AK Parti, Güneydoğu ve hizmet

AK Parti, Güneydoğu ve hizmet

Dünkü Batman notlarına hayli farklı tepkiler aldım. Öyle anlaşılıyor ki bölgeyle ilgili yazdığınız her satır büyük bir dikkatle ve titizlikle takip ediliyor.

Batman’ın ciddi bir altyapı sorunu olduğunu ve sokakların pislik içinde olduğunu söylemiştim. Bazı okuyucular, ‘Güneydoğu’da AK Parti’nin yönettiği belediyeler de var. Onları da görün, öyle yazın’ mesajı yollamışlar. Zamanımız var, onları da görüp yazarız, merak etmesinler.

Gelen mesajlarda dikkatimi çeken bir başka nokta, ‘AK Parti, bölgeyi para ve yatırımlarla teslim almak istiyor’ vurgusu. Galiba ‘örgütlü’ bir mesaj bu. Çünkü bu yönde ve benzeri ifadelerle çok sayıda mesaj var.

* * *

Hatırlayacağınız gibi mesele şuydu. Ankara Etimesgut Belediyesi, Batman’da 15 bin metrekarelik bir alanda, çim saha, basketbol ve voleybol sahalarından oluşan bir tesis yaptı. Biz de katıldığımız bu açılıştan izlenimler aktardık.

Peki gerçekten bu yatırımlar ifade edildiği gibi bir tür ‘satın alma’ ilişkisi mi?

Biliyorsunuz, benzeri eleştiriler yine AK Partili belediyelerin yaptığı diğer sosyal yardımlar için de gündeme getiriliyor.

Vatandaşlarımızın önemli bir kesiminin sadece bu tür yardımlar yüzünden iktidarı desteklediği iddiası, her şeyden önce ciddi bir hakaret. İnsanların tercihlerini, dünyasını ve onurunu ayaklar altına alan çirkin bir yaklaşım bu.

Bu tür yatırımların, bir kardeşlik ve dayanışma temelinde gerçekleşebileceğini hiç hesaba katmayan, daha da tuhafı, yapılan her işe, götürülen her hizmete kuşkuyla yaklaşan hastalıklı bir yaklaşım.

* * *

Batman örneği üzerinden meseleye bir başka yönden bakmayı deneyelim.

Eğer iddia edildiği gibi maksat bölgeyi tesis, yatırım ve para ile teslim almaksa, bunu niye bir ilçe belediyesi üzerinden yapsınlar ki. Bunun çok daha kolay ve doğrudan yöntemleri var.

Size bazı rakamlar vereyim.

Etimesgut’un nüfusu 289 bin. Eylül 2008 itibarıyla belediye olarak aylık geliri 1,9 trilyon.

Batman’ın nüfusu 293 bin. Oysa belediye olarak geliri 3,3 trilyon. Yani nüfus aynı, ama geliri neredeyse iki katı.

Dolayısıyla burada oy amaçlı bir yaklaşımdan ya da yatırımlardan söz etmek gerçekten insafsızlık olur.

Batman’da aynı programa katılan AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin konuşmasından bazı notlar almıştım. Onları aktarmak meseleyi daha iyi anlamamızı sağlayabilir:

‘Bir ilçe belediyesi, bir il belediyesi sınırları içinde spor kompleksi yapıyorsa, bu bizim hizmet anlayışımızı, kardeşlik duygularımızı ortaya koymaktadır. Batman’ın belediye gelirleri Etimesgut’tan daha fazla. Ama eğer Batman Belediyesi, gelirine rağmen halka bu hizmetleri götüremiyorsa, şu sorunun cevabı verilmelidir. Hizmet Batman’a gitmiyorsa, kaynaklar nerede tüketilmektedir? Nerelere harcanmaktadır? Bunun cevabı mutlaka sandığa da yansıyacaktır.’

Hüseyin Tanrıverdi, seçimler yaklaştıkça artan gerginliği ise şöyle değerlendiriyor:

‘Gerginlik üreten taraf biz değiliz. Barış içinde yarış olsun istiyoruz. Demokrasi dışı argümanlarla sonuç almak istiyorlar. Demokrasi dışı yol almak isteyenler, vatandaşımızı korkutarak, ürküterek sandığa gitmekten alıkoymak isteyenler sonuç alamazlar.’

* * *

Mart 2009 tarihi yaklaştıkça bu tür tartışmaları daha fazla duyacağız. Seçimlere doğru sık sık güneydoğudan notlar aktaracağız. Çünkü seçimin nabzı buralarda bir başka atıyor.

Bakalım seçimler bölgenin normalleşmesine ne kadar katkıda bulunacak.

Hepimiz için zor bir süreç.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi