Yener Dönmez

Yener Dönmez

ANKA ile ATAK düşman çatlatacak

ANKA ile ATAK düşman çatlatacak

Savunma sanayimizdeki gelişmelerle yakından ilgilendiğimi biliyorsunuz.

Siyonist taktik ve yönlendirmeleriyle terör örgütlerinin bir numaralı hedefi olan ülkemizde yerli savunma sanayi çok büyük öneme sahip. 30 yıldır 7 düvelin destek verdiği bölücü terör örgütleriyle mücadelede yerli yazılım ve yerli silahların önemini anlatmak yersiz olur sanırım. Çünkü Türkiye sadece DHKP-C, El-Kaide, PKK gibi silahlı terör örgütlerine karşı mücadele vermiyor. Türkiye’nin asıl mücadelesi kukla taşeron örgütlerin arkasındaki egemen güçlerle.

Bu çerçevede yeni teknolojik gelişmeler hakkında bilgi almak için milli savunma sanayinin en tepe ismi olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile bir görüşmemiz oldu.

Medyaya pek konuşmayan Savunma Bakanı Yılmaz sağolsun bizi kırmadı ve sorularımızı içtenlikle cevaplandırdı.

Savunma sanayi ve yerli silah teknolojileri binlerce ayrıntıyı, çok geniş alanları içeriyor. Fakat son dönemde en çok merak edilen 3 ana konu var:

1- İnsansız Hava Aracı ANKA,

2- Taarruz Helikopteri ATAK,

3- FD 2000 tipi Uzun Menzilli Füze Sistemi.

Basında bu üç alanla ilgili sürekli çelişkili bilgiler yer aldı ve adeta bir bilgi kirliliği yaşandı, karamsar tablolar çizildi.

Fakat bizatihi Bakan Yılmaz’dan aldığımız bilgilere göre, savunma sanayimiz bu üç kritik alanda son düzlüğe girmiş vaziyette.

Türk Savunma Sanayii’ni güzel günler bekliyor.

Uzatmadan bazı bilgileri paylaşalım.

1- İNSANSIZ HAVA ARACI ANKA:

10 adet İHA ve Yer Sistemleri, operasyon, eğitim ve simülatör merkezi binasını kapsayan 220 milyon 612 bin dolar artı 137 milyon 287 bin TL’lik eskalasyonlu sözleşme 25 Ekim 2013’te Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalandı. Ardından sistem ihtiyaçlarını gözden geçirme toplantısı 11 Şubat 2014’de gerçekleştirildi. Haziran ve Eylül aylarında ise tasarım gözden geçirme toplantıları düzenlenecek. İlk teslimat ise 2016 yılında gerçekleşecek. 2016’nın Ağustos’unda yerli insansız hava aracı ANKA TSK envanterine resmen girmiş olacak. Kriptolu Veri Linki, Uydudan Milli Uçuş Kontrol Sistemine sahip olan ANKA,23 bin feet irtifada 15 saat aralıksız görev yapabilecek. ANKA’lara istenildiği takdirde füze sistemi de monte edilebilecek.

2- TAARRUZ HELİKOPTERİ ATAK:

Şu ana kadar 9 helikopterin üretimi tamamlandı. Testler esnasında da 3 bin 200 saat uçuş gerçekleştirildi. Ayrıca helikopterin silah sisteminin denendiği uçuşlarda da 42 bin adet 20 mm. top mermisi, 4 bin 800 adet 70 mm. roket ve füze yanıltıcı ile 600 flare atışı yapıldı. ATAK helikopteri projesinin bütçesi toplamda 3 milyar doları buluyor. Bu büyük projede AgustaWestland’ın yanı sıra TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan gibi milli savunma sanayii şirketleri de rol alıyor. T-129, İtalyan Agusta’nın daha önce ürettiği A-129’un geliştirilmiş ve Türkiye şartları için güncellenmiş versiyonu. Aselsan’ın geliştirdiği görev bilgisayarını kullanıyor. Yine gövdesindeki binin üzerindeki parçada Türk mühendislerinin imzası var. ATAK da 15 Haziran tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş olacak.

3- FD 2000 TİPİ UZUN MENZİLLİ FÜZE SİSTEMİ:

3 milyar doların üzerindeki bu dev sistemin kurulması için Çin ile geçici mutabakata varıldı, süreç ilerliyor. Türkiye-Çin ortak üretimiyle gerçekleştirilecek FD 2000 tipi ilk uzun menzilli füzelerin üretimi Türkiye’de de yapılabilecek. ROKETSAN, ASELSAN ve AYESAŞ füze üretiminde Çinlilerle ortak üretim gerçekleştirebilecek. Türk mühendisleri tarafından tasarlanacak olan Yüksek İrtifa Gelişmiş Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin üretilmesinde Çin, teknik destek sağlayacak.

Yine bu konuda da başta NATO ve ABD olmak üzere Türkiye’nin müttefiklerinin rahatsızlık duyduğuna dair basında sık sık haberler yer aldı.

Bu meseleyi de sordum Bakan Yılmaz’a…

Bakan bey ABD’li mevkidaşı ile görüşmesinde bu konunun hiç gündeme gelmediğini şöyle anlattı: “ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile görüşmemizde bu konu hiç gündeme gelmedi. Ama bir düşünce kuruluşunun başkanı, ‘NATO üyesi olan Türkiye’nin müttefiki ABD’nin yaptırım uyguladığı Çin ile böyle bir anlaşma yapmasının uygun olmadığını’ söyledi. Tabii o kendisinin şahsi düşüncesiydi. Bizim füze sistemiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Aksama ya da tereddüt yok.”

Evet Milli Savunma Sanayii’nde özet gelişmeler böyle…

ATAK ile ANKA kısa bir süre sonra TSK envanterinde…

Ayrıca yine bakan beyin verdiği bilgiye göre daha şimdiden pek çok Ortadoğu ülkesi ile sözleşmeler imzalanmış. Yerli savunma ürünlerimizi dost ve kardeş ülkelere de ihraç edeceğiz.

Bunlar güzel haberler. Mutlu sona hiç bu kadar yaklaşmamıştık.

Daha doğrusu düşman çatlatmaya az kaldı.

Hayırlı uğurlu olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Yener Dönmez Arşivi