Necati Özfatura

Necati Özfatura

'Beyaz Türkler bunu hayal edemezdi'

'Beyaz Türkler bunu hayal edemezdi'

Bazı gelişmeler...

Dünya Bankasının 1686 işletmeden topladığı verilere göre Doğu Avrupa ve Orta Asya’da küresel krizden en hızlı çıkabilecek ülke Türkiye olacaktır. 29 ülke arasında kredibilitesi en yüksek şirketler Türkiye’den çıktı. Yine aynı verilere göre ABD işsizlikle boğuşacak, Çin tüketimi ateşleyecek. AB’li şirketlerin iflasları önlenemezse birliğin geleceği tehlikeye girecek.
Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin son dönemdeki etkin dış politikasından rahatsız oldu. AB ile dış politikada koordinasyon istedi. International Herald Tribune 4 Aralık 2009 tarihinde Dan Biletsky “Türkler geçmişlerinde yaşıyorlar” adlı makalesinde “Türkler Osmanlı döneminde hamaset ve ihtişamın çekiciliğine kapılıyorlar çünkü bu onlara ait bir şey” yorumunda bulundu.
Dış basında yer alan yorumlara göre: “Türkiye’nin yıldızı Libya’da parladı. 13 yıl önce çadır krizine kilitlenen Türkiye-Libya münasebetleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya ziyareti ile ivme kazandı.” Anadolu Kaplanlarının yeni üssü Libya olacak. Türk müteahhitlerinin 700 milyon dolarlık alacak meselesi çözüldü. Ve muhtemelen 10 milyar dolarlık iş imkânı doğdu. Kaddafi’nin 40 yıllık iktidar kutlamasında Türk yemekleri verildi. Birçok ülke liderlerini çadırında kabul eden Kaddafi, Başbakan Erdoğan’ı sarayının kapısında devlet protokolü ile karşıladı. Ve üç defa sarılıp öptü. Küresel lider olarak muamele etti.
Economist dergisi Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı yorumlarının abartıldığını ve gerçek dışı olduğunu yazdı...
2009 Aralık ayında ihracat 9 milyar dolara dayandı. 2009 ihracatının 100 milyar doları geçmesi beklenmektedir. Son terör olaylarının arkasında dış ve iç güçler vardır. İsrail gazetesi Jerusalem Post’a göre Başbakan Erdoğan Batı için tehdit ve Bin Ladin’den daha tehlikelidir. Sebebi ise: “Türkiye’yi yeniden şekillendiriyor ve güçlü hâle getiriyor. Dünyadaki İslam ülkelerine model oluyor.”
Son aylarda Osmanlının toprakları olan ülkelerin vizeleri kaldırması ve ticari ilişkilerin artması Hıristiyan Batı ve İsrail’i korkutmuştur. Avrupa’nın Viyana ve batısında 20 milyon Müslüman yaşamaktadır. ABD’li yazar Suzy Hansen “Beyaz Türkler bugünü hayal edemezdi” adlı makalesinde; “Türkiye’nin dünyanın 16. büyük ekonomisi hâline geleceğini, büyük güçlere kafa tutabilecek öz güvene kavuşacağını, tarihi ile barışacağını, komşularıyla ihtilaflarını sona erdireceğini vs. vs... tahayyül edebilir miydi?” şeklinde övgü dolu bir yazı kaleme aldı...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi