Dünya âlem bu işe gülüyor

Dünya âlem bu işe gülüyor

İnternet sitesine girmeye çalıştım. Ancak girişin engellendiğine dair bir ibare vardı. Hangi mahkemenin, hangi kararıyla engellendiği belirtilmiyordu.
Derken ortaya çıktı: Şişli 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, dünyaca ünlü İngiliz hayvan bilimci Prof. Richard Dawkins'in sitesine girişi yasaklamıştı.
Bu karar, ' Adnan Hoca' diye bilinen, 'Harun Yahya' takma adıyla çok sayıda kitap yayınlayan Adnan Oktar'ın başvurusuyla alınmıştı.
Bildiğiniz gibi Adnan Hoca ve takipçileri, evrim kuramına şiddetle karşı çıkıyor. Ona karşı yayın ve sergilerle ' yaratılış' inancını savunuyor.
İşte bu grup, " Richard Dawkins'in internet sitesinde yer alan yazılar bizi rencide ediyor " diyerek mahkemeye başvurmuş. Sekiz bin lira manevi tazminat istiyorlar. Mahkemede karar alınana kadar siteye girişi engellemiş.
"Niye rencide olmuşlar" derseniz: Öncelikle Dawkins'in sıkı bir Tanrıtanımaz ve her türlü dini eleştiren bir kişi olduğunu belirtelim.

Dawkins'in 'Tanrı Yanılgısı' adlı kitabından burada söz etmiştim. (Sabah, 29 Aralık 2007)
Özetle: Ahlakın temel ilkelerinin dünyanın her yerinde aynı olduğunu, araştırmalara dayanarak gösterdikten sonra, ahlakın temelinde din olmadığını ileri sürüyordu Dawkins.
Tabii bu saptamanın sonucu olarak da, " Ateistler ahlaksızdır " iddiasının saçmalığını ortaya koyuyordu.
Okurlarımız o yazıya büyük ilgi göstermişti. Gelen çok sayıda mesaj arasında; Dawkins'e karşı çıkan da vardı, destekleyen de...
Bir hatırlatma daha: Dawkins'in Türkçeye de çevrilen bu kitabı hakkında dava açıldı ama yayıncı beraat etti.
Ayrıca mahkeme, " düşünce özgürlüğünü özünden sınırlar " diyerek, kitabın toplatılması talebini de reddetti. ( 3 Nisan 2008 )
Gelelim ele aldığımız bu olayın tuhaf ve olumsuz yanlarına:
- Sanırım yargıçlarımız internetin özelliklerini anlayabilmiş değil. Dawkins'in sitesine girişi engellediklerini sanıyorlar ama ben dün siteye başka kanalları kullanarak girdim. (Hala yasaklı olan YouTube'a da giriyorum!)
- Dawkins'in kitabını aklayan da, Dawkins'in sitesine girişi engelleyen de aynı mahkeme: Şişli 2'nci Asliye Hukuk!
- Dawkins'in sitesine girdiğinizde, Türk bayrağı logolu kocaman (elbette İngilizce) bir duyuruyla karşılaşıyorsunuz: " Türkiye'de yasaklanmıştır " yazıyor.
- O duyuruyu tıkladığınızda ise bu konuya değinen gazete haberleriyle (mesele İngiliz The Guardian ) birlikte, dünyanın dört bir yanından gelen " protesto ve alay " mesajları çıkıyor karşınıza.
- Adnan Hoca, kitaplarında bazı hayvanların fosilleri ile günümüzdeki hallerini kıyaslar ve " Bakın hiç değişiklik yok, demek ki evrim kuramı yanlış " der.
Dawkins, Adnan Hoca'nın 'Yaratılış Atlası' başlıklı, birçok dilde bastırılan kitabının İngilizcesini incelemiş.
"Kitabı açar açmaz karşıma yanlışlar çıktı" diyor: " Yılan balığı dedikleri aslında deniz yılanı, deniz lalesi sandıkları şey ise bir tür deniz solucanı ! "
Daha bir sürü böyle örnek veriyor.
Acaba Dawkins kitapta ciddi yanlışlar saptadığı için mi rencide olmuşlar?
Eğer kitap bu haldeyse, 8 bin lira tazminat istemek yerine, Dawkins'e rica etsinler de, hataları düzeltsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi