Lütfü Şehsuvaroğlu

Lütfü Şehsuvaroğlu

Barışı Dinamitleyenler

Barışı Dinamitleyenler

Ba­rı­şı kim is­te­mez? Bir­kaç yıl­dır ba­rı­şı en­gel­le­mek is­te­yen­le­re kar­şı sa­vaş açan ucuz kah­ra­man­lar do­la­şı­yor med­ya­da.

Bel­ki de hak­lı­dır­lar. Er­ge­ne­kon­cu­lar, bal­yoz­cu­lar bu se­fer ce­ma­at­çi kı­lı­ğı­na gir­miş ba­rı­şı en­gel­li­yor ola­bi­li­r…

‘Ne bi­lem?… Yo­sam baş­ka bir şey mi?’

Aca­ba bir tür­lü ba­rı­şın te­sis edil­me­yi­şi­ne ken­di­le­rin­ce ba­ha­ne bul­mak ya da ha­ya­li so­rum­lu­lar icat et­me­nin mi pe­şin­de­ler?

Şöy­le de dü­şü­nü­le­bi­lir. As­lın­da ba­rış te­sis edil­se bun­dan kim kâr­lı, kim za­rar­lı çı­kar?

Es­ki­den de or­ta­lı­ğı ka­rış­tı­rıp te­rör ör­gü­tüy­le iç­li dış­lı böl­ge­de he­sap ge­liş­ti­ren­ler so­nun­da or­tak çık­ma­dı mı?

12 Ey­lül yö­ne­ti­mi­nin bi­le­rek ve is­te­ye­rek bir Kürt so­ru­nu icat et­mek için Kürt­çe­yi dur­duk ye­re ya­sak­la­ma­sı, Apo­’yu kul­la­na­rak et­nik kim­li­ği ide­olo­jik kim­lik­le­rin önü­ne ge­çir­me ham­le­si­ne gi­riş­ti­ği­ni ilk ben yaz­mış­tım. 

Tür­ki­ye­’de­ki ide­olo­jik ay­rım­lar­dan ra­hat­sız olan re­jim, sol ör­güt­le­rin içi­ne et­nik­çi­li­ği şı­rın­ga et­ti. Böy­le­ce de­rin dev­le­tin kü­çük ak­lı­na gö­re Mark­sist Kürt­ler­le Mark­sist Türk­ler ay­rı­şa­cak­tı. Hem o va­kit Sov­yet teh­di­di de Ba­tı gü­ven­lik şem­si­ye­si al­tın­da­ki­ler için he­nüz re­vaç­tay­dı. 

Bü­tün bun­la­rın dı­şın­da ay­rı­ca Ku­zey Ira­k’­ta ini­si­ya­tif ge­liş­tir­miş ola­cak­tı, Tür­ki­ye in­şa edil­mek­te olan PKK sa­ye­sin­de. 

Bu­gün de ay­nı akıl, ik­ti­da­rı da Kürt ha­re­ke­ti­nin si­lah­lı cep­he­si­ni de kul­la­na­rak ak­lı sı­ra ini­si­ya­tif ge­liş­tir­mek­te­dir. 

Bu­gün de ye­ni bir or­tak­lık var ga­li­ba.

Ba­rış te­min edil­se HDP’­nin bo­ru­su bu­gün­kü ka­dar öter mi aca­ba?

Ba­rış te­sis edil­se böl­ge in­sa­nı­nın ör­gü­te bo­yun eğen­le­ri­nin dı­şın­da­ki­ler ik­ti­da­ra mah­kûm ka­lır­lar mı?

Böl­ge­de mu­kim­ler ile Tür­ki­ye­’nin her ta­ra­fın­da­ki­ler bu sü­re­ce mah­kûm gi­bi­ler.    Me­se­la Yoz­gat, Kon­ya, Ço­rum, Si­vas, Kay­se­ri, Ba­lı­ke­sir, Bur­sa, Es­ki­şe­hir, Er­zin­can, Er­zu­rum ve da­ha bir­çok es­ki­den MHP’­nin ka­le­si olan il­ler sü­reç nor­ma­le dön­se bu­gün­kü gi­bi AK Par­ti­’ye yüz­de el­li­le­rin üs­tün­de oy ve­rir mi? Ba­rış te­sis edil­miş ol­sa, Di­yar­ba­kı­r’­da bi­le MHP’­ye bu­gün­kün­den da­ha faz­la oy çık­maz mı? Ya da baş­ka bir par­ti­ye me­se­la BBP’­ye­… Me­se­la Hü­da­Pa­r’­a, me­se­la Va­tan Par­ti­si­’ne ve­ya ÖD­P’­ye­…

Şöy­le di­ye­bi­lir mi­yiz? AK Par­ti ile HDP ka­fa ka­fa­ya ver­miş Tür­k’­ün vic­da­nı­na çö­kert­me oy­na­tı­yor­lar.

Di­ye­me­yiz el­bet­te. 

O za­man da ih­ti­yat­lı bir iyim­ser­lik­le (Meh­met Do­ğa­n’­ın ifa­de­siy­le) me­se­le­ye yak­laş­mak en ak­lı ba­şın­da iş. Gö­zü­mü­zü, ku­la­ğı­mı­zı, di­li­mi­zi, vic­da­nı­mı­zı her ma­kul se­se, du­yar­lı­lı­ğa ka­pa­tıp her şe­yi düz­gün ve doğ­ru ilan et­mek; da­ha hiç­bir müs­pet adım atıl­ma­dan ba­ha­ne­le­re sa­rıl­mak hak­ka, ada­le­te sı­ğar mı?

Bir ke­re tes­lim ede­lim ki, si­lah­la­rı bı­ra­kır gi­bi gö­zük­mek ör­gü­tün is­te­di­ği bir şey. Zi­ra se­çim var ve HDP’­nin ba­ra­jı aş­ma­sı için bü­tün mi­li­tan­la­rın sa­ha­ya in­me­si ve san­dık­la­rı tut­ma­sı ge­re­ki­yor. Elin­de ke­leş­le pro­pa­gan­da yap­ma­ya alış­mış mi­li­tan­la­rın ve te­rö­rist­le­rin şeh­re inin­ce si­la­ha ih­ti­ya­cı ola­ca­ğı­nı mı sa­nı­yor­su­nuz?

Dü­şü­nün on ye­di ya­şın­da bir ço­cuk gel­se ve “bu san­dık­tan sa­de­ce HDP çı­ka­cak de­se­”, bu ika­zı alan va­tan­daş ar­ka­sın­da ke­le­şin olup ol­ma­dı­ğı­na ba­ka­cak mı? Hiç de bi­le­…

Do­la­yı­sıy­la en azın­da per­so­nel ih­ti­ya­cı ba­kı­mın­dan dağ­da­ki­le­rin şeh­re in­me­si ga­yet ma­kul bir pro­je­…

Pe­ka­la, bir de şöy­le so­ra­lım: te­rör ör­gü­tü­nün si­lah­la­rı bı­rak­ma, Tür­ki­ye­’de ger­çek bir ba­rı­şı te­sis et­me nok­ta­sın­da bir ira­de be­ya­nı­na rast­la­dı­nız mı?

Ge­nel ola­rak hat­ta en ma­sum Kürt için bi­le dev­let şu açık­la­ma­nın han­gi ve­bal kıs­mın­da ol­du­ğu­nu dü­şün­me­li­dir: “PKK ol­ma­say­dı, si­lah­lı mü­ca­de­le ol­ma­say­dı dev­let di­ze ge­lir miy­di?” de­mek ki me­se­le dev­le­tin di­ze ge­ti­ril­me­si me­se­le­si­dir ve bu en ma­sum ka­na­at­tir. 

Se­çim­le­re ka­dar si­lah­la­rın bı­ra­kıl­ma­sı­nı son­su­za ka­dar ba­rış gi­bi tak­dim et­mek pek de iyi ni­yet gös­ter­ge­si ol­ma­sa ge­rek­tir.

Za­ten pro­je­nin mü­el­li­fi Da­vid Phil­lips ile Henry Bar­key (CI­A aja­nı ve Kürt so­ru­nu­nun çö­zü­mü ra­po­ru­nu dik­te et­ti­ren­ler) da­ha mad­de­le­re geç­me­den so­ru­nun dev­let ta­ra­fın­dan ka­bul edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni ve en baş­ta da Türk­le­rin ge­nel ola­rak Tür­ki­ye hal­kı­nın bir suç­lu­luk psi­ko­zu içi­ne so­kul­ma­sı ge­rek­ti­ğin­den dem vur­muş­lar­dı.

Bu­gün olan da bu­dur. 

GÜNÜN TWEETİ

ALFABE ŞÖYLE BAŞLASIN
UYU UYU YAT UYU!
Uyu - uyut
Yut - yat - uyu
Uyu uyu - uyut
Uyan etrafı dinle
Hemen kalkma
Tekrar uyut
Sen de uyu
Memleket uyusun
İyidir uyumak
Gaz yapar
ALFABE ŞÖYLE
BAŞLARDI ZATEN
UYU UYU YAT UYU!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Lütfü Şehsuvaroğlu Arşivi