Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Kurban, kurbanlık ve Kurban Bayramı

Kurban, kurbanlık ve Kurban Bayramı

Çok mübarek ve çok mukaddes günlerin gölgesindeyiz. Kurban Bayramı günlerine yaklaştık. Daha iki ay önce sevap okyanusu olan Ramazan ayının günlerini yaşadık elhamdülillah... Ramazan Bayramımızı günahlardan arınmanın heyecanıyla kutladık. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı Cenab-ı Hakk’ın biz Müslümanlara özel bir ikramı, çok hususi bir ihsanıdır. Bizler bu özel günleri kardeşliğimizin gerekleri içinde değerlendiriyoruz.

Hepimiz kurbanın ne mânâya geldiğinin idraki içindeyiz. Kurban ibadetini yerine getirenler niçin getirdiklerini, getirmeyenler de niçin getirmediklerini gayet iyi biliyorlar.

Muhterem Müslümanlar!

Kurban Bayramı yaklaşınca, bayram günleri de içinde olmak üzere ibadet karşıtları kurbanlarımızla ilgili ileri-geri konuşuyorlar. Kendilerine acıyoruz. Dua edelim de bunlara hidayet nâsip olsun.

Muhterem Müslümanlar!

İslâm alemi bir buçuk milyar civarında. 80 milyonluk ülkemizde bu yıl takriben 8 milyona yakın kurban ibadeti icra edilecek. Bu Kurban Bayramı’nda takriben 60 bin tona yakın et dağıtılacağını tahmin ediyoruz. Böylesi bir fırsat muazzam bir olaydır. Bu önemli harekete kimse burun kıvıramaz.

Bu kadar miktar etin kokuşmadan, bozulmadan üç gün içinde dağıtımı çok önemlidir. Öyle bir teşkilat oluşuyor ki, 8 milyona yakın kişi bu mukades günlerde Allah’ın emrini yerine getirmek için fakir-fukaranın hizmetine koşuyorlar.

Kurban Bayramı olmasaydı da bu miktar et elimizde olsaydı bile, bu et fakirlere bir iki gün içinde nasıl ulaştırılabilirdi! Bu miktar etin sadece bozulmadan dağıtımı için dünyanın parası gerekir. Az buçuk düşünceye sahip kişilerin bu muazzam hakikatı düşünmeleri gerekir. Demek ki, kurban ibadetine karşı çıkanlar müthiş bir gaflet ya da fakirlere, gariplere, yetimlere ihanet içindedirler. Bunlar içki masalarında etin çeşitli şekillerde pişirilmiş çeşitlerini meze yapanlardır.

Kurbanlarımıza “can katliamı” diyorlar. Kainatta her şey canlıdır. Pırasa, ıspanak, bilumum sebzeler, ekmeğin buğdayı hep canlıdır. Gönderdikleri çelenklerin çiçekleri, yılbaşı diye devirdikleri çamlar canlıdır, bunlar neden katlediliyor? Bunları akıl sahipleri anlayabilir ancak.

Muhterem Müslümanlar!

Önümüzdeki Pazartesi günü KurbanBayramı başlıyor. Kurban ibadetimizi bayramın üçüncü günü güneş batımından biraz öncesine kadar yapmış olacağız, inşaallah. Bu günlerde kurban yapamıyanlar bu hayvanları veya değerlerini tasadduk ederler. “Kurban yapmaya imkânı varken yapmayanlar musallamıza gelmesin” buyuran Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz, bu ibadetin önemini ifade eder.

Bayramlar bizim bayramlarımız, fakir-fukaralarımızı gözetelim. Müslümanlar olarak bayramımızı hep birlikte yaşayalım. Ölülerimizi de dirilerimizi de ziyaret edelim.
Bayramınız mübarek olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi