Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

İDSB Malezya zirvesi

İDSB Malezya zirvesi

KUALALUMPUR
İslâm DünyasI Sivil Toplum KuruluşlarI Birliği (İDSB), beş yIllIk geçmişi olmasIna rağmen, kIsa sürede ciddi yol alarak bugün, İslâm dünyasInIn en önemli çatI kuruluşlarIndan birisi haline geldi.
Malezya’da dün başlayan ve Endonezya’dan Moritanya’ya, Srilanka’dan Doğu Türkistan’a kadar İslâm dünyasInIn her noktasIndan ve bilhassa Türkiye’den yoğun bir katIlImla gerçekleşen 9. Konsey ToplantIsI bunun açIk bir göstergesi idi.
İDSB, yeni üyeler kabul ederek her geçen yIl daha da genişlerken, faaliyet sahasI da bir o kadar derinleşiyor.
Bu genişleme ve derinleşme, İslâm dünyasInIn ‘büyük resmini’ daha net görmeye, nabzInI daha sağlIklI tutmaya vesile oluyor.
Narkoz etkisinden kurtulan bir hastanIn gittikçe ağrIlarInI hissetmesi gibi, İslâm dünyasI da birbirini dinleyerek, birbirini ikaz ederek sIkIntIlarInIn, zaaflarInIn ve hastalIklarInIn farkIna varIyor.
Bununla birlikte ve daha da önemlisi, bu sayede İslâm dünyasI zenginliklerini, imkânlarInI, potansiyelini daha açIk görüyor.
Zira İDSB’yi teşkil eden üyeler, doğrudan, İslâm toplumlarInI temsil ediyor.
İDSB’nin kararlarI ve uygulamalarI da doğrudan Müslüman toplumlara tesir ediyor.
Bu meyanda İDSB’nin geldiği noktayI açIlIş konuşmasInda izah eden Genel Sekreter Necmi SadIkoğlu’nun şu ifadelerinin altInI çizmekte fayda var: “İDSB, ilkeli ve ihtiyatlI duruşuyla ve bizatihi yapIsIyla İslâm dünyasIndaki birlik anlayIşInIn, sivil toplum inisiyatifinin sembolü oldu. Önümüzdeki yIllarda bu gerçeği çok daha açIk göreceğiz. Çünkü İDSB, kIsa vadede sonuçlarInI alacağImIz bir çalIşma değildir. Gelecek nesillerin önünü açacak uzun vadeli bir birlik projesidir.”
Uzun vadeli projelerin başarIlI olabilmesi için kaliteli ve geniş çaplI istişarelerin gerçekleştirilmesi ve isabetli kIsa vadeli adImlarIn sabIr ve sebatla atIlmasI lazIm. Büyük ve ihtişamlI bir bina inşa etmenin yolu, binanIn projesinin isabetli hazIrlanmasI ile birlikte o binanIn en ufak taşInI bile yerleştirirken iyi hesap yapmaktan geçiyor.
İDSB’nin faaliyetleri ve projeleri dikkatlice incelendiğinde gittikçe devasa bir yapIya dönüştüğünü ve bu süreçte atIlan adImlarIn da oldukça sIhhatli ve isabetli olduğu görülüyor. Ancak istikbalde İDSB’ye düşecek önemli vazifeler düşünüldüğünde, yeni döneme uygun, istişare zemini güçlü ve temsil ve meşruiyet sorunu olmayan kuvvetli ve yeni mekanizmalarIn geliştirilmesi gerektiği de ortada.
Kualalumpur’da dün başlayan İDSB Konsey toplantIsI, bu mekanizmalarIn nasIl kurulacağIna ve buna yönelik projelerin nasIl uygulanacağIna dair istişarelerle geçiyor.
İslâm DünyasI Sivil Toplum KuruluşlarI Envanteri, Sorunlu Bölgeler Projesi, Gençlik BuluşmalarI, İslâm DünyasI Kütüphane Entegrasyon Projesi, OsmanlI Arşivlerinde Filistin Meselesi İDSB’nin projelerinden başlIcalarI.
İDSB Genel Sekreterinin ifade ettiğine göre, önümüzdeki ay genel merkezini Eyüp’teki Sokullu Mehmet Paşa Medresesi’ne taşIyacak olan İDSB, burada, ülke masalarI kurarak, faaliyetlerinin çapInI genişletecek.
Türkiye’de başlayan Kur’ân yIlI etkinliklerinin tüm İslâm dünyasIna teşmil edilmesi için hem İslâm KonferansI TeşkilatI (İKT) hem de İDSB bünyesinde bir süredir başlayan teşebbüslerin Kualalumpur’da da netice verdiğini görmek bir başka sevindirici gelişme oldu. İDSB, İKT gibi 2010 ve 2011 yIllarInI tüm İslâm dünyasInda Kur’ân yIlI ilan etti.
İDSB, 9. Konsey ToplantIsI’nIn yanInda Kualalumpur’da “İslâm DünyasInda İyi Yönetişim” konulu bir sempozyum da düzenliyor. YaklaşIk bir hafta sürecek olan etkinlikler çerçevesinde İDSB heyeti Kamboçya’ya bir ziyaret düzenleyip bölgedeki Müslüman STK’larla da istişarelerde bulunacak.
Gazze’ye doğru dün yola çIkan yardIm konvoyuna katIlmak üzere İDSB Başkan YardImcIsI Mubarak El-Mutawwa’yI yarIn İstanbul’a uğurlayacak olan İDSB bu inisiyatife de tam destek verdiğini açIkladI.
Vakit’in başarIlI muhabiri Mustafa Uzun’un yakIndan takip ettiği programIn ayrIntIlarInI gazetemizden de takip edebileceksiniz.
Bu haberleri okudukça, İslâm dünyasInIn halini daha iyi okuyacak ve İslâm dünyasI için ne kadar çok fedakâr ve hizmet ehli insana ihtiyaç olduğunu daha yakIndan fark edeceksiniz.
Malezya’dan binler selamlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi