Serdar Arseven

Serdar Arseven

“Sınavı böyle kazanamadım… İyi ki kazanamadım!..”

“Sınavı böyle kazanamadım… İyi ki kazanamadım!..”

Bir arkadaş gençten…

Demişti ki:

“Hayatımda ilk defa bir sınavdan 90 çekmiştim!”

-Nasıl oldu bu iş?..

“Stajım var, gidip geliyorum oralara...”

-Nerelere?

“Oralara… Evlerinde kalıyorum o zamanlar…”

-Evet?

“Dershanelerine de gittim. Öyle bilincim filan yok o zamanlar. Hani bugün ne kadar var tartışılır da, o gün iyice ‘piliç’tim… Ben genelde Sagopa Kajmer (rap sanatçısı) takılırdım…”

-Sagopa bilinçlidir…

“Ben takılırdım öylesine, iyi gelirdi. Sonra koptuk abi Sagopa’dan, gittik, geldik, bize ısındılar herhalde… O zamanlar ‘Okula’ giriş sınavı için başvurmuştum… Ama öyle ümidim de yoktu… Günün birine acayip bir fırsat doğdu…”

-Nasıl bir fırsat?..

“Bana sorular geldi abi…”

-Tamamı mı?

“Hayır, 10 soru eksik. Ben girdim sınava öyle, abi 90 çekmişim…Bir sevindim, bir sevindim…”

-Kusura bakma ama ‘İyi halt ettin!’ diyeceğim. O sınavı kazanmak için kim bilir ne çileler çekenler vardır… Nice hayaller kurmuş, nice ders çalışmış, nice el emeği, göz nuru, gönül çilesi sarf etmişlerdir… 

“Doğru da abi, o zamanlar düşünmüyorduk ki… Bir yere kapağı atalım da… Bir de mezuniyet sonrası iş de iyi; maaşı iyi, devlet güvencesi var… Düşünmedik aldık…”

-Sonra?..

“Girdik abi sınava, dedim ya hayatımda ilk defa 90 çektim. Harika olmuştu.”

-Vicdan azabı çekmedin mi?..

“O zamanlar pek düşünmedim doğrusu. Sevindim… Düşündüm ki, bugüne kadar hep haksızlığa uğramıştım. Bu bana uğradığım haksızlıklara karşı bir mükâfat gibiydi. Böyle düşündüm.”

-Peki girdin mi o okula?..

“Hayır giremedim!..”

-Niye?..

“Çok sayıda 100 çeken vardı. O kadar çok ki… Sonra iptal oldu sınav!..”

-E iyi bari, Milli Piyango alıp da ikramiye çıkmayan bir adamın durumuna düşmüşsün. İyi ki girememişsin. O yollardan girmiş olsaydın büyük sıkıntılar çekerdin. Haksızlık etmiş olurdun, harama bulaşmış olurdun, o yoldan temin edeceğin maişet yaramazdı. 

“Sonraları böyle düşündüm, belki de teselli bâbından abi…”

O genç geçtiğimiz günlerde aradı beni…

Dedi ki;

“Anlattıklarımı hatırlıyor musun abi?..”

Hatırlattı.

Sordum:

“Şimdi neler yapıyorsun?..”

Rahattı:

“Abi, o yollar yol değilmiş. Şimdi şükür iyi bir bölümü bitirmiş haldeyim. İyi bir de işim var. Çok kazanmıyorum ama para bereketli. Ne bileyim; kısa sürede borç harç araba bile aldım. Borç da bitti.”

-Senin için yapabileceğim bir şey var mı?..

“Abi, benim için bir şey yapma da… O gün verdiğin misalde olduğu gibi “Kimse Milli Piyango, Loto, Toto, Tombala işlerine girmesin. Herkes alnının terine talip olsun.” diye yaz… Barış Manço Rahmetli der ya; ‘En önemlisi temiz alın teri!..”

-Tamam söz yazacağım… Benim de senden bir istirhamım var. O arkadaşların hepsinin olumsuz insanlar olduklarını düşünme. Her camiada olumsuz işler yapanlar çıkabilir. Sonuçta insan… Genelleyici olma ve hep dikkatli ol. Kusur insandandır. Yoldan çıkma!..

Genç söz verdi.

Ben de bu yazımda ona verdiğim sözü yerine getirmiş oldum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi