Ersoy Dede

Ersoy Dede

Basın Özgür Değil ki!

Basın Özgür Değil ki!

Yalanın ipine sarılan meslektaşlarımız kendilerine yeni bir referans kaynağı bulmuş durumda.. Amerika merkezli Freedom House isimli bir kuruluşun kendi kıstaslarınca yayınladıkları raporlarla Türkiye’de özgür medya analizi ortaya koyuyorlar.. Söz konusu kuruluş, “Dünyada basın özgürlüğü” raporunda Türkiye’yi “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürmüş. Ülkemizi 17 sıra düşürüp 134’üncülüğe gerileten kurum, Türkiye’yi 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da “basını özgür olmayan tek ülke” şeklinde göstermiş. Rapora bakacak olursanız Türkiye’de 44 gazeteci de tutukluymuş..  Neresini düzelteceksiniz ki?..

TUTUKLU GAZETECİLER

Başlangıç noktaları tutuklu ya da işsiz gazeteci olunca üzerine atlayan da çok oluyor. Ama kim bu gazeteciler diye merak edip baktığınızda bambaşka bir tablo çıkıyor karşınıza.. Bir defa sayı 44 değil 15.. Yalnız bu 15 rakamı, tamamen kişisel beyanlar neticesinde bulunmuş bir rakam.. “Ne işle meşgulsünüz?” sorusuna verilen yanıtla bulunmuş.. Daha açık bir ifadeyle, bu meslektaşlarımın hiç birinde basın kartı yok.. Amenna basın kartı bu işi yapmanın ehliyeti elbette değil ama ilaç için birinde bile yoksa biraz düşündürücü... Peki bu kişiler neyle suçlanıyor? Hangi yazı ya da tv konuşmalarından içerdeler? Onu da arz edeyim.. 10’u  terör örgütüne üye olma (DHKP-C, PKK/KCK, MLKP vs..) 4’ü de resmi belgede sahtecilik, ruhsatsız silah taşıma, biri ise silahlı terör örgütü kurma gibi suçlardan.. Yazı-çizi değil yani..

ÖZGÜRLÜK NE Kİ?

Basının özgür olmadığı söylenen bir ülke düşünün ki, sistemli bir şekilde hükümete, Başbakan’a ve ona oy veren milyonlarca yurttaşa küfrediliyor.. Açın hemen; Sol, BirGün, Sözcü, Taraf vesaire bilumum gazeteleri manşetlerini okuyun.. Açın Hürriyet’ten Yılmaz Özdil’i, Milliyet’ten Kadri Gürsel’i okuyun bakalım.. Kim özgür kim değil siz verin kararınızı.. Bazı gazeteciler yazamıyor deniyor ya.. Külliyen yalan.. Bazı gazeteciler, istedikleri gazetede yazamıyor patronaj nedeniyle.. Hasan Cemal Milliyet’te Mehmet Altan Sabah’ta yazamıyor.. Yoksa yazamıyor değiller.. Mehmet Altan Taraf’ta yazmak isterse yazıyor, SHaber’de Mehtap Tv’de CnnTurk’te istediği gibi konuşuyor.. Hasan Cemal bir meslektaşı ile ilgili gayr-ı hukuki yolla elde edilmiş tamamen mahrem görüşme kayıtlarını etik ilkeleri hiçe sayarak yayınlayabiliyor. Kim karışıyor onlara Allah aşkına?

SINIR DIŞI PALAVRASI

“Yolsuzluk skandalları gibi hassas konuları yazan önemli gazeteciler kovuldu” denmiş Freedom House raporunda.. Today’s Zaman muhabiri Azerbaycan vatandaşı Mahir Zeynalov kastediliyor... Oysa Mahir Zeylanov’un oturma izni dolduğu için sınır dışı edildiği biliniyor.  Her nerede yazıyorsa Zeynalov pek âlâ yazmaya devam edebilir.. Ayşe Arman Dubai’den yazmıyor mu? Sınır dışı mı sayılıyor bu?

ÖZGÜR BASIN

Bana katıldığım bir tv programında sordular; “özgür müsün?” diye.. Dedim ki; “dibine kadar özgürüm”.. Aklıma bu hürriyeti tanımlayacak birşey gelmediği için öyle çıktı ağzımdan.. Tek bir kıstasım var bu konuyla ilgili olarak. Akit yönetimi, yazılarımın bir tekine bile müdahale etmedi. Bir virgülünü dahi değiştirmedi.. Ne dememi bekliyorsunuz ki?.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi