Faruk Köse

Faruk Köse

Bay Putin,Çeçenistan’dan ne haber?

Bay Putin,Çeçenistan’dan ne haber?

Bizim basın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretini sadece“ekonomik ilişkiler” açısından okumayı tercih etti. İki ülke arasında halen 35 milyar dolarlık ticaret hacmi varmış da, bunun 2020’ye kadar 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyormuş. Rusya, doğalgaza da yüzde 6 indirim yapacakmış...

Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede neler konuşulduğunu bilemem. Ancak merak etmiyor da değilim; Mısır’da askeri darbe yaparak kanlı bir diktatörlük kuran Sisi hakkında Papa’ya sitem eden Cumhurbaşkanı, Kırım’ı ilhak ettikten sonra“Kırım Türklerine hayat sahası bırakmayan, Çeçenistan’ın başına oturttuğu vahşi diktatörün zalimane uygulamalarına göz yumarak destek veren, Suriye’deki katliamlara arka çıkan Putin”e de sitem etti mi acaba? Bunu yapsaydı çok kıyak olurdu, değil mi?

Gerçi Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım Tatarlarıyla ilgili sorunları geniş şekilde ele aldık” dedi; ancak Kırım Tatarlarının özellikle sahil bölgeleri başta olmak üzere yaşadıkları topraklardan göç ettirilmesi, ticari hayata katılımlarının engellenmesi, özerklik beklentilerinin menfi karşılık görmesi, Kırım Türkleri’nin sınır dışı edilen lideri Mustafa Cemiloğlu’nun haklarının iadesi vb. sorunlara ilişkin ne sonuca varıldı, hangi kararlar alındı, bunlar belirsiz.

Yine, güneyimizde Suriye’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Rusya, diktatör Esed’in en büyük destekçilerinden. Acaba Putin’le bu konuda birşey görüşüldü mü? Esed’in katliamlarından İran’la beraber Rusya’nın da payı olduğu gerçeği kendisine hatırlatıldı mı? Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine paralel olarak, bu sorunlara da çözüm bulunması, bir şart olarak masaya yatırıldı mı?

Bu noktada sormak istiyorum. Sahi biz, ekonomik ilişkileri, siyasi çıkar sağlamak için kullanmayı hiç beceremeyecek miyiz?

Putin’e sorulması gereken pek çok şey var. Mesela, bizzat Putin’in Çeçenistan’ın başına musallat ettiği ve kendisine itaat karşılığında istediği her şeyi yapmasına göz yumduğu Kadirov zaliminin Çeçen halkına yaptıklarını Putin’e tek tek sormak lazım. Zira arkasını Putin’e dayayan Kadirov, özellikle dindar Çeçenlere yapmadığı zulmü bırakmıyor.

Putin’in sadık adamı Ramazan Kadirov isimli diktatör, özellikle dindar müslüman muhaliflere işkencenin her türünü uyguluyor. Elektrik verdiriyor, dizlerine çivi çaktırarak diz kemiklerini parçalatıyor, demir çubuklarla dövdürüyor, üzerlerine benzin döktürüp yaktırıyor, vücudunda sigara söndürtüyor. Hapsedilen kişilerin yemek yemesine izin verilmiyor, akrabaları ile görüştürülmüyor, gerekli olduğunda tıbbi yardım almasına engel olunuyor. Dindar muhaliflerin malına mülküne el konuluyor, eşyaları yağmalanıyor, evleri ve arabaları yakılıyor. İnsanlar hapsedilip, para karşılığında salıveriliyor ve bu, Kadirov ve adamlarının önemli bir kazanç yolu haline gelmiş durumda. Çeçenistan’da mahkemeler, hukuka göre değil, Kadirov’un talimatlarına göre karar veriyor. Öldürülen muhaliflerin cesetleri ailelerine verilmeyip paramparça ediliyor, defnedilmiş olanlar bile kabirlerinden çıkarılıyor. Kadirov, muhaliflerin naaşlarının mezarlıklara gömülmesini de yasakladı. Hatta, efsanevi Çeçen komutan Şamil Basayev’in naaşının bizzat Putin’in emriyle yıllardır özel bir morgda tutulduğu iddiası yalanlanmış değil.

İşte bunlar hatırlatılıp Bay Putin’e sorulmalıydı. Denilmeliydi ki:

Çeçenistan’ın üzerinden elinizi ne zaman çekeceksiniz? Zalim diktatör Kadirov’u daha ne kadar destekleyeceksiniz? Kadirov’un yaptığı her zulümden şahsınızın da pay sahibi olduğunun, hatta en büyük payın sizde olduğunun farkında mısınız? Çeçen halkına yapılan insanlık dışı muameleden ne kadar memnunsunuz? Bunların baş sorumlusu olarak, vicdanınız rahat mı, rahat uyuyabiliyor musunuz? Çeçen halkının özgürlüğünü ve insanca yaşama hakkını ne zaman teslim edeceksiniz? Kanla, zulümle sağladığınız otorite size nasıl bir duygu veriyor?

Bay Putin’e daha sorulacak çok soru var elbette. Başta Çeçenistan, Kırım ve Suriye olmak üzere, bu kanlı ve zalimane sürecin baş sorumlusu olan Putin’e bunlar sorulmadan, ilişkileri sırf ekonomi ve ticari kazançlar üzerine kurmak çok rahatsız edici değil mi?

Çeçen, Tatar ve Suriyeli kanı pahasına elde edilen ticari kazanç ve ekonomik ilişkiler beni mutlu etmiyor, huzurlu kılmıyor. Ya sizi?...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Faruk Köse Arşivi