Cübbeli Ahmet Hoca

Cübbeli Ahmet Hoca

Hayvanlara eziyet eden cehennemliktir

Hayvanlara eziyet eden cehennemliktir

Hayvanlara eziyet edilmesi dinimizde çok büyük haram. Eziyet edenler cehennemde yaptıkları eziyet cinsinden azaplar görecektir. Hayvanın hayvanda hakkını bırakmayan Allah, hayvanın insandaki hakkını bırakır mı?!

Hayvanlara eziyet edilmesine çok üzülüyorum. Köpeği bağlamış arabanın arkasına, arabaya yetişebilir mi köpek?! Ayağı kırıldı hayvanın. Öbürü kediye eziyet ediyor, öbürü kesip doğruyor. Bunlar çok büyük haram. Caiz değil. Bunun kanunlardaki ceza-i müeyyidesini bilmiyorum ama İslam’a göre cezası cehennemdir. 

TIRNAKLARIYLA AZAP EDECEK

Buhari’deki hadis-i şerifte bu konu zikredilmiştir. Kediyi evde bırakıp gittin. Yemek vermiyorsun, bir de kediyi de salmıyorsun ki gitsin rızkını bulsun. Ne oldu? Kedi açlıktan öldü. Allah-u Teâlâ işte o kedinin cehennemde tırnaklarını uzatıyor. Hayvan hakkından dolayı o kadın zaten cehennemde yanıyor. Mevla o kediye kurşundan tırnaklar veriyor. Cehennemde kadına o kedi azap ediyor. Yani kadın bir yandan yanıyor, bir yandan da yanmış bedenini kedi cırmalıyor. Kadının bütün yüzü gözü ateş zaten. Bir de yanığa cırmalamayı düşünün yani. Düz yüzü bile ne yapar? Bir de yanığı cırmalamak ne kadar acıtır düşünün azabını. İşte bir kadın bir kediden dolayı azaba uğradı. Ne için? Ona yemek vermedi diye. Yemek alması için de kapıyı açmadı, onu salmadı. Kedi açlıktan öldü. Bir de kediyi kesen, doğrayan, köpeği arabanın arkasında koşturan neler neler… Ziraatçılardan da yapanlar var. Öküzlere de oluyor. Eşeklere ağır yükler yükleme meseleleri var. Bunların hepsi yarın ahirette hakkını alacaktır. Boynuzsuz koyunun, boynuzlu koyunda hakkının kalamayacağı bir gün buyruluyor hadis-i şerifte. “Senin boynuzun var, gittin boynuzsuza tosladın. Gel şimdi ona boynuz takacağız. O da sana toslayacak.” denilecek. Hayvanın hayvanda hakkını bırakmayan Allah, hayvanın insandaki hakkını bırakır mı?! Hayvan ki mesul ve mükellef değil. Ama kendi aralarındaki haklarda mükellef oluyor. 

CEZASI ATEŞTİR

Peki insan? Tümüyle mükellef. Buluğa erdiğinden itibaren mükellef. Tabi buluğa ermese de aklı başında. Şimdi 7-8 yaşında bir çocuk kediye işkence yapsa, ona da azap olur. Çünkü 6-7 yaşında aklı kesiyor. Bütün bilgisayar oyunları, her şeyi benden iyi anlıyor. Bile bile yapıyor o işkenceyi. Onun için ahirette cezası, azabı ateştir ve hayvana verdiği işkence cinsinden de özel azaplara maruz kalacaktır. 

SELÂMIN ÜSTÜNLÜGÜ

1) Hris­ti­yan­la­rın ta­hiy­ye­si, eli ağı­za koy­mak, Ya­hû­dî­le­rin bir­bir­le­ri­ne ta­hiy­ye­si de par­mak­lar­la işa­ret et­mek, Me­cû­sî­le­rin ta­hiy­ye­si eğil­mek­ti. Arap­la­rın ara­la­rın­da­ki ta­hiy­ye­si "Al­lâh se­ni uzun ya­şat­sın" de­mek­ti. 

Kral­la­rı­na da "Sa­bah şe­rîf­ler hay­ro­la"  der­ler­di ki, Efen­di­miz (Sal­lal­la­hu Aley­hi ve Sel­lem) bu şe­kil­ler­de se­lâm ver­me­yi neh­yet­miş­tir. Ni­te­kim: Amr İb­ni Şu­ay­b’­ın, de­de­sin­den  (Ra­dı­yal­la­hu An­hum) ri­va­ye­ti­ne gö­re, Ra­sû­lül­lâh (Sal­lal­la­hu Aley­hi ve Sel­lem) şöy­le bu­yur­du:  "Biz­den baş­ka­la­rı­na ben­ze­yen biz­den de­ğil­dir. 

Ya­hû­dî ve Hris­ti­yan­la­ra ben­ze­me­yin, şüp­he­siz ki, Ya­hû­dî­le­rin se­lâ­mı par­mak­lar­la işa­ret, Hris­ti­yan­la­rın­ki ise avuç­lar­la işa­ret et­mek­tir."  (Tir­mi­zî, İs­ti­’zan:7, No.2695, 5/56)

TA­HİY­YE­LE­RİN EN ŞE­REF­Lİ­Sİ

Müs­lü­man­la­rın bir­bir­le­ri­ne ta­hiy­ye­si ise:

“Al­lâ­h’­ın se­lâ­mı, rah­me­ti ve be­re­ket­le­ri si­zin üze­ri­ni­ze ol­sun" de­me­le­ri­dir. 

Müs­lü­man­la­rın ta­hiy­ye­si­nin bü­tün ta­hiy­ye­le­rin en şe­ref­li­si ve kıy­met­li­si ol­du­ğun­da hiç şüp­he yok­tur. 

An­cak şu­nu da ifa­de ede­lim ki, bir in­san di­liy­le se­lâm ve­rir­ken eliy­le de işa­ret et­se bun­dan do­la­yı bir şey ge­rek­mez. 

Zi­ra mek­ruh olan, eh­li ki­ta­bın yap­tı­ğı gi­bi sa­de­ce el­le işa­ret et­mek­tir. 

se­lam te­mi­nat­tır

Ni­te­kim Es­mâ (Ra­dı­yal­la­hu An­ha) dan ri­va­yet edil­di­ği­ne gö­re: "Efen­di­miz  (Sal­lal­la­hu Aley­hi ve Sel­lem) bir ke­re ka­dın­la­ra se­lâm ve­rir­ken eliy­le işa­ret et­miş­tir.  (Bu­ha­rî,el-Ede­bü­’l-Müf­red: 459, No.1002, sh.347)

Bir de se­lâm­dan son­ra: "Mer­ha­ba, hoş gel­din, ha­yır­lı iş­ler" gi­bi söz­ler kul­lan­mak­ta bir sa­kın­ca yok­tur. 

An­cak se­lâm ver­me­den ön­ce ve­ya se­lâm ye­ri­ne bun­la­rı söy­le­mek sün­ne­te mu­ha­lif­tir.  

2) Se­lâm, bü­tün âfet ve be­lâ­lar­dan se­lâ­me­ti (kur­tu­lu­şu) ifa­de et­ti­ğin­den, za­rar­dan ko­run­ma­yı di­le­mek ma­hi­ye­tin­de­dir ki, bu du­a, uzun ömür gi­bi men­fa­at­le­ri te­min et­me di­le­ğin­den da­ha ev­lâ­dır.

3) İn­san bir ki­şi­ye bir fay­da sağ­la­mak üze­re yap­tı­ğı vaa­di ye­ri­ne ge­ti­re­bi­le­ce­ği gi­bi, sö­zün­de du­ra­ma­ya­da­bi­lir. 

Fa­kat za­rar et­me­me hu­su­sun­da­ki sö­zün­de mut­la­ka du­ra­bi­lir. İş­te se­lâm ve­ren ki­şi, se­lâm ver­di­ği ki­şi­ye za­ra­rı do­kun­ma­ya­ca­ğı­na da­ir bir te­mi­nat ver­miş olur ki, bü­tün bu yön­ler­den se­lâ­mın, ta­hiy­ye çe­şit­le­ri­nin en üs­tü­nü ol­du­ğu sa­bit ol­muş­tur.

RASULULLAH (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)iN CARiYELERi

1) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in zevcesi Şem’ûn kızı Mariye (Radıyallahu Anha). Mariye Binti Şem’ûn; İskenderiye Kralı Mukavkıs’ın Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e hediye ettiği bir kıbtidir (eski Mısırlı). 

ERKEK EVLAT VERDİ

Mukavkıs, Mariye ile birlikte onun kızkar-deşi Sirin’i ve Mabûr isminde iğdiş edilmiş erkek bir köleyi hediye etmişti. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sirin’i Hasan Bin Sabit el-Ensari’ye hibe etti ve Sirin Abdurrahman Bin Hassan’ın annesi oldu. Mariye, Rasulullah’a (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir erkek evlat, İbrahim’i verdi. Bu doğumla Mariye azad olmuştur. Mariye (Radıyallahu Anha) Ömer Bin Hattab’ın (Radıyallahu Anh) hilafeti döneminde, hicretin on altıncı yılında, Muharrem ayında vefat etti. İnsanları cenazeye Ömer (Radıyallahu Anh) toplamış ve namazını da kendisi kıldırmıştır (Radıyallahu Anha).

2) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in zevcesi Şem’ûn kızı Reyhâne (Radıyallahu Anha). Benî Kurayza’dan Şem’ûn oğlu Hanâfe oğlu Amr oğlu Zeyd oğlu Şem’ûn kızı Reyhâne.  Daha önce amcasının oğlu Abdulhakem ile evliydi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onu Beni Kurayza’dan esir almış ve İslam’a davet etmiştir. O, reddederek yahudi kalmayı tercih etti. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de onu terketti. 

MÜLKÜNE ALDI

Daha sonra müslüman olunca ona evlenme teklif etti ve tesettüre girmesini emretti. Reyhane, Rasulullah’ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in kendisini mülküne aldığını söyler. Vefat edinceye kadar da O’nun mülkünde cariyesi olarak kalmıştır. Reyhane, hicretin onuncu yılında Rasulullah’ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Veda Haccı’ndan dönüşünde vefat etti. (Bkz: Uyunul-Eser, 2/306).

Hatice ve Mariye hariç diğer zevcelerinden Rasulullah’ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) çocuğu olmamıştır. Aişe’nin (Radıyallahu Anha) Abdullah adı verilen bir düşük yaptığı rivayet edilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Cübbeli Ahmet Hoca Arşivi