Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Savaş ya da..

Savaş ya da..

Benim dedem 1. Dünya Savaşı yıllarında askerlik yapmıştı, baban 2. Dünya Savaşı yıllarında askerlik yaptı. Ben adı konulmadık bir dünya savaşı olan, aynı ülkenin çocuklarının birbirini öldürdüğü soğuk savaşta askerdim. Böyle giderse benim çocuklarım 3. Dünya Savaşını görür gibi sanki..

Gorbaçov’a göre soğuk savaş bitmedi ve 3. sıcak dünya savaşının eşiğindeyiz. Tahran, Yalta, Postdam bitti artık.. Belfaur, Sycos Picot da bitti. BM uluslararası sorunları çözmede yetersiz. Ortak bir uluslararası anlayış üretemedi. Terörle başedemiyor, yoksullukla da. Dünyadaki gelir dağılımını da düzeltemedi.. Hatta kendisi sorunun kaynağı oldu. IMF ve Dünya Bankası “finansal tetikçilik”le suçlanıyor bugün. İsrail’in saldırgan politikaları karşısında BM hemen hemen hiç bir şey yapmadı, uygulanmayan kararlar dışında..

Ukrayna’da yaşananlar, geliyorum diyen bir krizin ilk işaretleri. Bunun arkası gelebilir..

Çin büyümeye devam ediyor.. Hindistan da.. Hindistan’ın sahip olduğu toprak Çin’in sahip olduğu toprağın yarısı kadar. Neredeyse dünya nüfusunun yarısı, Çin ve 100 yıl önceki Hindistan sınırları içinde yaşıyor. Bu iki ülkenin sahip olduğu toprak 170 milyonluk Rusya’nın sahip olduğu toprağın yarısı kadar değil.. Dünyanın gelir dağılımı fecaat..

Afrika ülkeleri uyanıyor.. İslam dünyası uyanıyor..

Batı inancını kaybetti.. Batı’da aile çöktü. Uyuşturucu, alkol ve fuhuş bataklığına saplandılar.. Balkanlar, Kafkasya, “Orta Asya” kaynıyor.. Evet, Soğuk Savaş’ın tarafları ve şekli değişti ve yeniden giderek artan bir şiddetle etkisini hissettirmeye başladı.

Sıcak savaş İslam coğrafyasını yakmaya devam ediyor. Devrim, darbe, terör, iç savaş, dışarıdan gelen müdahaleler, hepsi sağanak gibi geliyor..

Bu işler ilanihaye böyle gidemez.. Bu işler bir yerde patlayacak.. Kontrolden çıkarsa bu işlerden kim, nasıl etkilenir, bunu kimse kestiremez..

Kriz giderek derinleşiyor ve geri dönüşü giderek zorlaşıyor..

Birilerinin “Tanrıyı kıyamete zorlamak” gibi bir hayalin peşinde koştuğunu biliyoruz..

İsrail ve daha bir çok batılı şahinin güç ve kuvvet ellerinde iken yapmaları gerekeni yapmadıkları takdirde gelecek günlerin geçen günleri aratacağı endişesi taşıyor.

Önümüzde 10 yıl çok zor geçecek. Kolay bir süreç olmayacak bu süreç. Paralel devlet ve paralel din, çeyrek asırdır üzerinde çalıştıkları, yüzyılın en büyük projesi idi çöktü. Yenine ikame edebilecekleri başka bir projeleri de yok.. BOP da bu projeyle birlikte çöktü. Irak’ın işgali bu siyasetin askeri ayağı idi.. Evdeki hesap çarşıya uymadı.

Büyük dönüşümler büyük sarsıntıların, çalkantıların arkasından gelir.. Yaşanmakta olan süreç, bizim için 300 yıllık makus talihin sonunu getirecek bir süreç.

Tarihin akış yönü belli.. Biz yükselirken, Asya ve Afrika yükselirken tahterevallinin öbür ucundaki birileri alçalıyor.. Onların zenginliği, Asya, Afrika, Latin Amerika halklarının yoksulluğu kadar büyüktü. Şimdi dengeler değişiyor ve “beyaz adam” bir zamanlar kendilerinin ötekilere yaptıklarını, onlar kendilerine yapar mı diye korkuyorlar. En azından şuuraltları böyle bir korku üretiyor..

Yeni bir dünya kuruluyor.. Ama bu çok kolay olmayacak.. Batının çözülmesi, yıkılması, tek başına daha iyi bir düzenin kurulması anlamına gelmiyor.. Onun için daha çok çalışmamız, okumamız, düşünmemiz, araştırmamız gerekiyor.. Kendi içimizdeki Şii, Sünni/Sufî, Selefi tefrikasına bir son vermemiz gerekiyor.

Evet, bugün yaşadığımız kriz, Kapitalizm krizidir.. 20. yüzyılda Komünizm ve Faşizm çöktü. Şimdi yaşanan kriz Kapitalizm ve Siyonizm’in krizidir..

Savaş rüzgârları daha da şiddetlenecek olursa bu işten en çok zarar görecek olan insan hak ve özgürlükleri olacak. Güvenlik öncelikli konu olacak.. Din ve milliyetçilik duyguları daha fazla öne çıkacak..

Yeni bir dünya savaşı özellikle siviller için daha tahripkâr olacak. Terör ve paramiliter grupların cephe ötesindeki operasyonel güçleri savaşın yıkımını daha da büyütecek.

Tehlikenin büyüklüğü belki birilerinin iştahını kesebilir.. Bugün bir savaşta kimin kaybedecek neyi varsa o tehdit altında olacak.. Teknolojideki gelişmeler sonucu zayıfla güçlüler arasındaki fark ilk kez bu kadar azaldı. Artık savaş bundan sonra sadece askerler arasında olmayacak.. Afganistan’da yoksul bir halkın, Sovyetlere karşı direnişlerini hatırlayın. Bundan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.

Görelim Mevla’m neyler! Bu işlerin bir sahibi var. O, gören, duyan, bilen, hüküm sahibi biridir.. O dilerse kâfirleri de dinine hizmet ettirir, iradesinin tecellisi için esbabını da halkeder.. Onun için gam yok.. Umutsuzluk yok.. Her şey olacağına varır. 

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi