Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

"Uygun adım" ve "paralel adım"la değil, "emin adımlarla"

"Uygun adım" ve "paralel adım"la değil, "emin adımlarla"

Özel Yetkili Mahkeme'lerin (ÖYM) kaldırılmasıyla Türkiye artık yeni bir döneme girmiştir.

Hukukî süreç bundan sonra özel mahkemelerle değil, genel ve herkes için oluşan mahkemelerle işleyecektir.

Bu demokrasimizde yeni bir evre, yeni bir “level”dir. Bu “level”a yükselmek için ülke hayli sancılar çekmiş, iktidar büyük bir risk alarak ve gözünü karartarak bu köklü değişikliği yapmıştır.

26. Genelkurmay Başkanı, yapılan değişiklikle tahliye edilmiş ve bundan sonra Türkiye demokrasisi daha bir kendine güvenir hâle gelmiştir. Bu, rahatlamanın ve toplumsal güvenin ilk adımıdır. Arkası gelecektir. Tabii hemen şunu da kaydedelim, “boru” meselesi kapanmış değildir. Paşa, “boru” meselesinin sadece hukukî değil, maşerî vicdandaki hesabını da vermelidir.

Paşa’nın görev yıllarını hatırlayın...

PKK’lı teröristler Ekim 2008’de Aktütün Karakoluna saldırmış ve Başbakan Paşa’ya sahip çıkan bir konuşma yapmıştır. Varlığını o günlerde hayli pekiştirdiği anlaşılan paralel yapının paralel yayın organı Taraf, 17 Ekim 2008 günü, “Paşasının Başbakanı” manşetiyle çıkmıştır. Demek ki Başbalan’ın en yüksek askerî bürokratına sahip çıkması, paralele yapıyı “Noluyoz?...” havasına sokup korkutmuş ki, o manşet atılmış. Onların hesabına göre ordunun gücü kırılacak ve boşalan güç merkezi yerine kendi güçleri ikame edilecekti ama Başbakan o zaman genel kurmay başkanına sahip çıkarak bu oyunu bozmuştu.

Daha sonra, Arif Nihat Asya’nın “Kılıcın bu patırtıda/Ağzı da keser sırtı da” dediği gibi paşa, anormal devirlerin sona erdirilmesi operasyonlarında paralel yargının çöreklendiği odaklarca tutuklandı. Diğer uzun süreli tutukluluklar gibi, bu da maşerî vicdanda yaralara yolaçtı. Ülkede sosyal ameliyatlar yapılmaya çalışılırken, bazı güçler, hastanın can damarını kesmeye niyetlenmiş de, iktidar ve kamu oyu bunu farketmemiş. Arkasından bir sürü acılar yaşandı ve herkes kırmızı çizgilerini kontrol ettikten sonra nihayet ÖYM’lerin kapatılması noktasına gelindi.

Şayet ÖYM’ler bundan 3 ay önce kapatılmaya kalkılsaydı, büyük toplumsal sorunlar yaşardık ve bunun siyasî faturası iktidara kesilirdi. Şimdi, kimsenin gıkı çıkmadan, hatta bütün kesimlerce desteklenerek ÖYM’ler kapatıldı.

İşte Türkiye şimdi normalleşme sürecine girmiştir. Bunun ilk işareti de Paşa’nın tahliye edilmesidir. Arkasından diğer tahliyeler de gelecek ve Türkiye’de, paraleller hariç bir rahatlama yaşanacaktır. Çünkü Perşembe gününden önceki durumdan CHP de MHP de BDP ve HDP de rahatsızdı sadece paraleller rahattı.

Artık darbe bataklığı kurutulmuştur.

Bundan böyle “Paşasının Başbakanı” dönemi bitmiş, “Başbakanın Paşası” dönemi başlamıştır.

Demek ki, artık demokrasimizde “uygun adım” dönemi kapanmış, “emin adımlarla yürümek” dönemi başlamıştır.

Türkiye artık geleceğe emin adımlarla yürüyen bir ülkedir. Bundan sonra ne “uygun adım” ne de “paralel adım”!...  Sadece “emin adımlar”la yürünecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi