Bayram ve ‘kırmızı ışık’

Bayram ve ‘kırmızı ışık’

Güzel bir bayram günü tadınızı kaçırmak istemiyorum. Ama bize bahşedilen bu bereketli günlerin, hep birlikte en güzel şekilde yaşanabilmesi için yapmamız gerekenleri de unutmayalım.

Önce uzun bayram tatilleri için olmazsa olmaz bir uyarı.

Lütfen, Allah rızası için, sevdiklerinizin hatırı ve onlarla kucaklaşmak için çıktığınız yollar, feryatların yükseldiği, yuvaların yıkıldığı yerler olmasın.

Şunu bilmenizi istiyorum.

Bizim mesleğimizde yazarken en fazla zorlandığımız haberler, içinde ölümün ve acının yer aldıklarıdır.

En az terör denilen baş belası kadar bizi kayıplara uğratan trafik canavarına dur demek için biraz daha dikkat. Kurallara uymak için biraz daha özen.

Unutmayalım, hayatın yedeği yok.

* * *

TRT, son dönemde birbiri ardına ciddi ataklara imza atıyor. İbrahim Şahin yönetiminde gerçekten çok önemli projeler hayata geçiyor. İşte kısa bir süre sonra Kürtçe televizyon yayına giriyor. Bunun bize neler getireceğini bir başka gün tartışmak üzere, yeniden trafik konusuna dönelim.

TRT 1 televizyonunda haftalardır devam eden bir programdan söz etmenin tam yeridir.

Programın adı ‘Kırmızı Işık’.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve TRT’nin işbirliğiyle hazırlanan Kırmızı Işık, adından da anlaşılacağı gibi trafik gerçeğini ele alıyor.

Her pazar 16.30’da yayınlanıyor. Kısa bir dizi film formatında, her bölüm farklı bir açıdan trafik kurallarını ve bunları yok saymamızın nelere mal olabileceğini bize anlatıyor.

Çok basit bir kural ihlalinin nelere yol açacağını, farkında bile olmadan kimlerin hayatını nasıl alt-üst edeceğini, bize saçma ve gereksiz gibi görünen bazı trafik kurallarının gerçekte ne kadar önemli olduğunu görmek istiyorsanız, Kırmızı Işık’ı mutlaka izleyin.

Biraz da projeye kimlerin katkı verdiğini aktaralım. İşte rol alan ünlülerden bazıları. Cüneyt Arkın, Serdar Gökhan, Murat Soydan, Tamer Karadağlı, Halil Ergün, Aydan Şener, Oktay Kaynarca, Davut Güloğlu, Sevtap Parman, Fatma Belgen, Salih Kırmızı, Cihan Ünal ve daha pekçok isim.

* * *

13 bölümlük programın Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Feredasyonu (TŞOF) sponsor olmuş. Son derece anlamlı bir katkı, TŞOF’u gönülden kutlayalım.

Proje danışmanlığını Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya üstlenmiş. Böyle bir projenin altında üst düzeyde bir emniyet mensubunun imzasının yer alması doğrusu hem çok şık, hem de umut verici. Şu ana kadar yayınlanan bölümlerin çoğunu izleme şansım oldu. Trafik konusunda uzman bir ismin katkısı, verilen mesajları daha güçlü hale getiriyor. Celal Uzunkaya’yı ve teşkilatını katkılarından dolayı kutlayalım.

Henüz tanışma fırsatım olmadı. Ama kendisiyle telefonda görüştüm. Programın yapımcısı Şener Danyıldız, gerçekten övgüye değer bir iş çıkarmış. Emniyeti, TŞOF’u, birbirinden değerli sinema ve tiyatro sanatçılarını biraraya getirip özgün bir dille sunmak kolay iş değil. TRT’deki dostlardan Şener Danyıldız’ın genç bir yapımcı olduğunu öğrendim. Eline, gönlüne sağlık.

* * *

Basit bir ‘u dönüşü’ yasağını ihlal etmeniz, park yasağına uymamanız, ‘yol boş, birşey olmaz’ diye yaptığınız ‘küçük’ bir yanlış.

Bunlar sizin ya da bir başkasının hayatını bir anda nasıl alt-üst edebilir; üzerinde bir kez değil, bin kez durmaya değer.

Kırmızı Işık, bence bir paket halinde çekilip bir kenara bırakılmamalı. Mümkünse eski bölümler tekrar yayınlanmalı, hatta yaratıcı hikaleyerle birlikte yeni bölümler çekilmeli.

Kimsenin yüreğinin yanmadığı bir bayram diliyorum hepinize.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi