Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Çöküş!

Çöküş!

Çöken sadece ABD değil, kapitalizm. Bunun anlamı dünya sistemi çöküyor.. Amerika çökerken, aynı havuzdan beslenen ve birbirine bağlı ve bağımlı kürsel sermaye de çöküyor.
Çöken finans kapitaldir..
Amerikan Borsası, Obama’nın seçilmesinin ardından %10 değer kaybetti..
Dünya işsizlik, emtia piyasasındaki durgunluk ve finans piyasasındaki dalgalanmaya karşı çare arıyor.. Haftasonu AB liderleri gayrıresmi bir şekilde bir araya gelerek global mali krizi görüştüler.. Liderler, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yla birlikte, 15 Kasım’da Washington’da yapılacak Dünya Finans Zirvesi’ne hazırlanıyor. Liderler Küresel mali sistemin tamamen çökmesi tehdidine karşı çözüm arayışlarını sürdürüyorlar. Bu tehdit hâlâ sıcaklığını koruyor..
Liderler finans piyasasında radikal bir yapısal değişiklikten söz ediyorlar.. Üzerinde görüş birliğine vardıkları bir diğer konu; evet değişim şart ve bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak..
Aslında sadece finans piyasası ya da değerli madenler değil, demir-çelikte, bakır gibi madenler de ciddi dalgalanmalar, düşüşler yaşadı.
Ne oldu da petrolün varili bir anda 150 dolara çıkmışken, sonra 50 dolar seviyesine geriledi?..
OPEC ülkelerinden birinde savaş, darbe, beklenmedik bir kriz, tabii bir afet mi yaşandı? Üretim miktarında bir artış ya da düşüş mü oldu. Petrol yollarında bir tıkanıklık mı yaşandı?
Ne oldu da bunlar oldu?
Neden kimse bunu tartışmıyor?
Bunu kim yaptı ve bu operasyondan kazanan kimdi, kaybeden kimler oldu?
Eski denetim ve derecelendirme yöntemlerinin artık çok da güvenilir olmadığı ortaya çıktı.. Evdeki hesaplar çarşıya uymadı yani.. Çöküş anına kadar kötü gidiş öngörülemedi..
“Serbest piyasa” sanki mutlaklaştırılmıştı. Şimdi bu konuda uzmanlar eskisi kadar kendilerine güvenmiyorlar.. ABD’nin bile şirketleri kurtarmak için fon oluşturması, piyasaya müdahele etmesi, köprünün altından çok sular aktığını gösteriyor.. Serbest piyasanın kurallarının yeniden yazılması artık imkansız değil. Tam da “tarihin sonu”na gelindi derken, yeniden başa dönüldü.. Globalizm teorik tartışmalar sona ermeden kırılma noktasına geldi. Krizden çıkış için regülasyona (devletin gerektiğinde piyasalara müdahale etmesi yönünde kararlar alması) sığınmasının ekonomik büyümeyi engelleyebileceği kehanetinde bulunuluyor..
20 gelişmiş ülkenin, 15 Kasım’da Washington’da yapılacak Dünya Finans Zirvesi’nde alacakları kararların nasıl bir sonuç vereceğini zaman gösterecek. Ancak, Amerika’daki işsizlik dalgası ve Obama’nın Ocak sonunu bulacak göreve başlama tarihi sebebi ile bu günden yarına bir çözüm yok..
Obama’nın izleyeceği ekonomi politikasının ana hatları belli olmadan Amerika’da sular durulmayacak..
Dünya liderleri, uluslararası ticaret ve uluslararası fonlar, kredi sistemleri, bankacılık ve borsa alanında finansal borçlanma ve taahhütlerde geçerli olacak, belki de sanal bir para biriminin devreye sokulması gerekecek.
Tabiî bu durumda dünyanın dolara bağımlılığı da sona erecek.. Herhalde bundan en çok etkilenen, ABD, AB ve Japonya gibi, diğer ülkelerde de geçerli ve hesap açtırılan para birimleri olacak..
Tabiî bu arada asıl sorun bu sistemin nasıl kurulacağı ve işletileceği. Nasıl yönetileceği. Kimin bu işlere karar vereceği..
Evet! Yeni filozofik bir dönemin başındayız.. 19. YY sonrası oluşan kavram ve kurumlar, ideolojiler, modeller tek tek iflas ediyor.
Yeni bir üretim ve tüketim modeline ihtiyacımız var.
Yeni bir kalkınma ve çevre modeli gerek.
Yeni bir demokrasi, yeni bir para ve finans piyasasına, yeni bir uluslararası düzen ve uluslararası işbirliği düzenine ihtiyaç var.. Bunu koruyacak, destekleyecek, yeni bir savunma politikası ve uluslararası denetim ve hukuk düzeni gerekli..
Bunu nasıl başaracağız?
Ya da bu yeni dönemin liderliğini kim yapacak?
Biz Hüseyin Üzmez, Müjde ve Aysun’u tartışırken dünya nelerle uğraşıyor..
Borsa bir illüzyon ve kumar olmaktan çıkartılmalı. Küçük tasarruf sahipleri ya da yatırımcılar, global sermayenin köpek balıklarının azgın iştihalarına kurban edilmemeli..
Obama, ilk önemli atamasını yaptı. İkinci adam, Irak savaşına destek veren şahinlerden, aile olarak da İsrail’in kuruluşunda paramiliter birliklere kumanda eden bir aileden gelen bir Siyonist! Bakalım bundan sonra sıra kimde!..
ABD’den gelen ilk habere bakılırsa Kuzey Atlantik cephesinde yeni bir durum yok..
Komünizm çöktü. Şimdi sıra kapitalizmde.
Bana sorarsanız, göreceksiniz, “istikbal inkilabatı içinde göreceksiniz en gür sada İslâm’ın sadası olacaktır.”
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi