Ersoy Dede

Ersoy Dede

Metin Feyzioğlu’nun Zor Sınavı

Metin Feyzioğlu’nun Zor Sınavı

Soma için sorumluların hangi suçla yargılanacakları ve neticesinde ne ceza alacakları tartışılıyor kaza olduğu günden beri.. Öylesine büyük bir öfke var ki, kaza ile ölüme sebebiyet vermekten yargılanırlarsa, milyonlarca vatandaşın yüreği soğumayacak.. Bu çok açık.. Maden işletmesinin sahibinden başlayarak vardiya amirine kadar herkesin en ağır cezalara çarptırılmalarını istiyor vatandaş.. Ben daha aksini isteyene rastlamadım.. Daha evvel meydana gelen benzer olaylara bakarak biraz da ümitsizdik açıkçası. Devlet işletmelerinde meydana gelen kazalarda bırakın yargılamayı sorumlu olduğunu düşündüğümüz kişilerin terfi aldığını görünce, özel işletmelerde yapanın yanına kâr kaldığını görünce açıkçası ümitsiz olmakta da haklıydık.. Yargıya da bu anlamda güven azalmıştı, bürokrasiye de.. Derken dün, çok konuşulacak bir karar çıktığını öğrendik.. Ve bu yeni öğrendiğimiz kararla, bütün ezberimiz bozuldu.

İŞTE O KARAR

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 19 kişinin yaşamını yitirdiği Bursa Mustafakemalpaşa’daki grizu patlamasında maden işletmecileri ve sorumlularının “olası kastla adam öldürmek”ten ceza almalarına hükmetmiş meğer.. (Star Gazetesi / 31 Mayıs 2014) Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan’ın da bulunduğu 6 sanığa TCK’nın “taksirle öldürme” hükmü uyarınca 5 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezaları vermişti. işte Yargıtay bu kararıyla, sorumluların öyle 3-5 yılla yırtmaması gerektiğini söylemiş oldu..

FEYZiOĞLU’NUN SAMiMiYET SINAVI

Gelelim bu kararın ortaya koyacağı samimiyet sınavına.. Zaman Gazetesi’nin 23 Aralık 2011 tarihli Fatih Karakılıç imzalı haberinden öğreniyoruz ki bu kazanın yaşandığı Bükköy Madencilik şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan, yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan ve Kasım Karataş’ın avukatlığını meğer, (dönemin) Ankara Baro Başkanı (bugünkü TBB Başkanı) Prof. Dr. Metin Feyzioğlu yapıyormuş.. Ve Sayın Feyzioğlu, sanıkların beraat ettirilmelerini, ceza verilse de paraya çevrilmesini talep etmiş mahkemeden.. Feyzioğlu’na göre dava, kasıt üzerinden değil kaza üzerinden görülmeliymiş meğer... ilginç değil mi?.. Soma’da kaza olduğunu duyar duymaz koşa koşa giden, acılı ailelere “bunların hesabı muhakkak sorulmalı” mealinde sözler veren Metin Feyzioğlu’nun bugünkü sınavı zor geçecek.. Bursa’daki maden ocağının patron ve diğer sorumlularının böylesine ağır cezalara çarptırılmasını nasıl yorumlayacağını merak ediyorum.. Örneğin, Feyzioğlu’nun “serbest kalmalılar” dediği işletme sahibi ya da diğer sorumlular, sahiden de ölen her madenci için 20’şer yıl cezaya çarptırılırsa, bu aşağı-yukarı bir kişinin 380 yıl ceza alması anlamına gelecek.. Beraat istediğin bir adamın 380 yıl ceza alması avukatlık hayatı için ne anlam ifade eder bilemiyorum... Ama Soma’da madencilerin yanında şirkete veryansın ederken, Bursa’da şirket yetkililerinin ceza almadan yırtması için enerji harcamanın kamuoyu nezdinde bir karşılığı olacaktır.. Soma için emsal sayılabilecek bir karara karşılık Soma.. Allah Feyzioğlu’na yardım etsin.. Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi