Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Bugün yeni bir gün

Bugün yeni bir gün

Bugün Hicri yılbaşımız.. Hicretin 1435. yıldönümü. Muharrem ayındayız.
Yeni yılınız mübarek olsun.. Hayırlara vesile olsun. Bugün talihimiz için de bir gündönümü olsun..

Bugün Mısır’da Sisi askeri cuntası Mursi’yi yargılamaya başlayacak. Ama eşzamanlı olarak da biz İstanbul’da, Topkapı’daki Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin salonunda oluşturulacak savcılık bürosunda saat 12.00’de ilk suç duyurusunda bulunulacak ve Sisi için oluşturulacak vicdan mahkemesi için süreç başlatılmış olacak..
Süreçte yer alan kişiler, kendi alanlarında uzman ve saygın kişiler olacak, hukukun temel ilkelerine, usul ve esas açısından bağlı kalınılarak dava açılacak ve yargılama yapılacak..
Bu yargılamaya tanık olarak ya da müdahil olarak gerçekten konuyla ilgisi ve bilgisi olanlar müdahil ya da tanık olabilecek, bazı gizli tanıklar da dinlenebilecek..

Yargılama aylarca sürebilir.. Bir bakıma Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çalışması esas alınacak.. Yargılama şeffaf olacak, internetten de yayınlanacak ve dava dosyası basın, insan hakları ve hukuk kuruluşları, uluslararası örgütlerle paylaşılacak..
Gıyabi yargılama yapılsa da, sanıkların savunuları için adli müzaheret yoluyla, kendi açıklamalarından yola çıkılarak savunma da yapılacak.

Bana kalırsa, STK’lar, Hukuk Fakültesinde, Siyasal Bilgilerde okuyan gençler, Doktora ve Yüksek Lisans öğrencileri için, tarihe tanıklık etmek açısından da önemli.. Basının da konuyu yakından izleyeceğini düşünüyoruz..
Projenin gerçekleşmesi için, deneyimli ve saygın onlarca hukuk adamı çalışacak..
Dekor, kostüm, mübaşirlik her şey gerçeğe en yakın şekilde dizayn edilecek..
İlk duruşma günü muhtemelen 22 Kasım 2013 günü saat 10:00’da başlayacak. İkinci duruşma da 11 Aralık günü (insan hakları günü) olacak diye bekliyoruz.. Ama oluşturulan vicdan mahkemesi savcılığına suç duyurusu bugün yapılacak.. Ve ardından savcılık basın bürosu ve başvuruda bulunan hukukçular dava ve mahkeme ile ilgili açıklamalarda bulunacaklar..

İlgili ve bilgili herkes, savunma için müdahil, tanık talebi ile ilgili olarak herkes, başvurusu kabul edilmesi şartı ile süreçte yer alabilecek..
Bu anlamda yurtiçinden ve dışından katılımlar bekliyoruz.. Mısır’dan, Arap ülkelerinden İhvan ve STK temsilcileri, hukukçular, gazeteciler de şimdiden akreditasyon çalışmalarına başladılar bile..
Bu bir uluslararası vicdan mahkemesi ve davanın adı Rabia davası! Bakarsanız bu mahkeme daha sonra Esad’ı da yargılar..
Bu dava ile ilgili internet sayfası, facebook ve twitter hesapları da açılacak..
Bu davanın Emile Zola’nın Dreyfus Davası gibi olmasını düşünüyorum. Sisi diktasının şahsında gerçek anlamda darbelerin ve darbecilerin yargılandığı, felsefi derinliği olan bir dava olmalı..

Bu dava çerçevesinde Mısır’ın tarihi, bölge gerçeği, İsrail faktörü, Gazze, Afrika, İslam Konferansı, Arap ve Afrika Birliği, Belfaur deklarasyonu Sycos-Picot, Lozan, diğer Arap rejimleri, Suriye, hilafet, laiklik, batı demokrasisi, BM, daha birçok konu sorgulanabilir.. Bu vicdan mahkemesi, sadece olup bitenlerle sınırlı kalmamalı, gelecek için de, diğer ülkelerde ve Türkiye’de devam eden davalar ve tartışmalar için yön gösteren, referans alınan bir baht kaynağı olmalı..

Baradey olayı mesela özel olarak ayrıca ele alınmalı. İslam ve demokrasi, Vehhabilik, Ezher Şeyhinin tutumu ve durumu, Suudilerin durumu ayrıca tartışılmalı.. Petrol konusu ayrıca ele alınmalı..

Dava dosyasının savcılık soruşturma numarası, Mursi’yi yargılayan mahkemenin dosya numarası ile aynı olacak! Mursi’yi yargılayanların söyleyecekleri her söz ve verecekleri her karar, bu mahkemenin de ilgi alanı içinde olacak.
Yani Sisi yönetiminin her sözü ve her eylemi, haklarındaki iddianamenin dayanak noktası olacak..
Bu yargılamada görev alacak kardeşlerimize ve tabii yargılamanın asıl ağırlığını omuzlayacak hukukçular derneğine ve uluslararası hukukçular derneğindeki kardeşlerimize teşekkür ediyorum..
Türkiye’nin her yerinden baroya bağlı avukatlar, davaya katılmak için başvuruda bulunabilirler..

Davaya Yusuf el Kardavi gibi kişiler, İhvan’ın Mısır dışındaki üst düzey temsilcileri, Türkiye’deki Mısırlılar, Gazze’den önemli isimler de katılabilirler..
Dava için başvuru süreci başlıyor.. Müştekiler, ihbarda bulunmak isteyenler, şimdiden ellerindeki bilgi ve belgeleri savcılığa göndermeye başlayabilirler..

Bu davayı yakından izleyin, internetten ya da Tv’lerden canlı yayın imkanlarını arkadaşlar araştırıyorlar.. Bu konuya STK’larımız ve medianın yoğun ilgisini bekliyoruz..
Fakültelerin öğretim üyeleri ve öğrenci yurtlarının yöneticileri seçilmiş öğrencileri bu tarihi yargılamayı izlemeye yönlendirirse çok iyi olur. Hatta diğer illerdeki hukuk ve siyasal bilgiler, Tarih fakülteleri öğrencileri akşamları yurtlarda davayı internetten indirip, birlikte izleyebilirler.. Dava ile ilgili gelişmelerden haberdar olabilmek için internet sayfasına mail grubuna kayıtlarını yaptırabilirler.. Dil bilenler, bu dava ile ilgili gelişmeleri diğer mecralarda değişik dillerden dünyaya duyurabilirler..

Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi