Necati Özfatura

Necati Özfatura

Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri

Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri

Türkiye, Ermenistan meselesinde bir oyuna düşürülmek isteniyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan bir beyanatında “Türkiye ile aramız düzeliyor. Türkiye sınır kapısı yakında açılabilir” derken, diğer beyanatında “Ermeni soykırımı iddiasından hiçbir zaman vazgeçmeyiz. Dağlık Karabağ’ı asla terk etmeyiz” demektedir.
Nabucco (Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgazının Türkiye yoluyla Avrupa’nın muhtelif ülkelerine ulaştırılması projesi) ile AB, Rusya’ya bağımlılığını kısmen de olsa azaltmak istiyor. Azerbaycan bu projeyi (Nabucco) AB ve Türkiye’ye karşı Dağlık Karabağ’a karşı koz olarak kullanıyor. Kafkasya’da jeostratejik dengeler değişebilir. Rusya’ya yaklaşmak Azerbaycan’ın Rusya’nın şemsiyesi altına girmesi olur. Bu konuda Erdoğan Aliyev’e “oyuna gelme” tavsiyesinde bulundu. Başbakanın “Ermenistan sınırını açmamız Karabağ sorununun çözümüne bağlı. Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarına yönelik bir çözüm getirilmezse sınırımızı açmayacağız” kesin ve net açıklaması defalarca tekrarlandı. Başbakan gibi ilgili ve üst düzey yetkililer de aynı şeyi söylemesine rağmen nedendir bilinmez gizli bir güç Türkiye-Azerbaycan arasını açmaktadır.
Rusya istihbaratı Aliyev’e yanlış bilgiler veriyor. Türkiye’nin müsbet açıklamalarının etkisi ters rüzgarlarda kayboluyor. Şu ana kadar Türkiye-Ermenistan arasında görüşmeler olmuştur. Ama bu görüşmeler Azerbaycan’ın aleyhine değildir. Kaldı ki 1993’ten bu yana sınırın kapalı oluşu ile Azerbaycan hiçbir şey kazanmamıştır.
Türkiye’nin geleceğe dönük perspektifi vardır. Kafkaslar, Hazar ve Orta Asya Cumhuriyetlerinden Türkiye vazgeçemez. Türkiye’nin Doğu kapısını kapaması ülkenin intiharı olur. Ama Azerbaycan’ın da Türkiye’ye şantaj yaparak Türkiye’yi dışlaması Azerbaycan’ın felaketi olur. Dış politika ve milli stratejilerde duygusal davranmak sadece zarar getirir.
Karabağ ve işgal altındaki bölgelerde (7 il) tarafların bugünkü durumu devam ettikçe bir çözümün olamayacağını herkes biliyor. Bazı çevreler çözüm değil çözümsüzlük -en azından mevcut durumun devamını- istiyor. Kafkasya’da Rusya, Ermenistan ve İran iş birliği dayanışması vardır. Ve bu dayanışma devam etmektedir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi