Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Gençler ve referandum

Gençler ve referandum

18 yaş için seçilme imkanı da getirildi ama, bu referandumda 18 yaşındaki seçmenlere yönelik, bana kalırsa ciddi bir kampanya yürütülmüyor..

Lise son sınıf öğrencisi bunlar.. Çoğu birçok şeyin çok da farkında değil. Hatırladıkları tek dönem AK Parti dönemi.. Koalisyonun ne olduğunu bilmez çoğu. Düşünen, akıllı, zeki, okuyan gençler de var ama çoğu için söylemek gerekirse kimi macera arıyor, kimi eğlence peşinde. Her şey bir oyun onlar için.. Kimi internetin sanal dünyası içinde kaybolmuş.. Öğretmenlerle konuşun ya da çevrenizdeki çocuklara bakın görecek, anlayacaksınız.. Kimi içe dönük ürkek, kimi öfkeli ve saldırgan..

Bu gençlere ulaşmak sanıldığı kadar kolay değil.. Çoğu bu işlerden hemen sıkılan tipler. Aykırı olmak biraz yaşları gereği.

Yaşlılara ütopik gelecek şeyler, bu gençlerin daha çok ilgisini çekebilir.. Onlara olandan değil, olması gerekenden, vicdandan, gelecekten söz etmek, hayal güçlerini harekete geçirmek daha çok motive edebilir..

Yani gençlere ulaşmak için farklı bir dil kullanmak gerekiyor. Onlar ders dinlemek istemiyor. Oturarak konuşan, insanları azarlayan “öğretmen” istemiyorlar.. Arkadaş istiyorlar.. Onlara farklı şeyler söylemelisiniz.. Aynı şeyleri duymak istemiyorlar. Kategorize edilmek istemiyorlar.. Klişe nasihatler istemiyorlar..

Parti bayrakları, politikacı ve bürokrat tipi kravatlı adamlarla, hatunlarla onlara ulaşamazsınız.. Yeni bir söz ve yeni sözcüler gerek..

Tarihten çok gelecekle ilgililer. Geleceği merak ediyorlar ve gelecekten korkuyorlar.. Geçmişi klişeleşmiş şablonların dışında anlatırsanız dinliyorlar.. Dine karşı kuşkulular. Sorgularken agnostik tepkiler veriyorlar.. Önce sizi tanımaya çalışıyorlar ve şüphe ediyorlar.. Biraz da egosantrik bir bakış açısına sahipler. “Bu işin sonunda kim ne kazanacak, bana faydası ne” diye bakıyorlar.

Üniversitelerde olgunluk düzeyi daha yüksek olsa da, şüphe daha baskın.. Liseliler serbest takılıyor. Kişilikleri tam oturmuş değil. Çevreden daha çok etkileniyor. Üniversitedekiler bir arayış içinde. Aile ve çevre baskısının dışında kendi kişiliklerini oluşturmaya çalışıyor gibi gözüküyorlar.. Bir de kuşatma altındaki gençler var. Onlar izole, steril, kalabalıklar içinde yalnız. Kendi komünleri içinde belli bir hiyerarşik düzende yaşıyorlar. Dini gruplar yurt ve bursla bağımlı ya da bir tarikat çevresinde bulunuyorlar. Solcular ideolojik kamplara bağlı, tarikat dışı İslami gruplarda da ideolojik ve politik aidiyet ve ileri derecede bağımlılıklar söz konusu. Hepsini bir araya toplamakta mümkün değil, iletişim kurmak da.. Bu kompartmanize gruplar dışındakiler ise hedonist, “Gezici” karakterli gruplar.. Sağ-sol, dindar ya da laik olmak peki bir değer ifade etmiyor..

Gençlerin kafası karışık. Bunların çoğu darbe dönemini, koalisyonları bilmiyor.

Eskiye göre çok iyi fiziki şartlarda öğrenim görüyorlar, ama hem müfredat bir felaket hem de gençler öyle büyük hayalleri yok. Çile, bedel ödeme gibi bir zahmete katlanmak istemiyorlar. Kısa yoldan okulu bitirmek ve hayata atılmak istiyorlar. Büyük hayalleri yok. Çabuk sıkılıyorlar, öfkeliler, derinlemesine düşünmek yerine yüzeysel bir tartışmayı daha çok seviyorlar.. Marka olmak, fan takılmak, eğlence, kendini beğenme, gezme, aşk ve öfke onları tanımak için anahtar kelime olabilir. Vefalı değiller. Çabuk sıkılıyorlar.. 

Durup dururken böyle olmadılar. Aile, sosyal çevre, medya, hepimiz sorumluyuz.. STK’lar bunlardan kendilerine bağımlı medyumik tipler üretiyor..

Sanırım birçok şeyi yeniden konuşmamız, düşünmemiz gerek.. Geleceğin dünyası bugünden çok farklı olarak ve biz bu gençlere geleceğin imkân ve risklerini anlatmıyoruz. Hiç hazır olmadıkları bir dünyaya doğru hızla sürükleniyorlar..

Bakın bu referandum sürecinde, kendilerine yeni ve büyük bir fırsat sunulmasına rağmen, onları kendi iradeleri ile sürece katamıyoruz.. Çağırırsanız gelecekler. Bu düzenleme onları heyecanlandırmıyor, korkutuyor. Kendini orada görmüyor. Çevresinde de öyle biri olmadığını düşünüyor.. Kendini kurtarma konusunda kuşkusu olanların, başkaları için sorumluluk üstlenmesini düşünemeyiz..

Mesele yaşlı-genç, kadını-erkek meselesi değil aslında. Herkese anlayışına göre, anlayacağı şekilde, güvenilir insanların güzel söz ve hikmetle bu meseleyi anlatması ile ilgili. Toplumda itibar sahibi olmayan isimler üzerinden derdinizi insanlara anlatamazsınız. Suali mukadderlere cevap verebilmeliyiz, bir meseleyi anlatırken, kendimize göre çözmek yetmez, efradına cami, ağyarına mani, yani etraflıca ve bütün unsurları ihtiva edecek ve yanlış anlamalara ve istismara meydan vermeyecek bir şekilde anlatmamız gerekiyor.. Sonra altı ay bir güz gideriz de, bir arpa boyu yol katedemeyiz.. Sadece ötekilerin yanlışlığı üzerinden de gitmemek gerek. Ne düşündüğümüz yalın bir dille, açık ve net bir şekilde ortaya koymamız gerek.. Muhalefetin çarpıtmalarına meydan vermemek gerek öte yandan. Yanlış anlamaya, istismara zemin oluşturmamak gerek..

Evet, üniversiteler, liseler ve öğrenci yurtları ile, öğrencilerle ilgilenen vakıfları, dernekleri, platformları harekete geçirmek gerek.. Şunun şurasında 1.5 ay kaldı..

Selam ve dua ile.. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi