Yavuz Dağ

Yavuz Dağ

Güneyimizde neler oluyor?

Güneyimizde neler oluyor?

PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Amerikan özel kuvvetlerinin de desteği ile Türkiye’nin kırmızı çizgisi olan “Fırat’ın Batısı”na geçerek 9 köyü ele geçirmesi son günlerde en çok konuşulan konu başlıkları arasında. Aslında önümüzdeki yılların en önemli meselesi demek daha doğru olur. Peki bölgede gerçek durum ne? Gerçekten ABD, Rusya ile anlaştı mı? Irak’taki Peşmerge’den sonra PKK da Suriye’de devletleşiyor mu? Türkiye’nin eli kolu bağlı mı? Kullanacağımız hiç koz, atacağımız hiçbir adım yok mu? 

Burada bölgeyle ilgili teknik analizler yaparak kafanızı daha fazla karıştırmak itemiyorum. Hemen yukarıdaki sorulara cevap aramaya başlayalım.

1- Mevcut duruma göre ABD, PYD’ye bütün desteğini verip Suriye’nin bölünmesini ve Türkiye’nin Güneyinde bağımsız olmasa da ilk aşamada kanton, özerk, federal vs. bir oluşum peşinde…

2- “Rusya ve İran bu projeye nasıl bakıyor?” derseniz; her ne kadar şu an sessiz kalsalar da uzun vadede Esed’in devrilmesi, Suriye’nin bölünmesi Rusya ile İran’ın çıkarlarıyla çatışıyor. Yani Rusya ile ABD anlaşmış değil. Şuan her iki taraf da zamana oynuyor.  

3- Türkiye’nin kozlarına gelince… NATO müttefiki olan TSK’nın ABD özel kuvvetleriyle savaşması, bugünden yarına İncirlik’i kapatması düşünülemeyeceğine göre; geriye tek bir alternatif kalıyor. Türkiye’nin İran ve Rusya ile anlaşması. Dolayısıyla böylece Esed’le de anlaşmış olacağız.

Hem Esed’le anlaşmak da dünyanın sonu değil! PKK devletine yani ölüme razı olacağımıza şimdilik Esed’le anlaşarak sıtmaya razı olacağız. Zararın neresinden dönersen kârdır. Batı Suriye’yi bizim yumuşak karnımız olarak kabul ediyor. Stratejilerinin büyük bir kısmını Suriye üzerinden kuruyorlar.

Kaldı ki bu kozu oynamamız da çok kolay olmayacak! Yine bir damla petrolü bir damla kandan daha üstün tutanlar karşımıza dikilecek! Zor bir sürece giriyoruz. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile ilgili son beyanatlarının satır aralarındaki ifadeler önümüzdeki sürecin ipuçlarını verdi.

Eee işte burası dünya enerjisinin yüzde 75’ini üzerinde bulunduran Ortadoğu!

Petrol var oldukça kıyamete kadar kavga gürültü bitmeyecek! Önemli olan doğru zamanda doğru adımı atabilmek! Gerçek durumu kamuoyuyla paylaşmak. Filmin parçasını değil bütününü görebilmek. Aksi halde telafisi mümkün olmayan fiili durumlar oluşuyor. Küçük menfaatlerimiz için bu aziz milletin büyük menfaatlerini feda edemeyiz!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Yavuz Dağ Arşivi