Ayhan Demir

Ayhan Demir

Balkanlar’da neler oluyor?

Balkanlar’da neler oluyor?

Sırbistan’da, 16 Mart’ta gerçekleştirilen erken genel seçimde tarihi bir başarı elde eden Sırp İlerleme Partisi-SNS, 250 üyeli parlamentoda, 156 temsilci elde etmişti. Buna rağmen SNS, hükümeti tek başına kurmadı. Başbakanlık görevini üstelenen SNS lideri Aleksandar Vuçiç, daha güçlü bir koalisyon hükümetini tercih etti.

Bir önceki dönemde Başbakan olan Sırbistan Sosyalist Partisi-SPS Genel Başkanı İvitsa Daçiç, yeni hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak. Skandallarıyla meşhur ve yabancı dil bilmeyen Daçiç, AB yolundaki Sırbistan’a ne gibi bir katkı sağlayabilir? Bu sorunun cevabını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Seçim sonuçları açıklandığında “Sırbistan’da, Boşnakların ‘tarihi zafer’ elde ettiğini iddia edenler var. Aynı kanaatte değilim. Boşnaklar, zafer değil, yenilgi yaşıyorlar” demiştik. Maalesef haklı çıktık.

SNS ile seçim ittifakı yapan Boşnak asıllı Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi-SDPS lideri Rasim Lyayiç, yeniden Ticaret, Telekomünikasyon ve Turizm Bakanı oldu. Buna karşılık rahmetli Aliya’nın partisi SDA’nın Sırbistan’daki uzantısı olan SDA Sancak, üç temsilci kazanmasına rağmen, uzun yıllar sonra hükümette yer almıyor. Böylece kabinedeki Boşnak bakan sayısı ikiden bire indi.

Aslında kabine de Boşnak kalmadı demek daha doğru olacak. Çünkü SDPS lideri Rasim Lyayiç kendini ‘Sırbistanlı Sosyal Demokrat’ olarak tanımlıyor.

Sırbistan Parlamentosundaki Boşnak asıllı milletvekili sayısı da 4’te kaldı. Bir başka ifadeyle, SDA Sancak kazandı ama Sancak kaybetti. Diğer Boşnak partileri BDZ ve BDZ Sancak, SDA Sancak ile ittifak yaparak seçime girseydi, iki sandalye daha kazanılabilirdi.

Hal böyle iken, Boşnak partilerini bir araya getirmek için hiçbir gayret göstermeksizin, SDA Sancak’a tek başına seçime katılma direktifi veren Türk Dışişleri ve başta Anadolu Ajansı olmak üzere ‘tarihi başarı’ yorumu yapanlar, şimdi yeniden düşünmeliler.

Sırbistan’da, şu veya bu Boşnak partisinin değil, Sancaklı Müslümanların zafer kazanması önemlidir. Sancaklı Müslümanlar, Sırbistan’ın çizeceği yol haritasına teslim edilemez.

Sancaklı Müslümanlara liderlik etme vazifesi Türkiye’ye düşüyor. Artık Sancaklı Müslümanları, Sırpların kucağına itme kolaycılığı terk edilmeli. Sancak Boşnak Milli Meclisi’nin yeniden hayata geçirilmesi sağlamalı. Müftülük meselesine, kalıcı birleştirici bir formül sunulmalı.

Unutulmasın ki, Sancak Boşnak Milli Meclisi’nin yeniden hayata geçirilmesi ve Müftülük meselesinin çözüme kavuşturulması, Sancaklı Müslümanların geleceğini iyileştireceği gibi, öncülük edenleri kahramanlaştırır.

MAKEDONYA SEÇİMLERİ

Makedonya’da yaklaşık bir aydır devam eden seçim maratonu, geçtiğimiz Pazar günü neticelendi. Aynı anda iki sandığın kurulduğu 27 Nisan seçimlerinde, hem yeni Cumhurbaşkanı, hem de yeni parlamento üyeleri belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ilk turunu önde tamamlayan George İvanov, ikinci turda da oyların yüzde 55,25’ini aldı. Rakibi Stevo Pendarovski ise yüzde 41,17’de kaldı. Böylece mevcut Cumhurbaşkanı George İvanov, ikinci kez Makedonya Cumhurbaşkanı oldu.

Erken Parlamento Seçiminde ise, VMRO-DPMNE önderliğindeki ‘Daha İyi Bir Makedonya İçin’ koalisyonu yarışı önde tamamladı. Yüzde 42,21’lik oy oranına karşılık, 58 sandalye elde etti. Oylarını önemli ölçüde artıran VMRO-DPMN, yurt dışındaki sandıklardan da zaferle çıktı. Üç diaspora milletvekilliğini de kazanan VMRO-DPMN, toplamda 61 temsilci elde etti.

Seçime ‘Daha İyi Bir Makedonya İçin’ koalisyonu bünyesinde katılan Türk Demokratik Partisi-TDP’nin lideri Kenan Hasip de yeniden milletvekili seçildi.

Seçimin bir diğer kazananı ise, hükümetin Arnavut ortağı Demokratik Bütünleşme Partisi-DUI oldu. DUI, temsilci sayısını 4 artırarak, yüzde 13,48 oy oranı ile 19 sandalye elde etti.

Ana muhalefet partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği-SDSM ise, önemli ölçüde oy kaybı yaşadı. Bir önceki döneme göre 8 temsilci kaybeden SDSM, yüzde 24,90 oy oranı ile 34 sandalye elde edebildi.

Muhalefetteki Arnavut partisi Arnavut Demokratik Partisi-DPA, oy oranını korudu ama temsilci sayısı bir azaldı. Yüzde 5,83 oy oranına ile 7 sandalye kazandı. Bir diğer Arnavut partisi Demokratik Milli Diriliş Partisi-RDK da önemli ölçüde oy kaybetti. Yüzde 1,58 oy oranı ile bir temsilci elde edebildi. Makedonların GROM partisi de, yüzde 2,77 oy oranı ile bir sandalye kazandı.

Özetle: Makedonya’da iktidar ortakları oylarını artırırken, muhalefet partileri umduklarını bulamadılar. Bir başka ifadeyle, Makedonya halkı, tercihini istikrar, reform ve umuttan yana kullandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi