Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Suriyelilere vatandaşlık hangi şartlarla verilecek

Suriyelilere vatandaşlık hangi şartlarla verilecek

Suriyelilere vatandaşlık verileceği açıklamasının ardından hemen her gün medyada bu konu ile ilgili haber ve yorumlara rastlıyoruz. Bu da gayet doğal! Çünkü çerçevesi ve şartları belirlenmemiş Suriyelilere vatandaşlık verileceği ya da verilebileceği açıklaması ister istemez bir takım endişe ve eleştirileri de beraberinde getirdi. Bunun yadırganacak bir yanı yok. Bazı yorumcular böyle bir gelişmenin Türkiye’nin pek çok ilinde seçilecek yeni mahalli yöneticileri vatandaşlığa alınacak Suriyelilerin oylarının belirleyeceğini belirterek olaya siyasi bir boyut kazandırıyorlar. Elbette, bir ilde 10 hatta 100 binlerle ifade edilen Suriyeli vatandaşlığa kabul edilecek olursa onlara seçme hakkı da vermek durumundasınız. Yok eğer ilk planda vatandaşlığa alınacaklar ama, bir ya da iki seçim dönemi sonrası seçme hakları olacak diye düşünülüyorsa bununda toplumla paylaşılması gerekiyor. Sizi vatandaş yapıyoruz ama seçme hakkınız olmayacak demek en azından eksik bir yaklaşım olur. Suriyelilerin vatandaşlığa kabulüne ekonomik açıdan bakanlarda az değil. Bunlar genellikle kendi insanımız iş bulamazken yeni vatandaşların devreye girmesi ile bu alanda ciddi sıkıntı ve sürtüşmelerin ortaya çıkacağı belirtiliyor. Söz gelimi pek çok yerde Suriyeliler şu anda çok düşük ücretlerle çalışıyorlar. Bu ise kendi işsizimizin asgari ücretle bile iş bulmasını engelliyor. Buna bir de Suriyelilerin vatandaşlığa kabulü eklenecek olursa bir çatışmanın gündeme gelebileceği endişesini dile getirenler var ki, bu endişeyi sadece muhalefet etmek düşüncesi ile değerlendirmek yanlış olur.

Tüm bu tartışmalar sadece “Suriyelilerin vatandaşlığa kabul edilebileceği” cümlesi üzerine yapılıyor. Vatandaşlığa kabulün şatları nelerdir Söz gelimi ülkemizdeki sığınmacıların tümü mü vatandaşlığa alınacaktır yoksa içlerinden kalifiye olanlar seçilerek mi alınacaktır İlk bakışta böyle bir yaklaşımın doğru olacağı akla gelse de ortaya ciddi bir ayrımcılık çıkacaktır böyle bir uygulama ile... Çünkü bir mesleği olan ya da olmayanlar ülkelerinde savaştan kaçarak ülkemize sığınmışlardır. Yani hepsi muhacir statüsündedir. Seçmece vatandaşlık verilmesi  muhacirleri işe yarayanlar, yaramayanlar diye ayırmayı gündeme getirir ki, böyle bir durum şimdiye kadar  yapılan fedakârlığın anlamını yitirmesine sebep olur. Hatta yıllardan beri insanımızın ekmeğini bu muhacirlerle paylaşmasını bile anlamsız kılar.

Bu arada vatandaşlığa kabul edilecek Suriyelilere TOKİ’den ev verileceği açıklaması yapıldı. Verilecek evin ücret karşılığında mı, yoksa bedelsiz  mi  olacağı ilk açıklamada yer almadı. İki gün sonra yapılan açıklama da Suriyelilere evlerin ücret karşılığında verileceği belirtildi. O zamanda cami kapılarında her gün dilenen insanların bu evlerin parasını nasıl verecekleri akla gelir. Diyelim ki bize sığınmış insanları vatandaşlığa alırken onlara birer evin verilmesi çok güzel olur. İyi de o zaman bu ülkenin binlerce insanının başını sokacak bir evi yokken böyle bir davranış mültecilere yönelik yaklaşımın bozulmasına yol açmaz mı

Tüm bu hatırlatmalarımdan sığınmacılara vatandaşlık verilmesini peşin olarak reddettiğim anlaşılmasın. Sadece, tartışmaların eksik bir açıklama ve eksik değerlendirmeler üzerine yapıldığına dikkat çekmek istiyorum. Eğer iktidar sahiplerinin bu hususta net bir düşünceleri varsa, bunun detaylarının da toplum ile paylaşılması gerekir. Çünkü eksik bilgiler üzerine yapılan yorumlarda genellikle eksik oluyor ve ortada daha bir uygulama yokken mültecilere karşı gereksiz bir tepki oluşuyor. Bu tür tepkilerin körüklenmemesi gerekiyor. Şu anda ülkemizdeki sığınmacıların ülkelerine gönderilmesi mümkün olmadığına göre atılacak adımların insanımızı endişeye sevk etmemesi, var olan iyi yaklaşımın bozulmaması gerekiyor. Unutulmasın ki, ülkemizde pek çok şehirde belediyeler ve sosyal yardım kuruluşları pek çok insanımıza yardım paketleri ulaştırıyor. Yani, yardıma ihtiyacı olan insanımızın sayısı az değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi