Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Yoğun bir haftadayız

Yoğun bir haftadayız

ABD, 4 Kasım 2008’de 55. Başkan ve Başkan Yardımcılıgı seçimlerini gerçekleştirecek. Bu arada Temsilciler Meclisi’nin 435 üyeden oluşan tümünü ve Senato’nun üçte birini yenilemek için oy kullanacak. Bush, yıl sonunda koltuğunu yeni başkana devredene kadar, daha birkaç kriz yaşayacağız gibi sanki.. Yeni başkan muhtemelen Obama olacak.. Obama ilginç biri. O bir zenci.. Erdoğan, Türkiye'nin Obama'sı, Obama ise Amerika'nın Kasımpaşalısı..
Hem Obama ismi, hem de Demokrat iktidar, ABD'nin, İran, Irak, Afganistan, Filistin, İsrail politikasında önemli değişiklikleri gündeme getirebilir.. Tam da böyle bir zamanda Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'nde masada oturuyor olması önemli..
Ekim'e hızlı girdik..
Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuk ülke idik.. Gül'ün şeref konuğu olan fuarın açılışında umut verici konuşmalar yapıldı. Alman Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin yeri ve rolünün öneminden söz ediyordu..
Tam da bu heyecan verici konuşmalar olurken, bir yandan terör, öte yandan ekonomik kriz, derken Başbuğ'un öfke dolu sözleri ile gündem bir anda kilitlendi..
Neyse ki; Cumartesi günü iki önemli haber geldi, moralleri düzelten. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmişti, hem de BM üyesi devletlerin % 75'inin desteği ile.. Ve aynı gün bir haber daha geldi. Türkiye, artık Interpol'ün icra kurulu üyesi idi..
Pazartesi borsalar açıldığında ne olacak bilmiyorum ama, o gün Ergenekon davasının ilk günü olduğu için stresli bir hava olacak..
Bakalım ilk duruşmada neler olacak.. Sanıklardan kimler katılacak ve iddianame okunacak mı?
Ergenekon duruşması sonuçlanana kadar kısa aralıklarla sürdürülmesi planlanıyor. Bu arada Özden Örnek ve MİT raporu ile ilgili ek iddianameler hazırlanacak. Ayrıca yeni tanık, itiraf, ihbar, bulgu, bilgi ve belgeler de mahkemeye sunulacak..
Yani Ergenekon davası sonuçlanana kadar gündem sıcaklığını koruyacak..
Bir yandan da gözler Genelkurmay ve Hükümet üzerinde olacak..
Bu arada 23-26 Ekim tarihleri arasında MÜSİAD Fuarı ve İBF Forumu var İstanbul'da..
Pazartesi doların yönünün ne olacağı belli olacak..
Artık seçimlere birkaç hafta kala, yeni bir kriz olmaz gibi.. Yani engellenmesi gerek.. Bush, seçimlere birkaç hafta kala hiç olmazsa krizi erteleme gücüne de sahip değilse, seçim sonuçları bir yenilgi değil, çöküş olur..
Saadet Kongresi'nin sonuçları belli.. Gecikme ile de olsa beklenen oluyor.. Numan Kurtulmuş, SP'nin yeni genel başkanı oluyor.. Yerel seçimlere birkaç ay kala SP bundan sonraki yolculuğuna Kurtulmuş'la devam edecek..
Kurtulmuş'a, parti içinden karşı çıkan bir grup da var.. İnternet üzerinden sert mesajlar gönderiyorlar. Kongrede başka bir aday çıkar mı, bir tatsızlık olur mu bilmiyorum, ama sonuç şimdiden belli..
Dilerim can sıkıcı gelişmeler yaşanmaz..
Tabiî Yönetim Kurulu ve Genel İdare Kurulu'nun kimlerden oluşacağı da önemli.. Yönetim Kurulu'nu bugünkü yönetim, yani Kurtulmuş'un adaylığını belirleyenler mi belirleyecek, teşkilat mı, kendi mi? Onu Kongre sonrası öğreneceğiz.. Başka bağımsız aday çıkması beklenmiyor..
Hayırlısı olsun bakalım. Zor bir zamanda, geç kalmış, zor bir görev.. SP için de yeni bir başlangıç olacak.. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz..
Saadet Kongresi ile aynı gün, MÜSİAD Fuarı başlayacak İstanbul'da.. Eşzamanlı olarak İBF Forumu var.. Başbakan ya da ekonomiden sorumlu bir bakan herhalde ekonomi ile ilgili önemli mesajlar verecektir açılışta.. Onu da göreceğiz.. Önemli katılımlar olacak..
MÜSİAD Kongresi, Saadet Kongresi derken, 29 Ekim'le ayı noktalayacağız..
Bakalım yine resepsiyon krizi yaşanacak mı?
Yine laikçi, ulusalcı tepki gündemi bloke edecek mi? Bakalım Erdoğan'ın sahiplendiği Başbuğ, Çankaya'yı ve Erdoğan hükümetini boykottan vazgeçecek mi?
Ergenekon hep aklımızda olacak bu arada...
Terör gündemde olacak..
Ekonomik kriz ise kapıda..
Kasım ayı ile birlikte Amerikan seçimlerinin sonuçlarına kilitlenecek dünya..
Hem ekonomi politikaları, hem de Ortadoğu barışı, dünya barışı; dünya liderliği iddiaları ile Amerika bundan sonra hep gündemde olacak.
Seçim sonrası doların seyrini göreceğiz..
Adrenalinimiz hep yüksek olacak..
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi