Ersoy Dede

Ersoy Dede

Twitter’a ne oldu?

Twitter’a ne oldu?

Geçenlerde açık açık yazdım..  18 Şubat’ta Cumhurbaşkanı internet yasası olarak bilinen düzenlemeyi jet hızıyla onayladı.. Hatta trafik ve TİB’in sorgusuz yetkisi gibi tartışmalı hususlarla ilgili olarak da iki ek yasa çıktı TBMM’den, onları da onayladı.. Bu yasa uygulanabiliyor olsaydı eğer, bugün biz bunları konuşmuyor olacaktık.. Çok net..  Niye? Çünkü o yasa, hakaret, iftira neyse artık o suçun işlendiği sayfayı kaldırıyor, başka bir şeye dokunmuyordu.. Ama uygulamadılar... Şimdi mesele Erdoğan ya da hükümet falan gibi algılandığı için iş dallanıp budaklanıyor.. Sizin anladığınız dilde anlatacağım.. Twitter’da biri çıkmış diyor ki, Atatürk hırsızdı, ahlâksızdı, şuydu buydu.. Bizde yasa karşılığı ilginçtir ki var.. Örneğin Paygamber Efendimiz’e sövmek suç değil ama; Atatürk’e sövmek suç.. Eyvallah.. Diyorsun ki Jack Dorsey denen tüccara; “Atatürk’e sövmek suç. Bize şu suçu işleyenin adını adresini ver de yargılayalım”.. Ne diyor? “Vermem. Çünkü benim ülkemde Atatürk falan tanımam ben” diyor..  İyi o zaman diyorsun ve geçiyorsun twitter’a, Jack Dorsey’e ana avrat dümdüz gidiyorsun... Geliyor, senin mahkemenden, senin yasalarınla, sana ceza çıkartıyor.. Dava bu kadar net..  Eğer twitter, ta baştan Türk mahkemeleriyle işbirliğine yanaşsaydı, bunların hiç biri olmayacaktı..  Üstelik ben size devamını da arz edeyim.. Sözüm ona işbirliği yapıyor gibi görünen GoogleTürkiye yani YouTube’un da patlaması yakındır.. İftira videoları, yasadışı yollarla alınmış ses kayıtları orada durmaya devam ediyor.. Bunun özgürlükle ne alakası olabilir?..

TAMAMEN DUYGUSAL

Gelelim işin para yönüne.. 13 milyon kullanıcı ile dünyadaki en büyük müşteri portföylerinden birine sahip olan Twitter, kurulduğu 2006 yılından bu yana, ne kadar vergi ödedi biliyor musunuz?  Hiç.. Sıfır...

Bakın sadece geçen yıl, 400 milyon doların üzerinde, sadece Türkiye’den gelir elde etmiş bir şirketten söz ediyoruz.. Siz bir ekmek alırken bile 10 kuruşunu vergi olarak ödüyorsunuz.. Adam bu ülke insanının cebinden bir yılda 400 milyon dolar kazanmış, tık yok.. Bu normal bir durum mu?

Yok öyle artık.. Ofis de açacaksın, temsilci de atayacaksın, hukuki işbirliği de yapacaksın, vergini de paşa paşa ödeyeceksin.. Bir sene önce yoktu twitter.. Gene olmaz. Ve altı ay sonra kimse hatırlamaz bile.. Asla vazgeçemeyeceğimizi sandığımız MSN Messenger’larımız nerede şimdi? Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi