Ersoy Dede

Ersoy Dede

Mustafa Kemal’in Kongre Üyeleriyiz

Mustafa Kemal’in Kongre Üyeleriyiz

Benim bu top işinden anlamadığımı artık bu köşenin okurları çok iyi biliyorlar.. Ancak bu Fenerbahçe Kongresi’nde ortaya çıkan manzaranın, topla çok ilgili olmadığı kanaatindeyim.. Takip ettiyseniz fark etmişsinizdir, bir spor organizasyonuna başkan seçilen kongrede, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları attılar.. Ne kadar gurur veren bir tablo.. Acaba Mustafa Kemal’in de Fenerbahçeli olmasından kaynaklanan bir bağ mı bu? Ki işin bu kısmı biraz karanlık..

ATATÜRK BEŞİKTAŞLIYDI

Zira Mustafa Kemal Atatürk, Fenerbahçeli değil Beşiktaşlıydı.. Yazarınız da iyi bir Fenerbahçeli.. Ama gerçekler başka.. Atatürk’ün tuttuğu takım, Fenerbahçe değil, Beşiktaş’tı.. Çünkü o dönem Beşiktaş Jimnastik Kulübü denilen yapı, Teşkilat-ı Mahsusa tarafından oluşturulmuş bir yapıydı.. Uzun uzun anlatmaya gerek yok.. Sadece Akaretler’deki Sıra Evler’de kiracı olarak geçirdiği günlere bile bakacak olsak, Atatürk’ün Beşiktaş’a olan sevgisini görebiliriz.. Sultan Abdülaziz döneminde Dolmabahçe Sarayı’nda çalışanlar için yaptırılan Akaretler Sıra Evleri, 66 parsel üzerinde 133 konuttan oluşuyordu.. Bu evlerden birine de Mustafa Kemal, Anadolu’ya, Suriye’ye çıkmadan önce, annesini yerleştirdi.. Sadece annesi değil, aşağı-yukarı 6 yıl boyunca; kız kardeşi Makbule Hanım, manevi oğlu Abdurrahim Tunçak, Abdurrahim Bey’in “Ayşe Abla” diye andığı bakıcısı bir hanım, hep bu evde oturdu.. Burada, Beşiktaş’a daha doğrusu Teşkilat-ı Mahsusa’ya emanetti ailesi.. Kendisi Balkan cephelerinde ve daha sonra Çanakkale’de vatan savunmasındayken, ailesini bırakıp gittiği yer Kurbağalıdere değildi.. Evet şüphesiz, Fenerbahçeli futbolcuların Kurbağalıdere’den cephane kaçırmaları ya da Mustafa Kemal’in iki kez Fenerbahçe’yi ziyareti vesaire her daim, Atatürk’ün Fenerbahçeli olduğu algısının yükselmesine yol açmış.. Ama gerçek bu değildi.. Peki ya “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı da buralardan mı geliyor acaba?...

FENERBAHÇE ÜZERİNDEN HESAPLAR

Söz konusu sloganın ilk kez Fenerbahçe Tribünleri’nde yankılanmadığını söylemeliyiz.. Ben bu ifadeyi, yine Fenerbahçe tribünleri ile ilgili olarak ilk kez Ergenekon iddianamesinde gördüm.. Meğer Ergenekon, Fener-Sevilla maçında tribün liderlerinin yardımıyla Şükrü Saracoğlu Stadı’na “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” afişleri astırmış. Dahası Ergenekon davasında çeşitli cezaları çarptrılan isimler, arada Fenerbahçe’den para kopartmanın da hesaplarını yapmışlar… İbrahim Özcan ile Neriman Aydın ve Durmuş Ali Özoğlu arasındaki konuşma enteresan.. “…Özcan: Ben astıracağım o afişleri, gelecek onlar alacak. Sefa falan o tribüncülerin hepsini topladım. Dedim bu maça o afişlerden asmamız lazım. Abi dedi gönder asalım. O maç iyi bir maç.. Avrupa, bütün Avrupa...”; “…. Özoğlu: En üstteki sıkıştırıyor. İşte ajans zora düştü bu aralar. Onu kalkındırmaya çalışıyoruz. Ajans elimiz ayağımız bizim. / Aydın: Şu Fenerbahçe menerbahçe azıcık bir şey vermiyor mu? Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihalelerinden paraları götürdüler. / Özoğlu: Ablacım maalesef vermezler….” Fenerbahçe’nin kurumsal olarak bundan haberi ya da bilgisi var mı? Onu bilemem. Ama kendi bahçeleri başkalarınca sürüldüyse buna karşı uyanık olmalılardı.. Dedim ya Fenerbahçe için Aziz Yıldırım kürsüden neler söylüyor, birileri belki de Aziz Yıldırım’ın ruhu bile duymadan, ne filmler çeviriyorlar arkalarda.. Bunlar Mustafa Kemal’in askeri değil, kongre üyeleri olabilir, dikkat etmek lazım.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi