Ali Osman Gündoğan

Ali Osman Gündoğan

To­ta­li­ter­yen­lik

To­ta­li­ter­yen­lik

Elim­de bir ki­tap var: Ye­ni En­gi­zis­yon­lar. Alt baş­lı­ğı: He­re­tik-Avı ve Mo­dern To­ta­li­ter­ye­niz­min En­te­lek­tü­el Kök­le­ri. Ya­za­rı: Art­hur Vers­li­us. Mih­ri­ban Şen­ses ter­cü­me et­miş. Ara­lık 2014’te Pa­ra­dig­ma ya­yın­la­rın­dan çık­mış.

Ge­rek di­ni oto­ri­te­le­rin ge­rek­se dün­ye­vi to­ta­li­ter oto­ri­te­le­rin iç sü­reç­le­ri­ni ve na­sıl da ege­men­lik te­sis et­mek için han­gi yön­tem­le­re ve meş­ru­laş­tır­ma iş­lem­le­ri­ne baş­vur­duk­la­rı­nı ele alan bö­lüm­le­riy­le ve özel­lik­le “Ar­ke­tip En­gi­zis­yo­n” ad­lı bö­lü­müy­le, bu­gün dün­ya­mız­da, “san­ki ya­şa­dı­ğı­mız gi­bi­” de­dir­ten fi­kir­ler su­nu­yor.

En­gi­zis­yon, ken­di sis­te­mi­nin dı­şın­da mu­ha­lif fi­kir­le­ri ve inanç­la­rı se­çen­le­ri he­re­tik, sap­kın, yol­dan çık­mış ola­rak ni­te­len­di­rir ve on­la­rın kö­tü bir ci­n’­e sa­hip ol­duk­la­rı­nı dü­şü­nür ve on­la­rın için­de şey­tan bu­lun­du­ğu­nu id­di­a eder. Kı­sa­ca­sı on­lar kö­tü­dür­ler, şey­ta­nın ada­mı­dır­lar. On­la­rı iyi­leş­tir­mek müm­kün de­ğil­se on­lar her tür­lü mu­ame­le­yi hak eder­ler.

Mo­dern to­ta­li­ter­ye­nizm ile en­gi­zis­yon, mo­dern to­ta­li­ter­yen­ler ile de en­gi­zi­tör­ler ara­sın­da ben­zer­lik­ler kur­mak müm­kün­dür.  Rus ve Çin ko­mü­niz­mi, Hit­ler Fa­şiz­mi, Mus­so­li­ni İtal­ya­’sı ve İs­pan­ya mo­dern to­ta­li­ter ör­nek­ler­dir.

En­gi­zis­yon, oto­ri­te­si­ni kur­mak için na­sıl ha­re­ket eder? En­gi­zi­tör­ler, na­sıl dav­ra­nır­lar? Ya­zar, bu so­ru­la­ra il­ginç ce­vap­lar ve­ri­yor: En­gi­zis­yon, di­ni ik­ti­dar ile se­kü­ler ik­ti­da­rın it­ti­fa­kı­na bağ­lı­dır. En­gi­zis­yon, hük­mü ve­rir ve se­kü­ler ik­ti­dar da hük­mü ye­ri­ne ge­ti­rir. Mu­ha­lif­ler ce­za­lan­dı­rıl­ma­lı­dır. Çün­kü al­ter­na­tif fi­kir­ler tem­sil edi­le­mez. Fi­kir öz­gür­lü­ğü di­ye bir hak yok­tur. Çün­kü bi­rey di­ye bir var­lık ka­bul edil­mez. Öy­le ki bu mu­ha­lif­ler, ay­rı­lık­çı­lar­dan bi­le teh­li­ke­li­dir. On­la­ra iş­ken­ce uy­gu­la­na­bi­lir ve on­lar öl­dü­rü­le­bi­lir­ler. Kor­ku ve te­rör, mu­ha­lif­le­ri bas­tır­mak ve hat­ta yan­daş kıl­mak için en uy­gun yol­dur. “Hiç kuş­ku­suz ce­za­la­rı ka­mu­ya mal ede­rek hal­kı eğit­mek, teh­dit et­mek ve aşa­ğı­la­mak en iyi yön­tem­dir.” Giz­li­lik esas­tır. “Da­va­lar ne ka­dar giz­li­lik­le yü­rü­tü­lür­se o ka­dar kut­sal­lık ka­za­nır ve on­la­ra ula­şa­ma­yan­lar­dan o ka­dar say­gı gö­rür.” Bu giz­li­li­ğe, “giz­li ta­nık­la­r” da dâ­hil­dir ve da­va­la­rın sey­ri­ni on­lar be­lir­ler. Giz­li ta­nık­la­rın ifa­de­le­ri de giz­li­dir ve ta­nık­lar ile suç­lu­lar (!) yüz­leş­ti­ril­mez bi­le. Bü­tün bun­la­rın so­nun­da “kö­tü şöh­re­t”, mu­ha­lif­le­ri bek­le­yen son­dur. Evet, kö­tü şöh­ret ya­ni göz­den dü­şür­me ve aşa­ğı­la­ma. To­ta­li­ter­ler, mu­ha­lif­le­ri için kö­tü bir şöh­ret ha­zır­la­ma­yı en önem­li he­def ola­rak gö­rür­ler.

Ve­ri­len bu ce­vap­lar, han­gi ül­ke­de olur­sa ol­sun, to­ta­li­ter olan ve­ya to­ta­li­ter eği­lim­le­re sa­hip ik­ti­dar­la­rın he­men hep­sin­de göz­lem­le­ne­bi­le­cek olan hu­sus­lar­dır.

To­ta­li­ter ik­ti­dar­lar, mu­hak­kak su­ret­te ken­di­le­ri­ne bir mu­ha­lif üre­tir­ler. Mu­ha­lif­ler her za­man için şey­ta­nı tem­sil et­tik­le­rin­den do­la­yı, ik­ti­dar sü­rek­li onun­la mü­ca­de­le­yi meş­ru ve hak­lı kıl­ma­ya ça­lı­şa­rak var­lı­ğı­nı de­vam et­tir­me­yi dü­şü­nür. Bun­da, ebe­di­yen de­ğil ama ba­şa­rı­lı da olur­lar. Çün­kü mu­ha­lif ol­ma­yı özen­di­re­cek bü­tün ne­den­ler or­ta­dan kal­dı­rıl­mış­tır ve iti­raz, şey­ta­ni bir ha­in­lik ola­rak ta­nım­lan­mış­tır. Şey­ta­nı if­şa et­mek, kut­sal bir gö­rev­dir. Bu gö­re­ve ta­lip olan­lar az de­ğil­dir. Çün­kü to­ta­li­ter re­jim­le­rin kah­ra­man­la­ra ih­ti­ya­cı var­dır. Muh­bir­lik, ba­zı­la­rı­nı kah­ra­man ya­par. Ba­ba­sı­nı ih­bar eden oğul­lar var­dır.

Her tür­lü to­ta­li­ter­yen­lik, di­ni bir en­gi­zis­yo­na bağ­lan­mak du­ru­mun­da de­ğil­dir. Ba­zı­la­rın­da, en­gi­zis­yo­nun tem­sil et­ti­ği to­tal inanç sis­te­mi ye­ri­ni ide­ala­ra bı­rak­mış­tır. Mo­dern to­ta­li­ter­yen­lik­ler­de ge­nel­lik­le idea­lar, to­tal ha­ki­ka­ti tem­sil eder ve fark­lı mu­ha­lif olan ide­ala­ra sa­hip olan­lar he­re­tik ola­rak ni­te­len­di­ri­lir­ler.

İs­ter di­ni bir en­gi­zis­yon is­ter­se se­kü­ler bir dün­ya ta­sa­rı­mı söz ko­nu­su ol­sun, her tür­lü to­ta­li­ter re­jim­le­rin iş gör­me bi­çim­le­ri ara­sın­da pek de fark yok gi­bi­dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Osman Gündoğan Arşivi