Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Siyasetin aritmetiği, kimyası ve sarıgül

Siyasetin aritmetiği, kimyası ve sarıgül

Hani Sarıgül CHP'ye veya CHP Sarıgül'e katıldı ya... Bu “katılışma” siyasî bir olay gibi görünse de nihayetinde hem aritmetik hem de kimyevî bir olaydır.

 

Hem CHP’nin hem de Sarıgül’ün hesabı, “iki artı iki dört eder” mantığına dayanıyor.  Öyle ya, bir yandan Sarıgül’ün oyu var, öbür yandan CHP’nin. İkisi birleşirse CHP İstanbul’da malı götürür.

İyi de, aritmetikte 2 ile 2 toplandığında 4 ediyor da, siyasette gözü kör olası aritmetik sökmüyor işte. Farkındaysanız hesaplar Gürsel Tekin’in adaylığına göre yapılmıyor. Sadece G. Tekin vak’ası bile “2+2=4 eder” formülünün tutmayacağını gösteriyor. Formüle bir yandan 2 dahil olurken, bir tane 1 çıkabilir ve o zaman da sonuç 4 etmez 3 eder. Bu da İstanbul seçimlerinde hem Sarıgül’ün hem CHP’nin hem de Tekin’in kaybetmesi demektir. Tabii bu arada Sarıgül’e ve Tekin’e yazık olmuş olur.

Meselenin bir de kimyevî tarafı var.

Üç basit kimyevî örnek verelim.

İlki Hidrojen Oksijen ilişkisi.

Hidrojen patlayıcı, oksijen yakıcıdır. İkisi birleştiğinde müthiş bir patlama beklersiniz ama beklediğiniz patlama olmaz su olur... Bildiğiniz su... Sarıgül-CHP “katılışması” da böyle olacağa benziyor.

Diğer örnek süt-su karışımı...

Süte su veya suya süt katılsa ne olur? Süt mü artmış olur, su mu? Bu iki karışım artık su mudur, süt mü? Sütü suya katmakla suyun değeri artar mı, eksilir mi? O suyu içer misiniz?

Bir başka örnek: Gazoza su veya suya gazoz katılsa ne olur? Gazozun gazı mı kaçar, suyun gazı mı artar? Su katılmış gazozu veya gazoz katılmış suyu tercih eder misiniz?

Kimin süt, kimin su veya kimin gazoz, kimin su olduğuna takılmayın. (Ona ben takılacağım.) Bu iki karışımdan süt ve gazoz lezzeti alır mısınız?  Yeni karışımlar ne süttür, ne su ve ne de gazoz. Hepsi aslından uzaklaşmış ve gerçek nefasetini kaybetmiş sıvılardır; kimse bunları içmez.

Gelelim “Takılmayın; ben takılacağım” dediğim meseleye...

Bana göre süt ve gazoz Sarıgül’dür. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz Sarıgül, 1994’ten beri Şişli’de çok tutulmuş ve % 60’lara varan oranlarda oy almıştır. Şişli’de CHP’nin elde edemediği başarıyı, Sarıgül elde etmiştir. Bu da Sarıgül’ün orada taban tuttuğunu gösterir.

Şişli’de Sarıgül’ün oy oranı % 55 iken, CHP’nin oranı % 18.5’tur. Bu tablodaki başarı kime aittir?

Sizce süt ve gazoz olan hangisidir? Sarıgül mü, CHP mi? (Şimdi bi gezi zekâlı çıkar da “Sarıgül’e ‘gazoz’ dedi.” derse çok gülerim haaa!... Örnek oolum bu, ör-neeek!...)   

Hem siz suyun köpürtüldüğünü gördünüz mü? Baksanıza 1 aydır basın çalkalaya çalkalaya Sarıgül’ü köpürtüyor. Çünkü gaz onda var, CHP’de yok.

Tabii bu arada, Sarıgül’ün Dimyat’a pirince giderken (“CHP genel başkanlığına giderken” demek istiyorum gezi zekalı...) Şişli’den de olacağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok. Arada olan Gürsel Tekin garibime olacak.

Neyse... Çok sulu bir yazı oldu ve konunun da gazı kaçtı. En iyisi yazıyı keselim.

 



 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi