Faruk Köse

Faruk Köse

Balkon mesajları

Balkon mesajları

Cumhurbaş(ba)kanı Erdoğan, âdeti olduğu üzere, kazandığı seçimin ardından yaptığı “balkon konuşması”nda önemli mesajlar verdi. Şimdi, Erdoğan’ın, “Balkon mesajları”ndan “algılara ümit verenler”i burada sıralayıp tarihe not düşmek istiyorum.

Erdoğan’ın sözü: “Bugün şahsıma oy verenler kadar vermeyenler de kazanmıştır. ....Sadece Türkiye değil, bugün Şam, Hamas, Kudüs, Ramallah da kazanmıştır.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Ülkedeki siyasi ve sosyal tansiyonu düşüreceğim. Beni tercih etsin etmesin herkesi kucaklayacak, toplumsal bütünlüğün tümüne hitab eden ve herkesi kucaklayan bir Cumhurbaş(ba)kanlığı yapacağım. Türkiye’yi gerçekten ‘büyük ve öncü Türkiye’ haline getireceğim. Öyle büyük ki, İslam coğrafyasının merkez bölgesi olan Şam, Kudüs, Ramallah gibi kentler üzerinde de etkin ve koruyucu rolünü yerine getirecek bir ülke haline gelecek. Hatta, Hamas gibi özgürlük mücadelesi veren halk örgütlenmeleri de korumamız altında olacak. Kudüs ve Şam’ı özgürlüğüne kavuşturacak bir Türkiye kuracağım. Bunu yapmak için Ümmet birliğini sağlayacak kurumları (mesela Hilafet’i) yeniden ihya edeceğim.”

Erdoğan’ın sözü: “Bugün bir dönemin kapılarını kapatıyor, artık yeni bir döneme doğru ilk adımı atıyoruz. Artık Çankaya ile millet arasındaki tüm kapılar ortadan kalkmıştır.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimini ve sistemini, kurumsal ve hukuksal olarak topyekûn değiştireceğim. Milletin inanç, kimlik ve kişilik değerlerine uygun yeni bir devlet biçimi inşâ edeceğim. Bu yeni sistemde milletin, devlete köle değil, efendi olmasını sağlayacağım.”

Erdoğan’ın sözü: “Artık devletin ve milletin iki ayrı istikameti bulunmuyor. Bugünden itibaren aynı istikamete bakıyor. Bir olarak aynı rotada yürüyor.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Devlet-millet uyuşmazlığına son vereceğim. Milletin istikametine zıt bir istikamet tutturan devleti, milletin istikametine uygun hale dönüştürüp, aynı rotada yürüyecek şekilde devlet-millet uyumlaşmasını sağlayacağım. Bu zamana kadar millet devletin rotasına sokulmaya çalışıldı ama olmadı; artık bundan böyle devleti milletin istikametine uygun rotaya sokacağım.”

Erdoğan’ın sözü: “Bu seçimin kaybedeni ....vardır, statüko kaybetmiştir. Elbette vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır. Elbette kirli siyaset ve siyaset dışı güç odakları bugün ibretlik bir ders almıştır.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Laik-Kemalist statükoyu değiştireceğim. Herkesi kucaklayan bir Yeni Türkiye inşâ edeceğim. Vesayet düzenini tarihin çöplüğüne gömeceğim. Milletin değerleriyle uyumlaşmayan kirli siyaset de, derin yapılar da, millete efendilik yapmaya yeltenen güç odakları da yeni düzenle birlikte yıkılıp gidecekler.”

Erdoğan’ın sözü: “Gönülden ifade ediyorum, bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım diyorum. Eski tartışmaları, ....gerilimleri, çatışma kültürünü, sanal sorunları eski Türkiye’de bırakalım istiyorum.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Toplumsal uzlaşma için herkese kapılarımı ve gönlümü açacağım. Son zamanlarda yaşanan bütün toplumsal sorunları, bütün toplumsal ve siyasal çatışmaları ve kavgaları sulhe dönüştürmek için çaba harcayacağım. Kimlikleri eski rejim tarafından reddedilmiş Kürtlerle de, hakları sürekli gasbedilen İslamcılarla da, son zamanlarda kişisel olarak kavgaya tutuştuğum ‘cemaat’le de sulh ve uzlaşmaya hazırım.”

Erdoğan’ın sözü: “Bize yaşatılanların, bize yasaklananların başkalarına yapılmaması için azami dikkat, azami hassasiyet gösterdik.”

Bu sözün verdiği mesaj: “İntikamcı olmayacağım, siyasi, sosyal ve hukuki intikamdan uzak duracağım. Özgürlükleri herkes için ve hemen sağlayacağım.”

Erdoğan’ın sözü: “Biz hepimiz aynı vatan toprakları üzerinde yaşıyoruz. 77 milyon aynı bayrağın gölgesi altında geleceğe yürüyoruz. Milletimiz bir, bayrağımız bir, vatanımız bir, devletimiz bir.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Terör sorununu çözme adına ülkenin parçalanmasına, Kürtlerin özerklik ya da bağımsızlık adı altında ülkeden ayrılmasına izin vermeyeceğim.”

Erdoğan’ın sözü: “Ortak değerlerimizi öne çıkararak yeni bir istikbali inşa etmek istiyorum.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Türkiye’nin geleceğini milletin ortak değerleri, inanç, kimlik ve kişilik değerleri üzerine inşa edeceğim.”

Erdoğan’ın sözü: “Şu anda ben karşımda başı örtülüyü de görüyorum başı açık kardeşlerimi de görüyorum. İşte bunun adı vahdette kesrettir, yani çoklukta birlik.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Otoriter ve tekil değil, çoğulcu bir devlet sistemi getireceğim.”

Erdoğan’ın sözü: “Paralel yapının tabanındaki her bir ihlaslı kardeşimin bizimle aynı istikamete baktığını biliyorum. Aradaki ihanet şebekesini, vatanı, milleti için değil başka ülkeler için çalışan yapıyı sorguladıklarında, bariyerlerin, ön yargıların kırılacağını çok iyi biliyorum.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Cemaat ile yaptığım kavganın mahiyetini değiştireceğim. Tüm cemaate karşı değil, sadece cemaat içine sızmış yabancı unsurlara karşı mücadeleye dönüştüreceğim.”

Ne dersiniz, Erdoğan bu sözlerini tutar mı? Cevabı, aynı balkon konuşmasında kendisi şöyle veriyor:

Erdoğan’ın sözü: “Balkonda ne söylediysem 12 yıl boyunca söylediğimin arkasında durdum.”

Bu sözün verdiği mesaj: “Daha önce verdiğim sözleri nasıl tuttuysam, şimdi burada verdiğim sözlerimi de aynen yerine getireceğim.”

Biz de buraya not düşüyoruz: Takipçisi olacağız. Nasıl ki Hz. Ömer, yanlış yaptığında düzeltecek birileri bulunduğuna sevinmişse, Hz. Ömer’i örnek veren, “Hazreti Ömer’in sorgulandığı bir dünyada hiç kimse sorgulanamaz değildir, buna şahsım da dahildir” diyen Erdoğan’ı da, biz takip edip gerektiğinde sorgulayacağız!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Köse Arşivi