Ahmet Varol

Ahmet Varol

Büyük Komplo Pusuda

Büyük Komplo Pusuda

Katliamlarında Suriye zalimi Beşşar Esed’le yarışan Maliki’nin özellikle Arap asıllı sünnilerin çoğunlukta olduğu bölgeleri hedef alan saldırılarını önemsemeyen ve alelade olaylar olarak gören uluslararası güçlerin son olaylarda IŞİD balonunu çok şişirmesi ve arka planı bu balonla kapatması asıl büyük tehlikeyi özünde barındıran komploya zemin hazırlıyor.

Gelişmelerin tamamen IŞİD boyasıyla boyanması çok tehlikeli bir komplonun işaretlerini taşıyor. Olaylarda Maliki’nin işbirlikçi, mezhepçi ve ayrımcı politikalarına bağlı olarak gerçekleştirdiği saldırıların ve katliamların üstünün örtülmesi, bütün bu saldırılar karşısında haklı talepleri olan bölge halkının tamamen yok sayılması ve olaylara tümüyle IŞİD’in hâkim olduğu görünümü verilmesi bize Saddam’ın Kuveyt işgalini hatırlatıyor. O zaman ABD’nin Bağdat Büyükelçisi April Glaspie konuyla ilgili açıklamasında Araplar arası anlaşmazlıklar karşısında kendilerinin resmi bir tavırlarının olmadığını söylemişti. Oysa böyle bir işgal için Saddam’ın önünün açılmasının asıl amacı Irak’ın tamamını işgal planının gerekçesini oluşturmaktı.

Maliki de aylardan beri saldırılar düzenlemesine rağmen bölgede tam olarak kontrolü sağlayamayınca IŞİD balonunu şişirmek ve bölge halkının haklı mücadelesine tamamen IŞİD boyası çekmek suretiyle geniş çaplı bir operasyonun şartlarını oluşturma yoluna gitti. Şimdi de böyle bir operasyonda ABD’nin, uluslararası ve bölgesel güçlerin kendisine destek vermesi için yoğun çaba harcıyor. Fakat muhtemelen ABD Irak’ı tecrübe ettiği için bu bataklığa yeniden girmek istemeyecek, belki IŞİD’i bahane ederek Maliki’ye silah desteği sağlayacaktır. Böyle bir operasyona destek için İran’ın hazırlıklar yaptığına dair haberler yayılıyor. Fakat İran da doğrudan olayların içinde yer almayı hesaplarına uygun görmeyebilir.  Ama Maliki’nin ABD ve İran’ın doğrudan müdahalesi söz konusu olmasa da onlardan aldığı yardım ve destekle bölgeye geniş çaplı saldırı düzenlemeye kalkışması ihtimali yüksektir.

Böyle bir saldırı karşısında, IŞİD militanlarının tıpkı bugün Maliki’nin askerlerinin yaptığı gibi sahayı terk edip kaçmaları ihtimal dışı değildir. Muhtemelen saldırıyı düzenleyen askerî güçler de onlara bu fırsatı tanıyacaklardır. Zaten, Maliki’nin askerlerinin kaçarken geride bıraktığı askeri araçları örgütün Suriye’ye taşıdığı yönündeki haberler de böyle bir ihtimali akla getiriyor.

IŞİD militanlarının sahayı terk etmesi durumunda saldırıyı düzenleyen askeri güçler karşısında bölgedeki aşiretlerin oluşturduğu milisler kalacak ve Maliki’nin aynen Esed’in Suriye’de gerçekleştirdiği şekilde büyük katliamlar yapması için önü açılmış olacak. Allah göstermesin diyoruz ama şayet böyle bir komplo gerçekleşirse Maliki, saldırılarında ve katliamlarında IŞİD militanlarıyla savaştığı ve onları katlettiği görünümü vererek kendisinin ayrımcı ve işbirlikçi politikalarına karşı çıkan, mezhepçi sultasının son bulmasını isteyen aşiretlerin mensuplarını doğruyor olacak. İnsafsızlıkta Beşşar Esed’den geri kalmadığı için doğradığı kişilerin kendisine silah çevirmiş olup olmamalarına da hiç bakmayacaktır. Dolayısıyla böyle bir komplo şu an yaşananlardan çok daha tehlikelidir ve yaşananlara paralel olarak oluşturulan hava ile bu komplonun önünün açılması amaçlanmaktadır.

Irak’tan kaçan IŞİD militanlarının gidebileceği tek yer ise Suriye’dir ve onlar da orada Esed sultası için değil Esed’e karşı savaşan direniş grupları için tehlike oluşturacaktır. Son dönemde onun izlediği tutumun Baas’ın işine yaradığının görülmesi sebebiyle taraftarlarından bir kısmının saflarını terk etmesi gücünün zayıflamasına ve bir dağılma sürecine girmesine neden olmuştu. Ama Irak’taki gelişmeler yeniden üstelik saflarına katılanların sayısını hızla artırarak toparlanmasını sağladı. Onların Maliki’nin askerlerinden yağmaladığı silahlarla ve askerî araçlarla Suriye’ye taşınmaları Esed’in Şebbiha çetelerini rahatlatacak. Çünkü direniş güçleri karşısında Şebbiha’nın rolünü yeniden IŞİD militanları devralmış olacak. Böylece Maliki ve onunla kirli ilişkiler içinde olan güçler de sinsi bir oyunla Suriye direnişini yıpratmada kullanılan bir çetenin tekrar toparlanmasını ve müthiş bir şekilde silahlanmasını sağlamış olacaklar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Varol Arşivi