Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Biraz sabır

Biraz sabır

Ne çabuk umutlanıyor, ne çabuk umutsuzluğa kapılıveriyoruz öyle. Mallarımız, canlarımız, sevdiklerimizle kimi zaman artırılarak, kimi zaman eksiltilerek imtihan ediliyoruz. Bizi gören, duyan, bilen, kadir-i mutlak, hüküm sahibi, “öl” diyince öldüren, “ol” diyince olduran, merhamet sahibi fazl ve kerem sahibi bir Allahımız var.

Sanırım bazan bu hakikati ıskalıyoruz. Sonuçta bu işlerin sahibi biri var. Kadere, rızga ve ecele hükmeden Allah’ın, ilgisi, bilgisi, iradesi dışında bir alan yok. Hayır da, şer de O’nun iradesi içindedir. Bizse sadece O’nun rızasına talibiz. Kötülük ve kötüler olmadan nasıl cehenneme gidecek insanlar. Onlara karşı direnerek biz de cennete, rızaya ulaşmayacak mıyız.

Birileri soruyor; “Dün ne demek istedin, kimi kasdettin?” Çok açık değil mi, Çandaroğullarını, Karamanoğullarını, Dulkadiroğullarını, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’dan söz ediyorum.. Hz. Osman’ı öldürmeye gelenler arsında Hz. Ebubekir’in oğlu da vardı. Yusuf’u kuyuya atanlar kardeşleri idi.. Daha açık mı yazayım, Diyarbakır ve havalisi, Trabzon ve havalisi, Adıyaman, Erzurum, Konya, Kayseri lobisinden söz ediyorum. Tarikat, Cemaat, Vakıf vesaire. Siz buna başkalarını da ekleyebilirsiniz. Çevrenize bakın. Akraba, komşu, iş arkadaşı.. Çoğunu siz de tanıyorsunuz aslında.. Bunların namaz kıldıklarını söylemeyin bana. “Vay o namaz kılanların haline ki” diye başlayan uyarıyı hatırlayın.. Siyaset yapıyorsanız, kendi nefsinize de güvenmeyin..

Her şey çok da kötü değil. Olacak bunlar. Dün de böyle idi bu işler. Bugün de böyle. Yarın da böyle olacak.. Şeytan tatile çıkmayacak, aksine fazla mesai yapacak.. Biz aydınlık yarınlar için şimdiden içimizdeki “çürük elma”ları ayıklamaya başlayalım.  

En iyisi haf ile reca arasında, yani korku ile umut arasında bir yerde durmak. Allah (cc) bir şeyi murat etmişse, O, onun esbabını da halkeder.. Herkes bu cevaplar içinde üzerine düşeni yapıp, yapmadığına baksın. “Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim” diyin.. Sabırlı olun. Bize hayır gibi gelen şeyde şer, şer gibi gelen şeyde hayır olabilir. Bakarsınız “Hak şerleri hayreyler”. Erzurumlu Hakkı, “Sen sanma ki gayreyler” diyor.

Öyle telaşlanmaya gerek yok. Gaybe inananların umutsuzluğa kapılmaları nasıl mümkün olabilir ki. O bizi sabredenlerden, şükredenlerden ve direnenlerden bulmalı. Yanlışa karşı çıkacak, doğruyu söyleyeceğiz. Tek işimiz yanlış yapanı cezalandırmak da değil, insanların yanlış yapmalarına engel olmak yanında, yanlış yapanı geri kazanmak olmalı asıl derdimiz.. Yoksa cehennem zebanisi olmak değil. Onun için de merhametimiz gazabımızdan, sevgimiz nefretimizden büyük olmalı, birilerine olan öfkemiz bizi onlar hakkında adaletsizliğe sevk etmemeli.. Affetmeliyiz ki, affedilmeyi hakedelim.. İşi ehline vermeli, adil şahidler olmalı, haksızlıklar karşısında susanlardan olmamalıyız. 

Daha iyi bir yönetimi hakketmek için bizim de iyi bir toplum olmamız, cahillik ve zulümden sakınmamız ve kendimizi doğru yönde ve ileri doğru geliştirmemiz gerekiyor.. Şunu da unutmayalım ki, Allah (cc) içimizdeki beyinsizlerin işledikleri yüzünden onlara karşı direnmediğimiz için bizi cezalandırabilir de.. Aynı şekilde O, cahil ve zalim bir topluluğa hidayet vermeyecektir.

Unutmayalım ki, cehennemin yolları iyiniyet taşları ile döşelidir. Ağuyu altın tas içre sunarlar. Sakın Şeytan bizi Allah ve Kur’an’la aldatmasın. Kafamızı kiraya vermeyelim. Aklı zail edecek ölçü de öfke ve aşkla, ihtirasla bağlandığımız şeyler konusunda ihtiyad edelim.. Unutmayalım ki, kim neyi ihtirasla istiyorsa o onun imtihanı olur. Bakarsınız o şey dua ile istenen bir belaya dönüşmüş.

Siyaset birileri için İlahlık ve Rablik müessesine dönüşebilir.. Her şeye müdahale eden ve kendilerini mutlaklaştıranlara, “mahkemeyi kadıya mülk sanan”lara dikkat.

Sonuç zafer ya da yenilgi, ne olursa olsun, iyi şeyler yapanlar kazanacak, sonuç ne olursa olsun kötü şeyler yapanlar kaybedecekler. Kötü şeyler yapanlara kazandıklarını sandıkları şeyler onlara fayda vermeyecek. Unutmayalım ki, kaybedilen savaşların da kahramanları vardır. Kazanılan zaferlerin hainleri olduğu gibi..

Rabbim, bize hakkı hak, batılı batıl göster ve bizi Hakta toplananlardan eyle. Amin. 

Selâm ve dua ile.. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi