veremediğiniz zamanlarda derin nefes alıp verin. Yavaş uzun ve sakin nefesler alıp verin. Havayı burnunuzdan çekin, ağzınızdan son derece yavaş şekilde boşaltın. Derin bir nefes aldıktan sonra, onu içinizde 5 sn kadar tutun ve sonra yavaş yavaş bırakın. Bu işlemi 5-6 defa tekrarlayın.

- Zor ve sıkıntılı bir durumla karşılaştığınızda hemen paniğe kapılmayın. Öyle ya da böyle işlerin bir şekilde yola gireceğini düşünün.
- Kendinize ve başkalarına karşı suçlayıcı olmayın. Affedici olmaya çalışın.

- Sağlığınızın ve mutluluğunuzun, iş hayatınızdan ve evdeki yapılacak işlerden çok değerli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
- Kendinize iş dışında sosyal faaliyetler bulun. Ailenize, çocuklarınıza zaman ayırın.

- Grup terapilerine katılın, stresi yenmek için birebirdir.

 İşyerinizde pozitif düşünen, başarılı bir çalışan olmanız duasıyla Allah’a emanet olunuz.

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI
DNŞ TEL:
0212 503 79 95- 0 506 401 79 91

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi