Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Riyazü’s-Salihin

Riyazü’s-Salihin

“Bu dünya imtihan dünyası” diye öğrettiler bize. Ve öyle inandık. Bütün hatalarımıza ve günahlarımıza rağmen de inandığımız gibi yaşamaya gayret ediyoruz. İyi ki de “imtihan dünyası” demişler.
Böyle bir inanca sahip olmasaydık, belki de malum zındıkların, şeytanların, ahlaktan, edepten, milli ve manevi değerlerden yoksun olan bir kısım insanların, toplumu gerim gerim germeleri yüzünden bunalım lavları fışkırtıp, dünya bir Cehenneme dönebilirdi.
Gerçi bu ifadelerim bile aslında ne kadar bunaldığımızı işaret ediyor ama Allah’ın varlığına, birliğine, her şeyin O'nun bilgisi dahilinde olduğuna iman etmemiz; sabretmemizi gerektirirken, galiba tam olarak O’na teslim olamadığımız için de böylesine sabırsız ve tahammülsüz olabiliyoruz.
Tabii yukarıda söylediklerim sabredenler için geçerli değildir. Sabredenlerden olabilmek adına Allah’a sığınmanın önemine vurgu yaparak, bu sebeple de özellikle böyle zamanlarda Kur’an-ı Kerim’e ve Peygamberimiz (s.a.v.)'e müracaat etmenin üzerinde durmak istiyor ve çok güzel bir eserden söz etmek istiyorum.
“Salihlerin Bahçesi” manasına gelen Riyazü’s-Salihin, İmam Nevevi’nin en meşhur eserlerinden biridir.
İmam Nevevi, sözü adeta senet kabul edilen büyük bir hadis alimidir. Onun bu eseri, o kadar meşhur olmuştur ki, aslının veya şerhinin bulunmadığı ev yok gibidir.
İmam Nevevi, bu eserde Kütüb-i Sidde’yi esas almakla beraber, diğer asıl kaynaklardan da faydalanmıştır.
O sahih hadisleri kaynaklarıyla beraber zikretmiş, her bahsin başında konuyla alakalı ayetleri vermiş ve şu özellikleri taşıyan hadisleri tercih etmiştir.
-Tehzib-i Ahlak; (Ahlakı güzelleştirmek,)
-Taharet-i Kulüb (Kalpleri temizlemek,)
-Bedenin uzuvlarını günahlardan korumak,
-Dünya ve ahiret saadetlerine vesile olmak,
-Terğib (iyiliğe teşvik ve iyiliğin güzel neticelerinden bahsetmet,) terhib (kötülükten sakındırmak ve kötülüğün feci akıbetini bildirmek) ve adab-ı salikin (İslâm yolunun Batıni ve zahiri edeblerine) riayet etmek,
-Hayra sevk edip, fenalıklardan men etmek.
İnsanların birbirleriyle ve Rabbi’yle aralarında gözetmesi gereken hukuku ihtiva eden bu eser, adeta sosyal hayatın problemlerine sunulmuş nebevi ictimai reçetelerden oluşmaktadır.
İslâm’ı yaşamada uyulacak nebevi prensipleri ihtiva eden eser, aynı zamanda din yolunda başka insanlara hizmet götürmeyi kendine vazife edinmiş Müslümanlara da rehber niteliğindedir.
Telif edildiği günden bu yana Riyazü’s-Salihin, İslâm dünyasının her yerinde, alimlerin, ilim yolcularının ve nihayet hadis okumak isteyen hemen her Müslümanın elinden düşürmediği klasik bir eser olmuştur.
Işık Yayınları tarafından hazırlanan bu eser, Riyazü’s-Salihin’in muhtasarı yani kısaltılmış halidir.
Bu muhtasar, 18 ana konu ve 372 alt başlıkta 1800 küsur hadis içinden seçilen 876 hadisten oluşmaktadır. Pek çok şerhi ve muhtasarı yapılan Riyazü’s-Salihin bu mütevazı çalışmayla akıcı, sade ve anlaşılabilir bir dil ile tercüme edilmiş, açıklamaya ihtiyaç duyulan yerlerde de gereken izahlara yer verilmiştir.
Tercümede esas alınan usul lafız değil mana tercümesidir. Yani metinden anlaşılması gereken mana verilmeye çalışılmıştır. Eserde ayrıca muhterem Fethullah Gülen Hocaefendinin bir grup talebe ile söz konusu eseri okudukları sırada ezberlemelerini istediği hadisler renkli bir şekilde belirtilmiş, böylece bu hadisleri ezberlemek isteyenlere kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır.
Riyazü’s-Salihin’in ilk konusu “İyi Niyet, İhlas ve Samimiyet” olarak başlıyor. Eğer eseri, ön yargı ve peşin hükümlerden uzak kalarak; “iyi niyet, ihlas ve samimiyetle” okuyabilirsek, öncelikle kendimize, sonra yakınlarımıza, sonra da iletişim içerisinde olduğumuz insanlara karşı en azından kendimiz birer iyi insan olabiliriz.
Eser hakkında bilgi için; Işık Yayınları 0216 318 42 88

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi