Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Bulgarlara Göka ayarı

Bulgarlara Göka ayarı

Bul­ga­ris­ta­n’­da soy­daş­la­rı­mı­za yö­ne­lik ola­rak Türk­çe ya­yın ya­pan rad­yo ve­ri­ci­le­ri­nin ka­pa­tıl­ma­sı­na Tür­ki­ye ola­rak se­yir­ci ka­la­maz­dık, kal­ma­dık da. 

Ma­lum Kır­ca­ali, Şum­nu, Raz­grad, Tır­go­viş­te gi­bi Türk­le­rin yo­ğun ola­rak ya­şa­dı­ğı böl­ge­le­re Bul­gar dev­let rad­yo­su BNR’­nin Türk­çe ya­yın­la­rı­nı ak­ta­ran ve­ri­ci­ler geç­ti­ği­miz ay ka­pa­tıl­dı. 

Ne­de­ni ko­nu­sun­da hiç­bir açık­la­ma ya­pıl­ma­dı. 

(Türk­çe ya­yın­lar da­ha ön­ce de 1984-1989 yıl­la­rı ara­sın­da ül­ke­de­ki Türk­le­re kar­şı yü­rü­tü­len si­lah zo­ruy­la Bul­gar­laş­tır­ma dö­ne­min­de dur­du­rul­muş­tu.)

Bul­gar Rad­yo ve Te­le­viz­yon Ka­nu­nu­’na gö­re elek­tro­nik med­ya­da ana­dil­de ya­yın ya­pıl­ma­sı mec­bu­ri. Türk­çe ya­yın­la­rın dur­du­rul­ma­sı ka­nu­na ay­kı­rı ya­ni. 

Soy­daş­la­rı­mı­zın ya­şa­dık­la­rı ül­ke­den so­yut­lan­ma­sı an­la­mı­na ge­len bu ka­nun­suz uy­gu­la­ma kar­şı­sın­da Tür­ki­ye ola­rak ne yap­tık di­ye dü­şü­nür­ken, 

TRT Ge­nel Mü­dü­rü Şe­nol Gö­ka­’nın gi­ri­şim­le­rin­den ha­ber­dar olun­ca, ina­nın göğ­süm ka­bar­dı. 

Şe­nol Bey, geç­ti­ği­miz haf­ta BNR’­nin 80. yıl dö­nü­mü kut­la­ma­la­rı­nı da fır­sat bi­le­rek, bu ül­ke­ye gi­di­yor. 

Ön­ce Bü­yü­kel­çi­lik yet­ki­li­le­ri­miz­le gö­rü­şüp, olay hak­kın­da de­tay­lı bil­gi edi­ni­yor. 

Ar­dın­dan Bul­gar mev­ki­daş­la­rı ile bir di­zi gö­rüş­me ger­çek­leş­ti­ri­yor. 

Bu­nun yan­lış ve ka­bul edi­le­mez ol­du­ğu­nu be­lir­ten Gö­ka, in­san­la­rın ha­ber al­ma öz­gür­lü­ğü­nün en­gel­le­ne­me­ye­ce­ği­ni kay­de­di­yor.  

Bul­gar yet­ki­li­ler, or­ta dal­ga ve­ri­ci­le­rin es­ki ve  çok ma­li­yet­li ol­du­ğu­nu, ta­sar­ruf için ya­yın­la­rı dur­dur­mak zo­run­da kal­dık­la­rı­nı ile­ri sü­rü­yor. 

Şe­nol Gö­ka da, ye­ri­ne al­ter­na­tif bir ya­yın oluş­tur­ma­dan or­ta dal­ga ve­ri­ci­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı­nın yan­lış­lı­ğı­nı yi­ne­li­yor. 

Rad­yo­cu­luk ko­nu­sun­da son de­re­ce tec­rü­be­li olan Gö­ka, Bul­gar mev­ki­daş­la­rı­na yol gös­te­rip, tek­nik des­tek sağ­la­ya­bi­le­cek­le­ri­ni de söy­lü­yor:  

“Or­ta dal­ga ve­ri­ci­ler­le ya­yın evet çok ma­li­yet­li­dir. FM fre­kans­la­rın­da ya­yın ise çok da­ha eko­no­mik­tir. Türk­çe ya­yın­la­rı­nı­zı FM fre­kans­la­rın­da ya­par­sa­nız, be­lirt­ti­ği­niz eko­no­mik yük­ten kur­tul­muş olur­su­nuz. Bu ko­nu­lar­da si­ze tek­nik des­tek su­na­bi­li­riz. Ül­ke­ler ara­sın­da iki­li an­laş­ma­lar var, bu müm­kün.” 

Tüm bun­la­rın ya­nı sı­ra Gö­ka, Türk­çe ya­yın­la­ra ye­ni­den baş­la­nıl­ma­ma­sı ha­lin­de Tür­ki­ye ola­rak yo­ğun­luk­la Türk­le­rin ya­şa­dı­ğı böl­ge­le­re hem de 24 sa­at Türk­çe ya­yın ya­pa­bi­le­cek­le­ri­ni söy­lüyor.

Evet açık açık böy­le di­yor: 

“Böl­ge­de­ki soy­daş­la­rı­mı­zın ya­şa­dık­la­rı ül­ke­de ne olup ne bit­ti­ğin­den ha­ber­siz bı­ra­kıl­ma­la­rı­na se­yir­ci ka­la­ma­yız. Siz ka­nun­la­rı­nı­zın ge­re­ği­ni ye­ri­ne ge­tir­mez­se­niz, biz Tür­ki­ye ola­rak Edir­ne­’den hem de 24 sa­at Türk­çe ya­yın ba­sa­rız böl­ge­ye­…”

TRT Ge­nel Mü­dü­rü Şe­nol Gö­ka­’nın bu müt­hiş du­ru­şu anın­da so­nuç ver­me­ye baş­lı­yor. 

Bul­gar yet­ki­li­ler he­men ka­pa­tı­lan ve­ri­ci­ler­den bi­ri­ni ye­ni­den ya­yı­na açı­yor. Di­ğer­le­ri için de ça­lış­ma ya­pı­la­ca­ğı­nı, ki­mi yer­ler­de mev­cut or­ta dal­ga ve­ri­ci­le­rin güç­len­di­ri­le­ce­ği­ni ki­mi yer­ler­de ise FM al­ter­na­tif­le­ri­nin üre­ti­le­ce­ği­ni söy­lü­yor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi