Ali Eren

Ali Eren

Iyi Müslümanlar yok mu?

Iyi Müslümanlar yok mu?

En son geç­ti­ği­miz yaz Gaz­ze­’de iş­gal­ci İs­ra­il dev­le­ti­nin Müs­lü­man kar­deş­le­ri­mi­ze uy­gu­la­dı­ğı zu­lüm kar­şı­sın­da eli­miz­den ge­len tek şe­yi yap­tık; zul­mü ve ya­pan­la­rı bu­lun­du­ğu­muz her mec­ra­da la­net­le­dik. Sol­dan bi­ri­le­ri he­men ge­lip “Müs­lü­man ol­ma­sa­lar umur­sa­maz­dı­nız” di­ye ver­yan­sın et­ti. Sağ­dan da bi­ri­le­ri de gel­di ve şöy­le cüm­le­ler kur­du­lar: “İ­yi Ya­hu­di­ler de var”. Su­ri­ye ve Mı­sı­r’­da ya­şa­nan zu­lüm­le­re gös­ter­di­ği­miz tep­ki­le­re de ben­zer laf­la­rı işit­tik. 

Mil­le­tin ca­nı­nın yan­dı­ğı an­lar­da, ça­re­siz­li­ğin ge­tir­di­ği öf­ke ile gös­te­ri­len tep­ki­ler sı­ra­sın­da, bi­ri­le­ri ge­lip için­de ada­let ge­çen cüm­le­ler ku­ru­yor­sa do­ğal ola­rak du­rup; dü­şü­nü­yo­ruz. Çün­kü inan­cı­mız odur ki, ada­let bi­zim gi­bi inan­sın ve­ya inan­ma­sın, her­kes için ge­rek­li bir şey. Fa­kat o gün­ler­de so­lu­muz­dan ge­lip Müs­lü­man kar­deş­le­ri­miz için fer­ya­dı­mı­zı kü­çüm­se­yen­le­re bak­tı­ğı­mız­da bu­gün te­rö­rist­ler­le kar­deş ol­duk­la­rı­nı, “si­zi se­vi­yo­ruz” de­dik­le­ri­ni gö­rü­yo­ruz. On­la­rın bu ha­li be­ni şa­şırt­mı­yor. Şa­şır­dı­ğım,  sa­ğı­mız­dan ge­lip, bi­ze sü­rek­li için­de ada­let ge­çen cüm­le­ler ku­rup, bir “i­yi Ya­hu­di­ler, iyi sol­cu­lar, iyi Hı­ris­ti­yan­lar da var.” gü­zel­le­me­si ya­pan­lar. 

Gü­zel­le­me di­yo­rum; çün­kü söz­le­ri­ni dik­ka­te al­ma­ya ça­lış­tı­ğım bu tarz ya­zar­la­rın bir­ço­ğu, ge­çen haf­ta iyi bir in­san olan ve gö­re­vi­ni ya­pan sav­cı­mız şe­hit edil­dik­ten son­ra sarf et­tik­le­ri su­ya, sa­bu­na do­kun­ma­yan söz­le­riy­le gö­züm­den düş­tü­ler. Ev­ve­lin­de, va­ta­nı­mı­zı ya­şan­maz kıl­ma­ya ça­lı­şan­la­rın ilk kal­kış­ma­sın­da, Ge­zi gün­le­rin­de yaz­dık­la­rı söz­le­ri önem­si­yor; top­lum­da­ki ay­rış­ma­nın önü­ne geç­mek is­te­yen vic­dan­lı, in­saf­lı in­san­lar ol­duk­la­rı­nı dü­şü­nü­yor­dum. İkin­ci ha­di­se 17 Ara­lı­k’­ta da ben­zer dü­şün­ce­le­rim var­dı. Ge­çen haf­ta te­rö­rist­le­rin yap­tı­ğı kat­li­ama te­rör de­mek ye­ri­ne “ey­lem”, “ka­ran­lık güç” gi­bi ke­li­me­ler kul­la­nıp, ede­bi­yat par­ça­la­dık­la­rı afi­li cüm­le­le­ri­ni gö­rün­ce iki­yüz­lü ol­duk­la­rı­na ka­rar ver­dim.

Te­rö­rün or­ta­ya çık­tı­ğı, va­tan top­rak­la­rın­da kar­ma­şa çı­kar­mak is­te­yen­le­rin sah­ne­de arz-ı en­dam et­tik­le­ri an­lar­da da­ha kö­tü hal­ler ol­ma­sı­nın önü­ne geç­mek için he­pi­miz iti­dal de­me­li, sa­bır tav­si­ye et­me­li­yiz bu mu­hak­kak. Fa­kat Hı­ris­ti­yan da de­ği­liz ki, sağ ya­na­ğı­mı­za bir şa­mar ye­di­ği­miz­de he­men sol ta­ra­fı­nı çe­vi­re­lim. Za­ten Hı­ris­ti­yan­la­rın da bu­nu yap­tı­ğı­nı pek söy­le­ye­me­yiz her­hal­de. Ma­lum, du­rup du­rur­ken haç­lı se­fer­le­ri­ne çık­tık­la­rı top­rak­la­rın üs­tün­de ha­la ya­şı­yo­ruz. Müs­lü­man kar­deş­le­ri­mi­zin her gün te­rö­re ma­ruz kal­dı­ğı top­rak­lar­da, inan­dık­la­rı di­nin on em­rin­den bi­rin­ci­si olan “Öl­dür­me­ye­cek­sin” em­ri­ne 68 se­ne­dir hiç uy­ma­mış iş­gal­ci bir dev­le­tin, o em­re ina­nan ve muh­te­me­len nes­li tü­ken­mek­te olan üç beş iyi Ya­hu­di­si de en son ak­lı­mı­za ge­li­yor.  Ama her ne hik­met­se, bi­zim “sağ­du­yu­lu” ya­zar­la­rı­mız ön­ce on­la­rı dü­şü­nü­yor. Kriz an­la­rın­da­ki bu “i­yi­yi gös­ter­me” hal­le­ri­ni ar­tık sa­mi­mi bu­la­mı­yo­rum doğ­ru­su. 

Çe­kir­ge bir zıp­la­dı, iki zıp­la­dı, üçün­cü ev­re­de­yiz. Şim­di bu gü­zel­le­me­le­ri ge­çe­lim. Çün­kü be­nim bil­di­ğim, o ka­dar şa­ma­rı yi­yip ca­nı ya­nan bi­ri ar­tık “yan­dım” der. 68 yıl­dır şu bah­se­di­len “i­yi Ya­hu­di­ler­”in kar­deş­le­ri­mi­zin kat­le­dil­me­si­ne en­gel ola­ma­dı­ğı da aşi­kâr. 

Te­rö­rü, zul­mü, kat­li­amı, hak­sız­lı­ğı ale­ni des­tek­le­yen yı­ğın­la­rın gör­me­di­ği “i­yi sol­cu­lar”, “i­yi H­ris­ti­yan­lar”, “i­yi Ya­hu­di­ler­”i ca­nı ya­nan­la­ra da­yat­mak ve sus­tur­ma­ya ça­lış­mak aca­ba ki­me hiz­met edi­yor? Bir dü­şü­ne­lim. Müs­lü­man coğ­raf­ya­nın ba­şı­na ge­len her ha­di­se­de “yan­dım” de­mek ye­ri­ne, ilk iş za­lim­ler için ada­let sa­hi­bi gö­rü­ne­yim; bu­nu ya­par­ken hem ora­dan hem bu­ra­dan okur kay­bet­me­ye­yim, hat­ta bi­zim­ki­le­re bir iki ek­leş­ti­re­yim, bir de öte ta­ra­fın iyi in­san­la­rın­dan bah­se­de­yim de ya­rın öbür gün ba­şım ağ­rı­ma­sın, aman ta­ra­fım bel­li ol­ma­sın tav­rıy­la ha­re­ket eden ka­lem­ler ki­me hiz­met edi­yor?

Son iki yıl­dır bu ül­ke­de te­rör kal­kış­ma­la­rı ya­şa­nır­ken, yer­le bir edil­miş so­kak­lar­da iti­da­li­ni kay­bet­me­den yü­rü­yen, yü­zü­ne ça­lı­nan ten­ce­re­yi gör­mez­den ge­len, as­ga­ri üc­ret­li ça­lış­tı­ğı işin­den he­lal ek­me­ği­ni ye­di­ği hal­de “hır­sız” de­ni­le­rek ren­ci­de edi­len in­san­la­ra da­ir hiç söz­le­ri­niz yok mu? Pek sev­di­ği­niz “i­yi” Hris­ti­yan­la­rı, Ya­hu­di­le­ri, sol­cu­la­rı gü­zel­le­mek ye­ri­ne bi­raz da bu in­san­lar­dan bah­set­me­ni­zin ar­tık sı­ra­sı gel­me­di mi? Ne ya­ni? On­ca kış­kırt­ma­ya rağ­men so­kak­la­rı ka­na bu­la­ma­yan, si­la­ha sa­rıl­ma­yan, iti­da­li söz­de de­ğil özün­de sağ­la­yan­lar mı kö­tü?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Eren Arşivi