Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Altında muhtemel kayıp-kazanç skalası

Altında muhtemel kayıp-kazanç skalası

Bankalardaki altın miktarı Ekim ayı sonu itibarıyla 246 ton oldu. 2012’nin Ekim sonuna göre 1 yılda 91 tonluk bir artış söz konusu. Bu altınların değeri 20 Milyar TL’nin üzerinde. Denebilir ki, altın bankacılığının olmadığı bir ortamda 20 milyar TL civarındaki bir kaynak kayıt dışında kalacaktı. Bankalardaki toplam mevduatın yaklaşık %2.5’i oranına ulaşan ve miktarı her geçen gün artan bu tasarruf aracına otoritenin de ehemmiyet vermesi ve bazı teşvikler yürürlüğe koyması halinde yastık altında atıl vaziyette bekleyen çok önemli bir miktardaki kaynak kayıt altına alınmış olacaktır. 

Bankalardaki altın miktarının seyrine baktığımızda Nisan ayından sonra seyrin durağanlaştığını görüyoruz. Nisan ayını 253 ton altın ile bitiren bankacılık sektöründeki altınlar sonraki aylarda da hep bu civarda dalgalandı ve artış gösteremedi. Bundaki en büyük sebep Nisan ayındaki sert düşüş, çoğu altın yatırımcısı önemli miktarda kayıp yaşadı bu ay altında ve alımlarını durdurarak neler olduğunu anlamaya çalıştı.  

Şu cümleyi çok sık duyacaksınız:
 
“Yıllardır sürekli kazandıran altın, uzunca bir süreden sonra ilk defa bu yıl yatırımcılarını üzdü”  Tam olarak doğru değil bu ifade aslında. Şartlar ne olursa olsun, yılın ilk iş gününde altın alıp son iş gününde o altınların satıldığı varsayımı ile ifade edilen bir istatistik. Oysa bu yıl da altından kazanan, çok kazanan pek çok kişi oldu. Altından para kazananlar ya uzun vadeli ve belli periyotlarda sürekli yatırım yapan yatırımcılar, ya da çok kısa vadeli fiyat dalgalanmalarında al-sat yapanlar. Orta vade için alım yapıp belli bir tarihte bu altınları satmak zorunda olan kişilerin alımlarda çok daha dikkatli olmaları şart.
Altının fiyatının önceden ne olacağını söylemek imkansız. Yatırım yapmayı düşünen arkadaşlarıma kabaca şunu söylüyorum. Şu an altının 1 ons’u 1230 dolar. Bu fiyatlardan altın almanız halinde zararınız en fazla %10 olur, altının düşebileceği dip seviye bu civarlardır. (Altının üretim maliyetleri baz alınarak düşebileceği öngörülen dip seviye) Doların da %5 düşebileceğini kötümser senaryoya eklersek toplam muhtemel maksimum kaybınız %15 olabilir. Çıkabileceği seviyede ise “en fazla” gibi bir nokta belirtmek imkansız. Daha önce gördüğü zirveyi hedef gösterirsek kabaca %50’ye varabilecek bir getiri mümkün altında. Özetle;  %15’lik bir kayıp ve %50’ye varabilecek bir getiri skalasını önünüze koyup risk almak gerekiyor karar vermeden önce. En önemlisi, kazanca değil kayba odaklanın ve kaybedebileceğiniz %15’lik paranın hayatınızı alt üst edecek bir tutar olmamasına dikkat edin.   

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi