Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

7. Uluslararası Öğrenci Buluşması

7. Uluslararası Öğrenci Buluşması

Türkiye normalleştikçe fırsatlarının, gücünün ve zenginliklerinin farkına varıyor. Doğru adımlar atıyor, sağlıklı hamleler yapıyor. Bunu teyit eden sahalardan birisi de her geçen gün önemi daha iyi anlaşılan uluslararası öğrencilerle ilgili çalışmalar.

Sınırlarının içine hapsolmuş, kabuğuna çekilmiş, her yanının düşmanla çevrili olduğunu vehmeden, kendinden başka dostu olmadığını zanneden, dışarıya çıkmayı da, dışarıdan geleni de güvenliğine tehdit gören, ‘vatan’ anlayışı, ‘ümmet’ şuuru, ‘zaman’ ve ‘mekân’ tasavvuru zedelenmiş bir millet olmayı kabullenmedik!

Tüm bu dayatmaları veya illetli düşünceleri reddettiğimiz için bugün zor ama kıymetli bir inşâ sürecini yaşıyoruz. İşte bu dönemin çok önemli aktörlerinden birisi uluslararası öğrenciler veya kendi ‘irfan dilimiz’le ifade edecek olursak misafir talebeler. (Dikkat! Yanlış ve yaygın kullanım olan ‘yabancı öğrenci’ ifadesini yabancılaştırıcı bir söylem olduğu için kullanmıyoruz.)

SAYILARLA

ULUSLARARASI

ÖĞRENCİLER

160 milyar doları aşan bütçesi olan ortalama 4 milyon uluslararası öğrenciden 55 bini bugün Türkiye’de eğitim görüyor. 2020 yılında 7 milyona ulaşması beklenen uluslararası öğrenci sayısının Türkiye’de de 100 bini aşması hedefleniyor.

En çok öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında Türkiye ilk beşe giriyor. (Çin, 510 bin; Hindistan, 184 bin; Güney Kore, 115 bin; Almanya 94 bin; Türkiye, 65 bin) Öğrenci misafir etme sıralaması ise şu şekilde: ABD, 723 bin; İngiltere, 455 bin; Fransa, 283 bin; Çin, 265 bin, Avustralya, 258 bin. Türkiye, 55 bin misafir öğrenci sayısıyla, 29 milyonluk Malezya’dan geride (63 bin). Malezya da 240 milyonluk Endonezya’dan ileride (8 bin).

Bu konuda birçok rakam verilebilir. Ancak şu bir gerçek ki; Türkiye’ye 1983’ten beri başlayan uluslararası öğrenci gelişi özellikle son on yılda katlanarak arttı ve artmaya da devem ediyor.

SADER, BÂB-I ÂLEM VE UDEF ÇİZGİSİ   

Seneler önce Fatih’te Sosyal Araştırmalar ve Kültürlerarası Dayanışma Derneği, SADER’i ziyaret ettiğimde ‘misafir öğrenci’ gerçeğini fark etmiştim. SADER daha sonra Bâb-ı Âlem ve Sefire-i Âlem’i doğurdu. Şimdi Türkiye’nin hemen her köşesinde aynı ideallerle bu sahada faaliyet gösteren onlarca dernek var. 14 Aralık 2012’de bu derneklerin bir kısmı Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu UDEF’i kurdu. SADER kurucu başkanı merhum Burhaneddin Güvercin’le 2004’te başlayan bu hayırlı yürüyüş şimdi Mehmet Ali Bolat başkanlığındaki UDEF’le devam ediyor. UDEF bünyesinde olmayan ama aynı doğrultuda çalışan BESADER, İlim Yayma Vakfı, Hayrât Uluslararası Öğrenci Derneği, SETA, İhlâs Vakfı gibi kuruluşlar da bu sahada başarılı çalışmalar yapıyorlar.

ÖĞRENCİ BULUŞMALARI

Her yıl yapılan Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nı da son iki yıldır UDEF organize diyor. Bu sene yedincisi yapılacak ve aynı anda 18 şehirde gerçekleşecek buluşmada 104 ülke temsil edilecek, 700 ülke standı açılacak, 450 çadır kurulacak. 14 bin öğrencinin görev alacağı, UDEF Genel Sekreteri Fatih Yazıcı’nın tertip ettiği buluşma 11-12 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.

Misafir talebelerimizle tanışmak, İslam Dünyası’nı ilk ağızdan dinlemek ve bu büyük kardeşlik bayramına katılmak isteyenler mutlaka bu etkinlikleri takip etmeli. Misafir talebelerimiz bize bu büyük buluşmada ev sahipliği yapacaklar…

TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK:

BAŞBAKAN MİSAFİR

TALEBELERLE BULUŞUYOR

Hükümetin uluslararası öğrencilerle ilgili açtığı kapılar, başlattığı burs uygulamaları, getirdiği kolaylıklar başka bir yazının konusu. Ancak bu sene bir ilk gerçekleşecek ve 17 Mayıs’ta gerçekleşecek 7. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın kapanışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılacak. Bu bile konuya hükümet tarafından ne kadar önem verildiğini açıkça gösteriyor. Bir hayal daha gerçekleşiyor...

Mevzû mühim ve derin; haftaya devam edeceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi