Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Hastane bahçelerinde yatmak

Hastane bahçelerinde yatmak

Şükür hükümetimiz sayesinde uzun zamandır hastane bahçelerinde ve koridorlarda yatan hasta ve hasta yakınlarının görüntülerinden kurtulduk.

Hele bir de ilaç kuyrukları vardı ki, Rabbim kimseye yaşatmasın. Şimdi telefonla eczacılar köylere ilaç götürür oldular.

Bu imkânlar anlatıldığında inanmayacak o kadar çok toplum var ki, dünya üzerinde. Çünkü biz beyazlar hariç, diğer beyazların sömürdüğü Afrika ülkelerinde bırakın hastane bahçesini, binası olmayan şehirler var.

İşte TİKA, devletimiz adına işbirliği ve koordinasyon ajansı olarak pek çok ülkede eğitim ve sağlık başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği yapıyor.

*

Kenya’nın Garisse bölgesinde binası olan ama teknik imkânlardan yoksun bir hastaneye, malzeme yardımında bulunulmuş.

Garisse bölgesinde genellikle yerli Kenyalılarla birlikte göç etmiş insanlar yaşıyor.

Birçoğu Somalili ve Hindistanlı olan insanların sağlık sorunları had safhada iken Türkiye adına TİKA imdada yetişmiş.

Hastane olur da ameliyat masası ve gerekli teknik malzemeler olmaz mı? Eğer yoksulsanız olmaz. TİKA ilk iş olarak ameliyathaneyi donatmış.

Yetersiz beslenme neticesinde doğum sonrası acı çeken anne ve çocuklar için “vantilatörlü transport kuvöz” cihazı ile “yoğun bakım kuvöz” cihazı hibe edilmiş.

Elbet bu kadar değil hibe yardımları. Üst düzey renkli doppler ultrasonografi cihazı ile çok kanal kayıtlı EKG cihazları başta olmak üzere, bir hastane için gerekli olan tüm teknik malzeme hibe edilmiş.

Hastane yetkilileriyle hastaların Türkiye’ye duası arşı kaplamıştı.

Velhasıl bir beyaz ile bir siyahın, “endişesiz ve beklentisiz” birbirine gülümsemesinin ne demek olduğu buralarda anlaşılıyor. 

*

1926 tarihli Kenya’nın en eski lisesinin adı “Alliance” adını taşıyor. Buradan önemli isimler yetişmiş. Fakat imkânsızlıklar ve yokluklar bu okulu da etkilemiş.

Yine iki ülke ilişkileri ve eğitim yardımları hususunda, Türkiye olarak bu okula da TİKA teknik yardımda bulunmuş.

Kenya seyahatim sürerken “Alliance”yi görme imkânım oldu. Hatta buradan mezun olmuş ve Türkiye’de tıp tahsili yapmış Türkiye sevdasıyla dolu, şimdi ise memleketine hizmet eden doktorla karşılaştım.

Okulun Kenya’nın hafızası sayılacak çok zengin bir kütüphanesi var fakat kitapların konulabileceği raflar yokmuş. TİKA raf almış, bilgisayar almış.

Kitaplar raflara yerleştirirken; “Osmanlı dönemine ait eserler bulabilir miyim” diye araştırma yaptım

Tarih araştırmacılarına ve Osmanlı arşivlerindeki araştırmacılara, bu kütüphanenin çok işe yarayacağını söyleyebilirim.

Afrika ve Osmanlı ilişkileri hususunda yeterli kaynak eser bulunamıyor. Çünkü düzenli kütüphaneler yok veya bu tür yokluklardan dolayı düzenlenemiyor.

Tarihi Alliance Lisesi’nin sınıfları başta olmak üzere, kütüphanesine Türkiye olarak gerekli destek sağlanmış, diğer ülkelerde böylesine zengin bir kütüphaneye rastlamadım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi