Serdar Arseven

Serdar Arseven

Ahmet Gündoğdu’dan “Dershaneler” İçin Teklif!..

Ahmet Gündoğdu’dan “Dershaneler” İçin Teklif!..

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Dershaneler tartışması”nın bu boyutlara taşınmasından fevkalade rahatsız.
“Biz” diyor;
“Mini referandumda yüzde 58’i hep birlikte aldık. Değer karşıtlarını sevindirmenin anlamı yok!..”


Dershaneler tartışmasında kim haklı, kim haksız?..
Bu “taraf”tarlık ve de “taraf”girlik nedendir?..
Hep birlikte ber“taraf” olmak mı arzunuz?..
Neyse… Sayın Gündoğdu’ya kulak verelim:
“Konu eğitim olunca, öğrenci, öğretmen, okul merkezli bir bakış açısı getirmek lazım. Şu andaki eğitim sisteminden memnun muyuz? Son yıllarda eğitim alanında da birçok önemli adım atıldı ama eğitim yapımızın ana amacı hâlâ sınavlar. Erdemli, ahlaklı, duyarlı insan olmak; bunlar ikinci, üçüncü plânda. Hayata hazırlayan eğitim anlayışı ikinci üçüncü plânda. Sınavlar amaç haline gelmiş durumda. Dershaneler de daha çok soru çözdürtmeye çalışıyor. Ortada bir çarpıklık varsa bunun sorumlusu dershaneler değildir, devlettir.”


“Peki Sayın Başkan” dedik;
“Bu işin çözümü nedir?..”
Dedi ki Sayın Gündoğdu:
“Bir kere bu işler için biraz daha zaman tanımak lazım. Ben dönüşüm için 4-5 yıllık bir sürenin –daha- tanınmasını teklif ediyorum. DERSHANELER KAPATILMAMALIDIR, KAPANMALIDIR.  Bunun için de, dershanelerin ihtiyaç olmaktan çıktığı bir yapının oturtulması şarttır. Sistemi sınav endeksli olmaktan çıkartmak şarttır. Öğretmen açığını kadrolu öğretmenler ile giderin. Öğretmenlerin bölgeler arasında adaletli dağılımını sağlamak için alınması gereken ilâve tedbirleri  alın. Bu arada, uygun olan dershaneler özel okula dönüşsün. Bir öğrencinin devlete maliyeti ortada. Bu maliyetin en az olduğu yerlerde 2 bin 200 liralık bir bedel sözkonusu.  Öğretmen açığının çok ve derslik sayısının yetersiz olduğu yerlerde özel okullara gidecek öğrenciler için devlet desteğini 4-5 bin lira olarak uygulayın. ‘Bütün dershaneleri kısa sürede özel okula dönüştüreceğiz!’ derseniz bunu yapmak çok zor olur. İşte yüzde 20’si hazırmış, bunlar özel okula dönüşür, zaman içinde diğerlerinin de dönüşümü devam eder. Eğitim sistemi oturduğunda, sağlıklı bir yapıya kavuştuğunda dershanelere olan ihtiyaç da büyük ölçüde ortadan kalkacağı için dershanecilik yapmak cazibesini kaybeder. Onun için tekrar ediyorum:
“DERSHANELER KAPATILMAMALIDIR, KAPANMALIDIR!..”


Evet, Sayın Gündoğdu bu işin 4-5 yıllık zamana yayılmasını ve dershanelere olan ihtiyacın bu süre içinde ortadan kaldırılmasını talep ediyor.
Bugüne kadar her iki kesimden de birçok etkili isimle görüşmeler yaptığını belirten Gündoğdu’ya “Bu konuda daha da aktif olunuz lütfen Sayın Başkan.” dediğimizde…
“Aradaki sıkıntıların giderilmesi ve eğitimin ihtiyaçları doğrultusunda bir çözüme varılması için katkıda bulunuyor, raporlar hazırlıyoruz. Bu çalışmalarımız devam ediyor, kısmetse edecek” karşılığı geliyor.


Çözüm, çözüm…
Kavga değil!..
SAYIN GÜNDOĞDU SAYIN ÇELİK İLE BİR ARAYA GELDİ VE…
Çeşitli kesimlerin beklentilerine ilişkin toplantı…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, Memur Sen Genel Başkanı Sayın Ahmet Gündoğdu, YÖK Başkanı Sayın Gökhan Çetinsaya, Bakan Yardımcısı Sayın  Halil Etyemez ve  Devlet Personel Başkanı Sayın Mehmet Ali Kumbuzoğlu bir araya geldiler, bazı konularda mutabakata vardılar.
Ziyadesiyle mağdur edilen akademisyenlerin mâli durumları düzeltiliyor; 2014’de ve 2015’de 729’ar lira özel zam konusunda prensip anlaşması tamam.
Mağdur durumdaki  4-C’lilerin kadroya geçirilmeleri, memura bir derece ilâve, disiplin affı, emeklilikte 30 yıllık süre sınırlaması, iş ve meslek danışmanlarının taleplerinin karşılanması, 28 Şubat mağduru memurların hak kayıplarının giderilmesi, devlet tarafından karşılanması gereken primleri ödemiş bulunanlara bu ödemelerin iadesi, analık izninin arttırılması, asgari geçim indiriminin kapsamının genişletilmesi, vs…
Yer darlığından dolayı mutabakatın ayrıntılarını bugün veremiyoruz…


Bizi izlemeye devam ediniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi