Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Mu­ha­le­fet,mu­ha­le­fet­te kal­ma­ya azim­li

Mu­ha­le­fet,mu­ha­le­fet­te kal­ma­ya azim­li

Bi­lin­çal­tı di­ye bir şey var. Açık­tan ya­pa­ma­dık­la­rı­mı­zı, söy­le­ye­me­dik­le­ri­mi­zi ora­da hap­se­de­riz. Aşı­rı kon­trol­lü bir alan­dır ora­sı. An­cak iş­ler zı­va­na­dan çı­kıp öf­ke pat­la­ma­sı ya­şar­ken açı­ğa çı­kar ora­da bi­ri­ken­ler ve­ya bi­linç kon­tro­lü­nü kay­bet­ti­ğin an­lar­da di­le ge­lir.

Bi­lin­çal­tı, bu iki an­dan baş­ka bir de sa­tır ara­la­rı­na giz­le­nir. Bu bi­linç­li bir şe­kil­de de ya­pı­lır; bi­linç­siz bir şe­kil­de de. Bi­linç­li ya­pı­la­nı in­ce­den in­ce­ye me­saj ver­mek gi­bi­dir. Ha­ni açık­tan söy­le­mez­sin de, de­mek is­te­di­ği­ni ve bi­lin­çal­tı­nı çak­tır­ma­dan sa­tır ara­la­rı­na giz­ler­sin. Bu son de­re­ce ba­şa­rı­lı bir yön­tem­dir ve çağ­daş rek­lam sek­tö­rü ta­ma­men bu yön­te­mi kul­la­nır. Şim­di­ler­de çok söy­le­nen “al­gı yö­ne­ti­mi­” de bi­lin­çal­tı ile­ti­şi­mi­nin bir baş­ka şek­li.

Ney­se­… La­fı çok uzat­tık. Sa­de­de ge­le­li­m…

8 Ocak gü­nü MHP Kır­şe­hi­r’­de dü­zen­le­di­ği mi­ting­le 7 Ha­zi­ran 2015 se­çim­le­ri için bis­mil­lah de­di ve se­çim slo­ga­nı­nı “Ne­fe­si­miz en­se­niz­de ola­ca­k” şek­lin­de be­lir­le­di­ği­ni ilan et­ti.  

İlk ba­kış­ta “Vey be­ee!... MHP to­pa sert gir­di!...” der­si­niz ama bu slo­ga­nın alt met­ni hiç de onu söy­le­mi­yor. Alt met­nin söy­le­di­ği şu: “Ey Ak Par­ti­… Biz ne yap­sak, ne et­sek, sen ge­ne ik­ti­dar­da­sın ama bu dö­nem­de, yap­tık­la­rı­nı çok ya­kın­dan ta­kip ede­ce­ğim. Ne­fe­si­mi­zi en­sen­de his­se­de­cek­sin.”  Ya­ni açık­tan söy­le­me­se de zım­nen söy­le­dik­le­ri, mu­ha­le­fet ol­ma­ya fit ol­mak.

MHP mu­ha­le­fet­te kal­ma­ya fit olur da CHP on­dan ka­lır mı hiç? Ta­bi­i, MHP gi­bi CHP de mu­ha­le­fet­te ka­la­ca­ğı­nı açık­tan söy­le­ye­mi­yor. Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun kur­du­ğu cüm­le­nin ar­ka pla­nı, inan­cı­nın, ge­le­cek dö­nem­de de Ak Par­ti­’nin ik­ti­dar­da ola­ca­ğı­na da­ir. MİT Müs­te­şa­rı Ha­kan Fi­da­n’­ın is­ti­fa­sıy­la il­gi­li ne di­yor Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu: “Ta­bi­i Baş­ba­kan­lık kol­tu­ğu boş olun­ca, böy­le bir ara­yı­şa gi­ril­di. Öy­le an­la­şı­lı­yo­r…­”  

Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun cüm­le­sin­den ne an­lar­sı­nız? Ben şu­nu an­la­dım: “Ge­le­cek dö­nem­de de Ak Par­ti ik­ti­dar­da ola­cak ama baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu de­ğil, Ha­kan Fi­dan ola­cak.” 

As­lın­da MHP’­nin slo­ga­nı da, Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun cüm­le­le­ri de en ba­sit ta­bi­riy­le bir gaf. Se­çim sath-ı mâ­ili­ne gi­ril­di­ği şu gün­ler­de hiç dü­şü­nül­me­den edil­miş in­ti­ba­ı ve­ren bu tür laf­lar edi­lir mi Al­lah aş­kı­na?!... Ama ne ya­pa­ca­ğı­nı iyi­ce şa­şır­mış mu­ha­le­fe­ti­miz, su­ya ters da­lar­ca­sı­na, ya­pı­yor iş­te. Ya­rın öbür gün “İk­ti­da­rı­nı mu­ha­le­fe­tin gaf­la­rı üze­rin­de yük­sel­ten ül­ke­nin adı Tür­ki­ye­’dir.” di­ye bir şey söy­le­nir­se hiç şaş­ma­ya­lım.  

Ge­le­cek dö­nem­de sen ik­ti­dar­da ola­ma­dık­tan son­ra, ik­ti­da­ra ge­len Ak Par­ti­’nin ba­şın­da kim olur­sa ol­sun ba­ba; sa­na ne?

Ve­ya sen ik­ti­da­ra ge­le­me­dik­ten son­ra, ne­fe­sin en­se­de ol­muş ol­ma­mış, kim ta­kar!...

Ya­zı­nın ba­şın­da, “bi­lin­çal­tı, me­saj, sa­tır ara­sı­” di­ye­rek la­fı ge­rek­siz ye­re uzat­tık as­lın­da. MHP’­nin ve CHP’­nin bu cüm­le­le­ri­ni du­yan Kö­tek­li­’de­ki kah­ve­ha­ne hal­kı, şak­ka­da­nak tes­pi­ti­ni ko­yu­yor ve “Le­en bi­zim oo­lan!... Bun­na­a ik­ti­da­a-mik­ti­da­a ol­mek is­ti­me­yo­la­aa!... Bak­sen ya ‘İk­ti­da­rı ge­le­me­yem de mu­ha­le­fet­te ga­lam. Bu­ra­sı çok ıra­at.’ de­ep du­ru­ula­a.” di­yor. 

La­ti­fe bir ta­ra­fa, Ak Par­ti, ül­ke­de­ki mu­ha­le­fet boş­lu­ğun­dan ya­rar­la­na­rak ik­ti­da­rı­nı sür­dü­re­ce­ğe ben­zi­yor. Yok­sa Ak Par­ti­’nin ye­ni za­ma­nın ru­hu ile il­gi­li ye­ni şey­ler üret­ti­ği fa­lan yok. Pa­ra­lel çe­te ge­ri­li­mi üze­rin­den prim ya­pı­yor şu an­da. Bir de mu­ha­le­fe­tin be­ce­rik­siz­li­ği­nin mey­ve­le­ri­ni top­lu­yor. Her iki mu­ha­le­fet de bu söy­lem­le­riy­le da­ha şim­di­den hav­lu atıp ken­di­le­ri­ni mu­ha­le­fet­te kal­ma­ya mah­kûm edi­yor­lar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi