Fikri Türkel

Fikri Türkel

Dijital Ramazan...

Dijital Ramazan...

Geçmiş yıllardan biliyoruz ki Ramazan ayı ile birlikte, teknolojiye bağlı olarak yaşam biçimimizde farklı tavırlar gösteriyoruz. Mobil uygulamalardan, sosyal medya paylaşımlarına kadar teknoloji hayatımızda Ramazan ayında da yoğunlaşarak devam ediyor.

Mesela, geçen yıl gece 12.00’den sonra sahur öncesi, internet üzerinden satışlar dört kat artmıştı. Aynı şekilde Ramazan öncesi aya göre de ürün satışları yüzde 20 artmıştı. 

Bu yıl Google, Yandex başta olmak üzere, sistem yöneticileri de halkın bu duyarlılığını görerek daha aktif bir Ramazan hazırlığı yaptı. 

Normalde doodle adı altında, önemli günleri veya olayları hatırlatmak yahut tarihe mal olmuş şahsiyetleri anmak vb. gibi amaçlarla ana sayfadaki Google logosu üzerinde olaya ilişkin değişiklikler gerçekleştiren Google, Ramazan ayı için bundan da öte, doğrudan özel sayfa açtı.

“Benim Özel Ramazan” ismini taşıyan sayfada, oruçla ilgili bilgiler ve soru cevaplarından dini sohbet videolarına, yemek tariflerinden program akışına, Ramazan eğlencelerinden özel uygulamalara kadar zengin bir içerik sunmaya çalışmışlar. 

Tamamen dini reflekslerle hazırlanmamış olsa da, önümüzdeki yıllarda daha uygun ve zengin sayfalar sunulacağının işareti olarak kabul ediyorum. 

Google ile rekabet içinde olan Yandex de boş durmadı. Başta iftar ve imsak saatleri olmak üzere arama içerikleri konusunda zengin arama imkanları sunmaya başladı. 

Kullanıcıların Ramazan’a özel yemek tarifleri, trafik, seyahat bileti, sureler gibi bilgilere hızlıca erişmesi sağlanıyor.

Sultanahmet, Süleymaniye ve Kutsal Emanetler gibi Ramazan’da sıklıkla ziyaret edilen noktaların panoramik görüntüleri de öne çıkarılıyor.

Twitter ve Facebook sayfalarında kişisel adresler var. Geçen yıllara göre daha fazla sayfa olmasına karşılık yeterli sayıda ve interaktif özellikli adres bulamadım. 

Diyanet İşleri ve cemaatlerin konuya eğilmesinde fayda görüyorum. 

Ramazan’ın en yaygın şekilde sanal aleme yansıdığı yer ise uygulamalar oldu. Neredeyse her dilde Ramazan ayına yönelik uygulamalar bulmak mümkün oldu. En yaygın uygulama ise imsakiye bilgilerine yönelik olanlar. Ramazan Davulcusu’ndan Kuran-ı Kerim hatmine, ezan vakitlerinden dini bilgilere kadar sayısız uygulama mobil telefonlara indirildi. Ramazan boyunca Kuran-ı Kerim mealinden Cevşen uygulamasına kadar etrafımdaki kişilerde dijital Ramazan’ı yaşayanların çokluğu dikkatimi çekti. 

Bir de yapılması gerekenler var. 15 yıl önce, perakendeci bir arkadaşıma “sahur.com” adresini almasını tavsiye etmiştim. Sahurda acil ihtiyaç duyanlara servis hizmeti sunması için. 

Ramazan ayı boyunca hizmet sektöründeki yoğunluk ve değişimi iyi analiz etmeliyiz. Ziyaret edilen mekânları, günlük şehir trafiğini, alışveriş alışkanlıklarını hatta tatil alışkanlıklarını doğru okuyabilirsek, geleceğe yönelik daha sağlıklı yatırımlar yapma şansımız olur. 

Foursquare, Swarm, Facebook ve Twitter bu verileri sunabileceği şekilde uygulamalarında değişiklikler yapmalıdır. 

Bu yıl davul sesini daha az duyuyorum. Belki sahura kalkanlar, cep telefonundaki sahur saatini kullanıyor olabilir. Ama hiçbir teknoloji geleneğin tadını veremiyor. 

 

Nokia ve BlackBerry dönüyor mu?

Daha dört yıl önce piyasanın öncüleriydi. Telefon pazarını yönlendiriyorlardı. Akıllı telefon deyince BlackBerry, popüler marka deyince Nokia akla geliyordu. Hatta Nokia’nın telefon sesi, tarihin en popüler cıngılı olmuştu. 

2013 yılı Eylül ayında cihazlar ve servisler bölümü Microsoft tarafından satın alındı.

Finlandiya’nın efsane markası Nokia, bir kez daha akıllı telefon pazarına geri dönmeye karar verdi. Satış süreci sona erdikten sonra, Microsoft’un Lumia akıllı telefon serisinden ismini çıkardığı şirketin, pazara kendi markası ile dönüş yapacağı iddiaları ilk kez nisan ayında ortaya atılmıştı. O dönemde yalanlama gelen iddialar şimdi doğrulandı.

Reuters haber ajansının verdiği bilgilere göre, şirket 2016 yılında kendi markası ile yeni akıllı telefonlarını satışa sunacak. 

Bunun için Microsoft ile yapılan satış anlaşmasının süresinin dolmasının beklenmesi gerekiyor. Bu zorunluluk nedeni ile Nokia markalı cihazların 2016 yılında geleceği şirket tarafından belirtiliyor.

BlackBerry, girdiği ekonomik krizden çıkış yolları arıyor. Kendi işletim sistemiyle popüler olan marka, şimdi Android işletim sistemiyle pazara girmeye hazırlanıyor. Hatta çıkacak modeliyle ilgili görüntüler sızdı bile. 

BlackBerry’nin yeni amiral gemisi olma iddiası taşıyan ve kod adı “Venice” olan cihazın kasım ayında satışa sunulması bekleniyor. 

Marka algısı önemli. Ne Nokia’nın eski müşterileri artık Nokia arıyor, ne de BlackBerry’nin tutkunları farklı bir işletim sistemi arıyor. BlackBerry’nin baskın özelliği kendi işletim sistemi. Özellikle kurumsal telefonlar için ideal bir işletim sistemi. Sadece klavye ile farkındalık oluşturamaz. 

Buradan bir dersi de yerli üreticiler çıkarabilir. Her şeyin bittiği noktada yeniden var olmak için bir adım atılabilir. 10 yıl önce ne iPhone vardı ne de Samsung Galaxy... Şimdi piyasayı yönlendiren onlar. 

Gelecek on yılda da yepyeni markalar elimizde olacaktır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi