Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Bosna’nın diğer adı Aliya İzzet Begoviç

Bosna’nın diğer adı Aliya İzzet Begoviç

“Geçmişi asla unutmayın ama geçmişte de yaşamayın, ona takılıp kalmayın.” Aliya İzzet Begoviç. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı
“İntikam duygusu, insani duyguları yok eden en büyük canavardır.” Lokman Çağırıcı. Bağcılar Belediye Başkanı.
¥
Bilirsiniz Bosna’nın ilk fatihi Ahmet Yesevi Hz.leri’nin Alperenleri Sarı Saltuk ve Ayvaz Dede ile arkadaşlarıdır.
Atalarımız Osmanlı, Balkanlar’ın fethini gerçekleştirirken, bu Alperenlerin hazırladığı zeminde buluşmuş ve bölgede 500 yılı aşkın; “adalet, huzur ve güven” sağlamıştır.
Lakin intikam duygusu sebebiyle tüm insani melekelerini kaybeden ve onlara bu kayıpta maddi destek sağlayan devletler, Osmanlı’nın Balkan coğrafyasından çekilmesiyle 500 yıllık huzur, güven ve adalet yok edilmiştir.
Balkanlar 1912 yılından 1992 yılına kadar fokur fokur kaynamış ve taşarak, intikam ateşiyle insanlık tarihinin unutamayacağı büyük katliamlar yaşanmıştır.
Avrupa’nın ortasında Müslüman bir Bosna, elbet batılı dünyanın görmek istemediği bir Bosna’dır.
Son savaşın sebeplerinden birisi de Katolik ve Ortodoks mezhebine mensup Slavların, kendi ırklarından olan Boşnaklar’ın Müslüman olmalarını kabullenmemeleridir.
Irkçılığın, mezhepçiliğin, hizipçiliğin mayası olan intikam duygusunun yakmadığı ve yakmayacağı hiçbir kutsal yoktur. Bu hasletlerin kutsalı olamaz.
Güzelim Bosna ve haliyle tüm Balkanlar, maalesef yüzyıldır; “huzur, güven ve istikrara” hasret yaşamıştır.
Yalnız insanlık tarihi şunu göstermiştir ki, hiçbir intikam, hiçbir ırkçılık, hiçbir mezhep ve hizipçilik, uzun ömürlü olmamıştır.
Şeytan mayalı bu hasletler, her ne kadar savaşlara, kayıplara, felaketlere sebep olsa da sonuçta her şeye rağmen iyiler ve iyilikler kazanmış ve kazanacaktır.
¥
Bugün Saraybosna ve Balkanlar’daki az ya da çok barış, iyilerin ve iyiliklerin eseridir.
İşte bu neticeyi sağlayan iyilerden birisi de Saraybosna eski devlet başkanı Aliya İzzet Begoviç’tir. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın ifadesiyle;
-“Aliya, Bosna Hersek’teki bugünkü barışın adıdır. Mücadeleci ruhu ve siyasi kararlılığı nedeniyle, tüm dünya liderlerinin takdirini kazanmıştır.”
Varlıklarını inançlarına borçlu olan Boşnaklar ve liderleri Aliya, intikam ateşiyle yaşamayan batılı, doğulu tüm devlet ve toplumların tanıması gereken bir liderdir.
Bu manada Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın, çeşitli tarihlerde Balkanlar’ın her yerinden İstanbul’a göç etmiş Boşnaklar’a ve milletimize bir vefa borcu olarak düzenlediği “Aliya Sempozyumu,” Bosna’da yapıldı.
Sempozyuma Türkiye’den ve Bosna’dan konuşmacılar katıldı ve Aliya İzzet Begoviç’in liderliği ve barış adamlığı anlatıldı.
O Aliya ki, insana ve insanlığa hizmet etmenin ancak; “barış, kardeşlik ve adalet” ilkeleriyle olabileceğine inanan bir liderdir.
Bu ilkeleri de yine insanlık tarihinde, sadece Osmanlıların başarabildiğini söylemiş ve kendisinin de aynı çerçevede savaşın her saniyesini, barışı düşünerek koordine ettiğini ifade etmiştir.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi