Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Fas’ta İslâm birliği zirvesi

Fas’ta İslâm birliği zirvesi

KAZABLANKA İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB)’nin 6. Konsey Toplantısı için Fas’tayız.
33 milyonluk, kişi başına gelirin iki bin dolar civarında olduğu, % 98’i Müslüman olan, bizdeki Fes kültürünün kaynağı olan Fas, şimdilerde Kral VI. Muhammed’in yönetimi altında. 1969’da İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)’nin kuruluş konferansına ev sahipliği yapan Fas’ta, 2003 yılında Kazablanka’da gerçekleşen bombalı saldırılardan sonra çıkartılan antiterör yasaları benzer ülkelerde olduğu gibi burada da bazı kesimleri tedirgin etmekte. Zira bu tür yasaların masumla suçluyu ayırt edememe gibi bir zaafı ve ürkütücü bir özelliği var.
Atlas Okyanusu ile Akdeniz’i birbirine bağlayan, Afrika’nın kuzeybatı ucundaki stratejik bir kavşakta bulunan Fas, İslâm kaynaklarında El-Mağribu’l-Aksâ (Uzak Batı) olarak adlandırılır. Bu topraklara ilk olarak Ukbe bin Nafi (ra) komutasındaki İslam orduları gelmiştir. Malum, Tarık bin Ziyad da buradan İspanya’ya geçerek Endülüs’ün temellerini atmıştır. 1912’den 1956’ya kadar Fransız işgalinde kalan ülkenin şimdi bile Akdeniz kıyısındaki iki şehri (Sebte ve Melilla) İspanya işgali altında.
Avrupa pazarlarına yakın bulunan Fas’la aramızdaki ticaret hacmi 2003 yılında 258 milyon dolar gibi komik bir rakamdı. Bu oran ilerleyen yıllarda (2005’te % 83) arttı ama Ocak 2006’da serbest ticaret anlaşması imzalansa da ticaret hacmi hâlâ yeterli seviyelerde değil. (Türkiye’nin Rabat Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin raporuna göre bu rakam 2007 sonunda 500 milyon dolara yaklaşmıştır.)
İDSB’NİN TOPLANTISI
Türkiye’den otuza yakın vakıf ve dernek başkanı, yirmi farklı ülkeden gelen gönüllü teşekkül temsilcileriyle Kazablanka’da üç gün, İslam dünyasının temel meseleleri ele alınıyor. Sivil toplum adına yapılabilecekler, İDSB’nin projeleri ve 2009 faaliyet planı değerlendiriliyor.
Dr. Abdulfettah Fehdi’nin başkanlığındaki Mehdi bin Aboud Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen İDSB Konsey toplantısı sonrası bir de “Sivil Toplum ve Kalkınma” başlıklı uluslar arası bir sempozyum gerçekleştirilecek. Sempozyum’da Genel Sekreter Necmi Sadıkoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı ve Türkiye Temsilcisi Av. Ali Kurt, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Korkmaz ve Siyasal Vakfı’ndan Dr. Fahri Solak birer konuşma yapacaklar.
İDSB heyeti, Konsey Toplantısı sonrası, Fas sivil toplum kuruluşları ile istişarelerde bulunacak ve Türkiye’nin Rabat büyükelçisini de ziyaret edecek.
“2005 Mayısında başladığımız mübarek ve hayırlı Birlik yolculuğumuz büyük bir kararlılıkla devam etmekte, Birlik halkamız her geçen sene daha da büyümektedir.” diyen İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, İDSB’nin geleceği için şu değerlendirmeyi yapıyor: “2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile resmi kuruluşu tamamlanan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB), kendisine tevdi edilen görevi bihakkın yerine getirmek için istikamet üzere çalışmalar yapmaya devam etmektedir. 30’u aşkın ülkeden 130 üyesi ile her geçen sene büyüyen ve etkinlik sahası artan İDSB, yeni dönemde İslâm dünyasının meselelerine çözüm yolları üreten bir merkez haline dönüşecektir ümidindeyiz.”
İDSB’nin büyük bir proje olduğunu da ifade eden Sadıkoğlu, bu projeyi şu cümlelerle tarif ediyor: “İDSB, kökleri muhteşem mâzimizde, hedefi parlak istikbâlde olan dev bir birlik ve ittifak projesidir. İDSB, İslâm’ın sevgi, barış, adalet ve şefkat prensipleriyle donatılmış büyük bir yardımlaşma ve dayanışma projesidir. Hepsinden önemlisi, İDSB, İslâm dünyasının dirilişine, refahına, istikbâline hizmet etme projesidir. İDSB, kuruluşundaki samîmî niyetlerin sorumluluğu altında ve büyük hedeflerin bilinciyle, emin ve ihtiyatlı adımlarla, birbirinden seçkin üyelerinin ittifakıyla yoluna devam etmektedir.”
Fas Kralı VI. Muhammed’in danışmanı, düşünür Dr. Abbas Jirari’nin de dediği gibi İslam birliği şuurunun sadece siyasi bir proje ile yerleşmesi ve neticeye ulaşması çok zor. Sivil projelerle altı doldurulacak ve İslam âleminin tüm kılcal damarlarına yayılacak İslam dünyası birlik çalışmaları bunun için çok ama çok önemli.
İDSB’yi bu nazarla takip etmeye devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi