Celil Ürün

Celil Ürün

Öğrenciye Mektup

Öğrenciye Mektup

SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİME ÖZEL MEKTUP VE ÜÇ MESELE   ( Fedakârlık- İnat- Motivasyon)

Yoruldun değil mi? Az bir zaman kala kaygılar duvarlarını ördü sanırım dört bir yanına. Sanırım bunca şeye rağmen istediğin sonucu alamamaktan korkuyorsun. “Elalemin çocuğunun” yine senden daha iyi olmasından ve yine karşılaştırılmaktan onunla. Olsun ilk bilmen gereken şey bu duyguların şu an için herkeste olduğudur. Daha önce bu sınava hazırlanıp derece yapanlarla aynı duygulardasın. Aynı çıkmaz sandığın sokaklarda yürüyorsun. Ben sadece sana üç mum ışığı göstereceğim kendi kaygılarının sokaklarında kaybolmayasın diye.

Yapman gereken ilk şey sınava hazırlık sürecinin fedakârlık gerektirdiğini bilmendir. Havaların ısınmış olmasına aldırmadan, geleceğinin sıcak havalardan daha değerli olduğunu bilerek Orhan Veli’nin ”beni böyle havalar mahvetti” demesini unutmayarak.  Belki bir yıl boyunca çok yoruldun, belki sana iyilik etmek istediğini iddia eden komşularının, ailenin kelimeleriyle bakışlarıyla sırtına yüklediği yükleri de taşıdın; Ama asla yürümeye çalışan bir özürlü bir bebeğin günlerce, aylarca hatta yıllarca ayağa kalkmak için gösterdiği ve göstereceği çabayı göstermedin. Bir bebek sadece yürümek için yıllarını veriyorsa az bir zaman kala geleceğinin şekillendirecek sınavı kazanmak için sen daha fazlasını göstermelisin.   Hem de inatla….

Ve bazen inat etmek lazım, gerekirse tüketmek lazım kendini bilenen bıçak gibi,  gerekirse yakmak lazım hislerini eriyen mum gibi, ya iyi kesmek ya da ışık saçabilmek için. Çevrende o kadar çok insan var ki senin yatak saatinde gölgesi güneşten önce gecenin karanlığına düşmüş çocuklarına bir kuru ekmek için kör saatlerde işe giden ve  o kadar çok insan var ki senin uyuma saatinde benzi solmuş şekilde yorgunluklardan bile vazgeçmiş biçimde eve gelen…

Ve bu insanlar bir sınava hazırlanmıyorlarken sadece çocuklarının derdi için bu kadar emek veriyorlarken sen şikâyetçi olmamalısın. Kim bilir belki bunlardan biri senin baban. Belki de senin bilmediğin yerlerde üşümüş, yorulmuş ya da tükenmiş lakin senin kazanmanı beklediği bir sınav var. Sınavı kazandığının hayaliyle senin bir tebessümünü göreceği sevinciyle aldırış etmeden didinip duruyor. Ailene bu mutluluğu yaşatmak gerek ihtiyarlayan bedenleri için onlara bir hediye vermek gerek

Aileleriniz bilmese de en az senin kadar biliyorum; Sınava hazırlanırken anne ve baban için de çalıştığını. Onlar sana laf ederken asıl vicdanınıza işleyen sözler yerine gururunuzu kıracak laflar ettiğini.  Biliyorum kimi zaman gözlerinin de  yaşardığını ama az kaldı. Bardağı taşıran son bir damladır. Belki de masanın üzerinde duran kitabın açık sayfasındaki soru senin hayatını değiştirecek sorudur.

Ne olursa olsun bu süreçte inat etmek gerek ne olursa olsun motivasyonu inatla düşürmemek gerek. Şu an da sen pes etmek üzereyken birilerinin harıl harıl çalıştığını bil lütfen onlar da senin kadar yoruldu. Ama ya yokuşta terleyeceksin ya da sonuçta gözyaşı akıtacaksın. Bu süreç bittiğinde büyük ihtimale ağlayacaksın bunun mutluluktan mı yoksa üzüntüden mi olacağına göstereceğin İNAT, yapacağın FEDAKARLIK ve her şeye rağmen koruduğun MOTİVASYONUN sağlayacak….

Birkaç taktik

1.    Gündüzleri havaların ısınması ile sene sonu yorgunluğunun birleşmesi ders çalışma isteğini azaltacaktır. Bu nedenle gündüze ders çalışmak için gece saatlerini tercih etmekte işe yarayabilir.

2.    Evde ders çalışma süresi düşmüş veya giderek can sıkıcı bir hale geliyorsa yapılacak ilk şey insanların ders çalıştığı ortamlara gitmektir. Kütüphane bu konuda can simidi vazifesi görür. Ve bir tavsiye ders çalışırken seçeceğiniz birisinin mola vermesinden önce mola vermeyin. İnatlaşın onunla ders çalışmak için motivasyonunuzun arttığını göreceksiniz

3.    Panik halinde bütün konuları baştan bitirmeye çalışmayın şimdilik en zorlandığınız veya sınavda size en yüksek puanı getirecek konuları sınav gününe kadar yapılacak bir program ile düzenli bir şekilde çalışın.

4.    Panik yapmak sadece işinizi zorlaştıracaktır. Ve kalan zamanınızı mahvedecektir. Kaygınızın artmasının doğal olduğunu bilin.

 Sonraki yazıda az bir zaman kala nasıl çalışmalı sorusuna cevap verilecektir. Hürmetle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
46 Yorum
Celil Ürün Arşivi