Fikri Türkel

Fikri Türkel

Futbolun Zirvesinde Neler Oluyor?

Futbolun Zirvesinde Neler Oluyor?

FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa etti. Hafta sonu yapılan kongrede beşinci kez seçildiğinde herkes onun gücünü tartışıyordu ama istifaya mecbur kaldı. Çünkü geçen hafta başlayan FIFA'daki rüşvet skandalıyla ilgili olarak FBI soruşturmaya Blatter'i de dahil etti.

Bu yeniden seçiliş ve istifa süreci, dünya dengelerini görmek için ilginç bir örnek oluşturuyor.

Türkiye, kendi seçimiyle ilgilenirken, futbolun tepesindeki bu kargaşadan ne yararlanabildi ne de yeniden pozisyon alınırken bir tavır sergileyebiliyor. 

Geçen hafta çarşamba günü İsviçre Polisi iki FIFA başkan yardımcısını rüşvet aldıkları iddiasıyla gözaltına alıyor. Ertesi günü skandala FIFA'nın üst düzey 7 yöneticisi daha dahil ediliyor. 

Sepp Blatter, kongreye 48 saat kalmasına rağmen istifini bozmuyor. Ama yoğun bir telefon trafiğine giriyor. 

Ve kongrede 133 oyla başkan seçiliyor. İkinci olan Ürdün Prensi Ali Bin El Huseyn, ne hikmetse ikinci tura katılmadan yarışı bırakıyor. 

2016 yılında Brezilya'da Olimpiyatlar var. Her ne kadar futbolla ilgisi olmasa da, 2014'deki Dünya Kupası tesisleri olimpiyatlar için de bir altyapı niteliğinde olacak. FiFA, Brezilya'daki bu etkinlikten bir açıklamaya göre 1 milyar, bir diğerine göre 1,4 milyar dolar gelir elde etmişti.

Konu bu gelirler değil, sponsorların, yayın haklarının ve diğer bağlantılı işlerden alınan avantalar. Zaten soruşturmayı da başlatan olay, FIFA’nın bir üst düzey yetkilisinin kredi kartıyla 26 milyon dolarlık bir işlem yapmasıyla başlıyor. 

Asıl şaibeler ise 2018 yılında Rusya'da yapılacak Dünya Kupası ile 2022'de Katar'da yapılacak Dünya Kupası üzerinde dolaşıyor. Her iki yerin seçiminde rüşvet etkisi çok tartışılıyor.

Hatta kongre öncesi Rusya lideri Putin, sert bir açıklama yaparak, rüşvet skandalının ülkesindeki etkinliği etkilemek amacıyla yapıldığını açıklamıştı.

FIFA içindeki en etkin alt birim olarak UEFA biliniyor. Blatter'e de muhalif olan UEFA Başkanı Michael Platini, kongre öncesi sessizliğini korudu. Şimdi önü açılmış görünüyor, bakalım stratejisi ona yarayacak mı?

Amerikan kamuoyunu futbol çok ilgilendirmese de, etkinlik sponsoru şirketler konuyla birlikte gündeme geldiği için hassasiyetleri en yüksek seviyeye çıkıyor. 

Hatta kongre öncesi VISA, sponsorluklardan çekilebileceği tehdidinde bile bulundu.

Adidas, Coca Cola, Mc Donald's, Samsung, Hyundai, Kia, Sony, Emirates etkinliklerin ana sponsorları arasında. Adidas'ın rakibi Nike, pusuda bekliyor. 

Blatter'in istifası sonrası bütün sponsorlar, futbolun aklanması ve soruşturmanın derinleştirilerek FIFA'nın temizlenmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapıyor. Sporun her etkinliğinin başarısı ile sponsor kuruluşların varlığı arasında karşılıklı bir ilişki var. 

Adidas, FIFA ile 2030 yılına kadar uzayacak bir prensip anlaşması imzalamıştı. Yeni dönemde bu ilişkinin nasıl yürüyeceği merak ediliyor.

Rüşvet skandalına sponsor şirketler bulaşırsa, onların sponsorluk ilişkileri nasıl etkileneceği de merak konusu. Rüşvet ve illegal her türlü ilişkiler toplumun her kesiminde kanser etkisi oluşturur. Bakalım FIFA bundan nasıl kurtulacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi